少年成長

跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

10版咁多,我會慢慢睇,謝謝你。

好吖,第二樣搞食飯,佢會有自己既蒸肉,咁我會再比d我地大人食既魚、菜同其他肉佢食,但佢成日要搞我地d餸,就算比左佢,佢都要自己「but but 吓」,仲會喊,因為我地阻止佢搞搞下,放左係佢個碗到,咁係呢到我可以點做,做到「正式拒絕佢」?拒絕咁咪要講「唔可以....」囉,咁佢持續大喊,我又可以點呢,我上次就試過放佢埋一邊喊,無比佢食,佢喊左1個鐘,我無理佢,之後佢走埋我到拍我,我叫佢收聲先同我講,佢真係收聲(第一次叫佢收聲佢會照做),跟住問我佢個碗呢,咁我就問佢係咪要食飯(因之前佢一路喊一路話唔食飯),佢話係,我就比番佢食,佢好快咁食晒,咁我應該係邊個位到教佢同佢講佢有乜唔啱?

原文章由 SandraLo 於 08-10-15 22:57 發表

fatsin :

佢已經冇再講「我要曳,我要喊」, 咁即係成功咗啦!

第二樣不如就搞食飯啦…… 你要改d 乜?
「佢會鍾意用隻匙「but」我地d餸食,唔食自己碗飯」~~ 你地d餸同佢d 有唔同?你想佢唔食你d 餸?定係唔搞其他嘢?

...

珍珠宮

原文章由 fatsin 於 08-10-16 12:26 發表
10版咁多,我會慢慢睇,謝謝你。
好吖,第二樣搞食飯,佢會有自己既蒸肉,咁我會再比d我地大人食既魚、菜同其他肉佢食,但佢成日要搞我地d餸,就算比左佢,佢都要自己「but but 吓」,仲會喊,因為我地阻止佢搞搞下,放左係佢個碗到,咁係呢到我可以點做,做到「正式拒絕佢」?

fatsin :

佢已經學咗宝貴嘅一課啦...... 唔須要再教佢d 乜......
你叫佢收聲佢會照做嘅原因, 係佢响喊嘅嗰個鐘裡面, 你冇offer代替品俾佢, 令佢相信再喊都冇用, 諗諗吓可能連初初為乜喊都唔記得咗, 重要媽咪冇理佢, 咁當佢發現喊係改變唔到你時, 佢唔會再喊!

你依家要做嘅只係响佢冇做錯時讚佢, 問題係:你到底想佢唔做乜?即係, 個壞行為係乜?如你想佢唔好搞你地d 餸, 咪一坐低就讚, 「嘩, bb好乖喎, 冇搞媽咪d 餸!」

另你話佢成日要搞你地d 餸, 其實佢咁做可能只係模仿大人夾餸或者attention seeking, 即係同講「我要曳」一樣, 只係想引起你注意, 你試吓將佢嘅蒸肉mix落佢碗飯度, 然後「容許」佢好似大人咁自己but餸, 條件只係要食完一樣先可以再but另一樣!

別墅

Hi Sandra,

原來係咁。

你話條件係要佢食完一樣再BUT第二樣,我既問題係佢唔會聽我既條件,如果佢真係唔聽又亂BUT野,唔食係佢個碗到D飯同餸時,我可以點做呢?IGNORE佢由得佢喊,跟住將我地餸放離佢遠D,我地繼續食,由得佢喊?又或直情唔比佢食,將佢拎去NAUGHTY CHAIR,我地繼續食?可以點令佢同意我既條件呢?我其實都會比佢食我地D餸,不過係想佢又食自己D又食我地D。

另有一樣新鮮熱辣,希望你可以教吓我,尋晚照平時一樣約10點多d帶佢上床,佢平時都唔多願意訓,要用野tum,比如近日佢晚晚要食一粒佢鍾意食既藥,我就用呢粒藥引佢上床,免強都ok,咁尋晚如是者,講完故事關燈拍佢訓,但佢訓訓下起身,我禁返佢落去,佢再起身,仲出埋廳果度,後黎仲拎紙筆係到畫野,好,我同佢講畫完呢張要去訓喇,佢話好,點知畫極都唔肯入番去訓,我忍住無鬧佢,後黎已近11點,我夾硬抱起佢入房,佢大喊大典,但佢無我咁大力,我地入左房,佢訓係地下到,我同佢講依家好夜,要訓覺,如果唔係聽日無精神返學,佢繼續喊,我再同佢重覆講要訓,如果唔係對眼會變黑,會睇唔到野架,跟住我用手掩住自己對眼,一路講話唔夠訓就變黑睇唔到野,見唔到我個囝囝,囝囝又見唔到爸爸媽媽,點知佢好似靜左少少,仲走過黎攬住我,我趁機抱起佢攬住佢係佢耳邊細細聲再講多次以上既對話,再慢慢放佢落床,其實佢已好眼訓,拍左一陣佢已訓著,雖然最後佢係訓左,但我好想知一開始佢唔肯訓時,其實我可以點做呢?

p.s.其實係佢未發作話唔訓時,係一上床果刻我已讚左佢話佢乖,肯自己上床訓覺。

另外,尋晚佢又唔肯入去沖涼,最後又係我夾硬抱佢入去,佢大喊想落地,後黎爸爸入黎搞下笑,佢笑笑吓就唔記得左喊,仲可以順利沖到涼,點可以係一開始帶佢入去沖涼時令佢自願呢,我之前都有讚過佢叻叻肯去沖涼。

謝謝你,我覺得我無乜用,要每個case同你講,先可以解決問題,可能我理解能力真係好差,實在唔好意思。

原文章由 SandraLo 於 08-10-16 22:38 發表

fatsin :

佢已經學咗宝貴嘅一課啦...... 唔須要再教佢d 乜......
你叫佢收聲佢會照做嘅原因, 係佢响喊嘅嗰個鐘裡面, 你冇offer代替品俾佢, 令佢相信再喊都冇用, 諗諗吓可能連初初為乜喊都唔記得咗, 重要媽咪冇理 ...

珍珠宮

原文章由 fatsin 於 08-10-17 12:34 發表
Hi Sandra,

原來係咁。

你話條件係要佢食完一樣再BUT第二樣,我既問題係佢唔會聽我既條件,如果佢真係唔聽又亂BUT野,唔食係佢個碗到D飯同餸時,我可以點做呢?IGNORE佢由得佢喊,跟住將我地餸放離佢遠D,我地繼續食,由得 ...

fatsin :

查實你真係唔好處理其他嘢住….. 總知用住一招ignore, 要扭由得佢!
首先, 記住佢要喊由得佢係冇衰, 至於佢要but你地D, 你淨係覺得佢係搞住你, 有冇先諗吓点解?雖然用行為矯正法係唔須要知点解都得, 但若你可以瞭解佢多d, 亦會方便日後見招拆招!
我叫你試吓將佢嘅蒸肉mix落佢碗飯度, 然後「容許」佢好似大人咁自己but, 就係要佢食到佢自己d, 同俾你睇倒到底佢係 (1) 想食 (2) 想玩
定係 (3) attention seeking等你話佢, 攞你反應; 如係想食, 你俾佢食, 如係想玩, 咪講好俾佢but兩次, 如係等你反應, 咪唔好俾反應!

別墅

Hi Sandra,

我而家改左佢既食飯時間,係佢一放學就比佢食,得佢自已d餸,佢都ok,食得好快,之後到我地食時比佢埋枱一齊食,咁佢要自己but餸食,我由得佢,個心無咁煩,因為佢已食左基本既飯同餸,我由得佢自己but,所以呢個問題暫時係咪可以放低先??

咁你可唔可以教我處理佢唔肯上床訓既問題呢?例子:尋晚照平時一樣約10點多d帶佢上床,佢平時都唔多願意訓,要用野tum,比如近日佢晚晚要食一粒佢鍾意食既藥,我就用呢粒藥引佢上床,免強都ok,咁尋晚如是者,講完故事關燈拍佢訓,但佢訓訓下起身,我禁返佢落去,佢再起身,仲出埋廳果度,後黎仲拎紙筆係到畫野,好,我同佢講畫完呢張要去訓喇,佢話好,點知畫極都唔肯入番去訓,我忍住無鬧佢,後黎已近11點,我夾硬抱起佢入房,佢大喊大典,但佢無我咁大力,我地入左房,佢訓係地下到,我同佢講依家好夜,要訓覺,如果唔係聽日無精神返學,佢繼續喊,我再同佢重覆講要訓,如果唔係對眼會變黑,會睇唔到野架,跟住我用手掩住自己對眼,一路講話唔夠訓就變黑睇唔到野,見唔到我個囝囝,囝囝又見唔到爸爸媽媽,點知佢好似靜左少少,仲走過黎攬住我,我趁機抱起佢攬住佢係佢耳邊細細聲再講多次以上既對話,再慢慢放佢落床,其實佢已好眼訓,拍左一陣佢已訓著,雖然最後佢係訓左,但我好想知一開始佢唔肯訓時,其實我可以點做呢?

p.s.其實係佢未發作話唔訓時,係一上床果刻我已讚左佢話佢乖,肯自己上床訓覺。

原文章由 SandraLo 於 08-10-17 19:55 發表

fatsin :

查實你真係唔好處理其他嘢住….. 總知用住一招ignore先, 要扭由得佢!
首先, 記住佢要喊由得佢係冇衰, 至於佢要but你地D餸, 你淨係覺得佢係搞住你, 有冇先諗吓点解?雖然用行為矯正法係唔須要知点解都得, 但 ...

珍珠宮

原文章由 fatsin 於 08-10-20 15:20 發表
Hi Sandra,
我而家改左佢既食飯時間,係佢一放學就比佢食,得佢自已d餸,佢都ok,食得好快,之後到我地食時比佢埋枱一齊食,咁佢要自己but餸食,我由得佢,個心無咁煩,因為佢已食左基本既飯同餸,我由得佢自己but,所以呢個問 ...

fatsin :

問題只係:你覺得「佢自己but餸」是否一個要改的行為..... 如你不覺得要改, 基本上係冇問題!

瞓覺方面, 可否話我知佢幾点起身同有冇瞓晏覺?

我屋企部電腦瓜咗, 睇怕都要整三幾日, 下面twg個case同你有d 似, 你可以睇住先:
由舊開始 page 13, post #250, #263 至#277
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=840915&extra=page%3D81&page=13

[ 本文章最後由 SandraLo 於 08-10-20 19:52 編輯 ]

別墅

Hi Sandra,

通常我10點帶佢上床訓,早上約7點半起身,中午約1-3點係學校訓晏覺。

原文章由 SandraLo 於 08-10-20 19:33 發表

fatsin :

問題只係:你覺得「佢自己but餸」是否一個要改的行為..... 如你不覺得要改, 基本上係冇問題!

瞓覺方面, 可否話我知佢幾点起身同有冇瞓晏覺?

我屋企部電腦瓜咗, 睇怕都要整三幾日, 下面twg個case同你有d 似 ...

珍珠宮

原文章由 fatsin 於 08-10-21 12:20 發表
Hi Sandra,
通常我10點帶佢上床訓,早上約7點半起身,中午約1-3點係學校訓晏覺。

How about Saturday and Sunday ?

別墅

星期六日都差不多,不過如果佢朝早訓到8點先起身,我由得佢, 中午有時出左街或者無得訓,但晚上都係10點到帶佢上床,唔會遲過11點。

原文章由 SandraLo 於 08-10-21 21:21 發表

How about Saturday and Sunday ?

珍珠宮

原文章由 fatsin 於 08-10-22 15:43 發表
星期六日都差不多,不過如果佢朝早訓到8點先起身,我由得佢, 中午有時出左街或者無得訓,但晚上都係10點到帶佢上床,唔會遲過11點。

你睇完twg個case未?你可照做揀星期五開始進行, 第一晚夜少少先瞓, 星期六日就唔好瞓晏覺, 一連三日.......

禁止訪問

看看...啱用嗎?

別墅

thx!

大宅

我個仔呢個星期又係咁,仲係食飯時扭去玩及拋碗,我們好苦惱不知怎教,但又唔想打佢。佢現在係兩歲四個月,你個幾多歲?
原文章由 fatsin 於 08-10-17 12:34 發表
Hi Sandra,

原來係咁。

你話條件係要佢食完一樣再BUT第二樣,我既問題係佢唔會聽我既條件,如果佢真係唔聽又亂BUT野,唔食係佢個碗到D飯同餸時,我可以點做呢?IGNORE佢由得佢喊,跟住將我地餸放離佢遠D,我地繼續食,由得 ...
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

別墅

已經兩歲8個月,佢好主觀,話左咁就咁,完全唔可以有商有量,都唔明點解,我自問都唔多寵佢,會鬧同由得佢喊,佢呢排已喊到把聲沙晒,都好心痛,唔知好唔好得番!

原文章由 terecyy 於 08-11-10 09:18 發表
我個仔呢個星期又係咁,仲係食飯時扭去玩及拋碗,我們好苦惱不知怎教,但又唔想打佢。佢現在係兩歲四個月,你個幾多歲?

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

THS

大宅

我地經常地讚佢, 而家佢好多事都要自己完成,每次佢完成一件事,佢一定面對面同我地講「謙謙叻呀」。所以我相信讚賞係work 既。

民房

食饭冲凉睡觉真系个问题

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

講得非常好, 好有用呀!! 好清晰, thank you!!

原帖由 SandraLo 於 07-8-10 23:38 發表
Part I
在「小朋友發脾氣」的topic裡,很多媽咪都有很類似的問題,例如小朋友發脾氣、掟嘢、大喊大扭、打人、唔肯食飯、唔肯瞓、唔肯行要抱,大小小嘅就懶、唔做功課唔專心、駁咀等等….. 其實呢一切「 ...

複式洋房

Hi Sandra,

我個女而家2歲每朝叫佢去擦牙實扭好耐.
今朝叫個女去擦牙佢當然扭計又訓地下,咁我就用igron呢個方法 (因為我先前幾次用過都成功最後佢自己去擦牙), 點之無用, 佢仲vv係地下(而家potty trainning緊未成功) 咁無野啦, 我就諗住好似平時咁帶佢去toilet沖洗 (ps. 佢仲扭緊仲喊得好大聲). 我抱佢去到bathtub, 佢勁喊仲開始打我(面呀, 手呀) 咁我捉住佢隻手話no, 我個女唔理放開手仲繼續打, 之後我好嬲好嬲再捉住佢隻手打o左四五下..... 其實當時我應該點做? 請教下我.

我打完阿女之後佢就叫姐姐..因為我返工快遲到, 所以我就叫姐姐幫佢沖身...唉
Cheers,
Gin

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

愛 我 就 別 傷 害 我

首頁
45678...9

尾頁

跳至