美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+KKJ+於+14-05-09+發表請問有

原帖由 KKJ 於 14-05-09 發表
我同事⋯講到D香薰油好新奇,又搽又飲都得:又可治療下鼻敏感surprised:有冇人用緊分享下?

...
Young living既香薰油係靚,除左價錢貴左d,但又唔好講到咁神奇。飲得搽得既香薰油都唔只佢一隻牌子,可能我用慣香薰,我自己用緊既香薰油大部份都可以飲得直接搽,唔係好特別既事。

珊瑚宮

回覆:Young Living 查詢

Young living 香港係唔係用傳形式買我無留意,因為我無幫趁過香港。

但young living 本身係一間芳療級香薰油供應商, 所以佢既香蕉油真係靚.

珊瑚宮

用香薰油好多人都會,若果講去到飲既情況,就真係有專業香薰治療師跟進好d。每個人情況唔同,就算同一種病,用既香薰油都未必100%相同。
千零蚊買set油,值唔值,睇個人。 我自己來講,我只會散買1支1支young living既油,因為佢既油係靚,但有某d精油我會買其他牌子,價錢比較平,但品質絕對唔比佢差。

珊瑚宮

仲有唔會係香港買,價錢比較貴。

珊瑚宮

真係想問咩叫,香港有的貨,美國唔會有,美國有的貨,香港唔會有
現在係買香薰油,未聽過一個牌子會因為香港咁細既地方而去特別生產香薰油。原來買支檸檬精油香港買同美國買會唔同的,咁隻牌子質量都好有問題喎,品質一定有高低之分啦。咁,唔買好過。
仲有,這個牌子都唔係只得香港,美國有得買,好多地方都有得買。

珊瑚宮

Young living都係隻靚牌子,點解感覺咁似 hard sell 傳銷

珊瑚宮

salafu 發表於 14-6-3 14:36
其實上面講所'醫'既病, 只要你用芳療級既油, 咩牌子都做到.
肯research下其實香港都有唔少唔同brand既油買 ...
贊成.
仲有, 上面提到既復方精油, 見有含尤加利成分.
尤加利有幾種的, 有D係6歲以下小童唔適合用.
唔係有益, 分分鐘有害, 請小心選擇.

珊瑚宮

東東公主 發表於 14-6-10 22:33
邊幾種有?等我地小心!
Eucalyptus Globulus, Eucalyptus Radiata, Eucalyptus Smithii, Eucalyptus Polybractea, Eucalyptus Citriodora, Eucalyptus Dives

唔係叫尤加利都係同一樣野, 自己上網search 吓.

珊瑚宮

引用:有啲仲話對小朋友智力好

原帖由 Kim.lau852 於 15-01-18 發表
有啲仲話對小朋友智力好
真係咁work ,全世界新聞都報導左,仲使乜揾打手係forum吹捧。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 14-06-03 發表You

原帖由 BMXM5926 於 15-01-19 發表
How could u know its 靚?
聞都知隻香薰油靚唔靚。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-18 發表真

原帖由 amber-darling 於 15-01-19 發表
agree, 呢個傳銷商真係好煩,基於佢過度神化呢個牌子嘅精油,往往吹捧到神績一樣,存誤導成分,我唔再買佢 ...
我個d叫小學雞水準,唔算有咩研究,只係平日比較八,會問吓有專業知識既朋友們,佢地又唔怕我煩佢地,肯答我,咪知多dd。
Young living油靚,我本身都有佢地既精油,所以知,效果用出來,靚既精油同唔靚真係有分別。以我所知Yoing living本身就係一間芳療級精油既供應商(現在有無變就無留意了),應該無乜人會話佢既油唔好。不過佢價錢真係唔平,我都唔敢聞太多,怕忍唔住買得多。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表聞

原帖由 BMXM5926 於 15-01-19 發表
I've been study aromatherapy also, for a short period, I agree some of the oil can be identify by t ...
應該睇精油化學成份,野生植物精油較難攞到cert., 但唔代表佢唔靚。我個人來講,較鐘意用野生植物類既精油。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表我

原帖由 amber-darling 於 15-01-19 發表
hahaa我呢D初哥真係要叫jm一聲師姐㗎 我其實都有唔少佢哋嘅油,好多都的確好香,但又隱隱覺得有D精 ...
Florihana我一向有用花水,不過已經越用越少,花水品質下降左好多,大馬士革玫瑰花水一早已經唔用,最近買左其他花水,品質都變差埋,現在都諗緊轉用邊隻。
至於精油,用過小量,感覺係比起普通牌子係好d, 但比起其他芳療級精油,做出來既效果佢較遜色。Florihana用既蒸餾精油方法跟其他牌子有分別,精油味道都跟大家聞開既會有唔同,接受到就ok, 唔係都覺幾難聞吓。花水品質下降,精油品質如何,唔敢講,近排聞過佢既rose otto精油,明白點解買得咁平,我寧願俾貴d,買隻靚d用。

珊瑚宮

講過young living 我有故事,舊年大年初一我係病到死吓死吓,去左睇醫生,我仲記醫生叫我千萬唔好離港外遊,心諗病到咁,過到海關至奇。返到屋企,食藥瞓覺,開住香薰機,young living 藍膠尤加利&另外朋友幫我買既野生羅文沙精油輪流用,第2日好返大半了,病得咁嚴重都只睇左一次醫生,對我來講真係好少有既事。
嗱,我無叫大家咁癲唔睇醫生用精油醫病,只係講出有幫助啫。現在咁既天氣我氣管唔好,我都多用Oshadhi杉樹類精油。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表Flo

請問jm介唔介意講下你認為靚的精油牌子呀我認同Florihana D味有時唔好聞,原來係關於個提煉方法, ...
我自己覺得又唔係去到治療階段,我用香薰最重要係我喜愛,我認嫁,精油香味對我來講重要的,唔鐘意隻味,效果都會打折。
我係心多既人,好多牌子我都鐘意,想試,不過係香港精油買得唔平。香港買覺得抵用的,florihana, 但我唔鐘意,另外Oshadhi都抵用,香港又有代理,買都方便。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-19 發表我

謝謝分享,我對芳療級精油好有興趣
其實芳療級精油都有唔少牌子,無可能全部用晒,試晒我應該破產了。我自己覺得去到這個級數精油,某程度上有一定質量保證,但唔代表隻隻油都係最靚最頂級,好似demeter係歐洲最高級cert., 但就算幾靚牌,都唔係隻隻精油都攞到這證書。
我自己鐘意用純(高山)薰衣草精油,令我認識純薰衣草精油是什麼的,只係一隻好普通既牌子,這個牌子什麼精油都極一般,唔出色,但純薰衣草就超晒班,用出來效果真係唔比大牌子差。
自己用緊的茶樹精油,唔見佢有乜野證書,但佢標榜的就係成份,比起澳洲所定出茶樹油成份標準更高。真的,比起一般茶樹油,這個牌子清香得多。茶樹精油本身係隻正氣精油,這個牌子用時,我真係feel到了(可能係我心多卦),難怪佢地只有茶樹一種精油都可以起家。

珊瑚宮

引用:Quote:cbeyond 發表於 15-1-20 09:05 其實

原帖由 amanda613hk 於 15-01-20 發表
有邊D 好既BRAND 係香港又易買到呢?因為唔係下下可以去旅行買....
Florihana, Primavera, Osahsdhi, Fleur, Penny price這些牌子香港都可以買到。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-20 發表其

原帖由 amber-darling 於 15-01-20 發表
jm 講到人心癢癢邊隻高山薰衣草&茶樹啫,對隻正氣茶樹好感興趣,點正氣法jm可否share下 ...
上面講過既牌子都可以考慮吓,基本上我現在買香薰,牌子唔係首選,係品質,不過唔可以否認,好多時芳療牌子既精油係靚d。
個隻薰衣草精油香港無得買,想靚,去beyond organic聞吓primavera 純薰衣草就知咩係靚,primavera係fb有網上代理,會平過shop,至於買咩價錢,我就唔知了。
茶樹油係正氣精油,書都有提及。點樣感覺,咪就係感覺囉,正如大家成曰講正能量,負能量,都係感覺啫。精油對心靈情緒都有幫助,我都幾鐘意用精油來輔助。注意只係輔助,唔好覺得精油係神油,乜都可以,好多事情最後結局如何,要靠的係你自己

珊瑚宮

引用:好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊

原帖由 niu 於 15-01-21 發表
好開心有呢個post可以學吓野。其實我都用緊yl starter kit,講真,唔会好似人地講到咁神化喎。或者真係會好 ...
都係果句,真係有咁神奇效果,新聞一早已經報導晒,仲邊會係d forum揾打手賣廣告。
黑眼圈形成,首先搞清楚自己係邊種情況先,自己日日三更半夜都唔瞓,神仙都救唔到你,何況只係精油,你估真係神油咩
仲有,若果有鼻敏感,香港好多人都有,根本就會影響左眼部血液循環,用咩都無用。當你鼻敏感舒緩時,會見到黑眼圈淺色左,當然按摩都有d效,起碼加速血液循環。所以見到所謂分享DIY eye cream, 話用咩材料有效淡黑眼圈喎,真係得啖笑。
情緒病要幫病人解開病人心結,真係1,2支精油可以做到,咁,專業人士讀咁多書為咩,就算香薰治療師佢都要讀書呀。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-01-21 發表都

原帖由 niu 於 15-01-21 發表
Cbeyond jm, 不如你開個分享post 吖
no la。
未夠班,唔夠料,我一定唔得啦。
平日已經好厚多士,忍唔住搞砸d seller扮分享揾生意,我開post, 容乜易成日有人上來鬧交,家嘈屋閉就唔好。
仲有,我d懶蟲,搭吓咀就可以,點主持大局

首頁

尾頁

跳至