自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

jelly208 發表於 16-12-25 09:46
只要你曾患過皮膚敏感,傷痕纍纍,搽乜都痛到入心入肺時,就知道凡士林始終有用。

嚴重的濕疹病人係用唔到 ...

邊個話, 當然用野要夾人。
嚴重濕疹用天然產品有好轉, 我認識的都唔只一個。

珊瑚宮

Tuscany 發表於 16-12-25 10:22
我用無加工的Shea Butter,又平又天然又好用雖然係室溫會比較硬,不過我用隻spoon"筆"啲出來,用熱風 ...

下次買隻靚d, 靚既shea butter唔硬,係creamy, 我直頭直接搽。
靚既shea butter可以無粒粒, 幼細, 我直接當潤唇膏搽。

珊瑚宮

wawaliluk 發表於 16-12-25 10:59
可以係邊樹買?

DIY材料店都會有, 品質有高低。
呢度 好多JM鐘意係iherb買, 我淨係想講, 若果係灰灰地色, 多粒粒又硬, 係劣質乳木果。

珊瑚宮

jelly208 發表於 16-12-25 12:46
咁凡事唔係絕對。
但當針吉到肉時,就唔會咁講。

我家人都曾經有嚴重濕疹者, 全身爛, 痕到瞓唔到, 都經歷過。
今年聖誕佢開開心心地去左旅行, 濕疹耐唔耐有時番發, 佢嚴重程度大減。
用天然產品好講品質, 同一種植物油, 品質高低絕對有影響效果。
就算大家推崇的椰子油亦未必所有濕疹人士啱用, 有人用後更差。
家人用油, 要用的一定係靚, 仲要好靚, 自問比較好彩, 我或者我既朋友可以幫我買到。
凡士林無話唔好, 起碼用後皮膚唔會敏感, 但治標不治本啫。

珊瑚宮

jelly208 發表於 16-12-25 12:46
咁凡事唔係絕對。
但當針吉到肉時,就唔會咁講。

曾經睇過文章講有濕疹小朋友未必適合用手工皂, 反而會更刺激皮膚。
但現在流行手工皂, 大家就一窩蜂去用。
寫文章係位芳療師, 有詳細講解, 有興趣就網上search吓。

珊瑚宮

caramelpudding 發表於 16-12-25 16:35
搽咀我都覺得係用有petrolatum 成份的有效,質地夠晒厚可以防止紅腫爆擦;搽面就唔會,一來我覺得咀部以外 ...

petroleum對好多人唔會敏感, 係, 但唔係全部。我自己已經N年無用含呢個成分既潤唇膏, 因為一用就發熱, 最後變豬咀。
潤唇膏我都係用天然, 100%天然乳木果作潤唇膏, 另外有隻支裝係天然喜瑪拉雅山植物做成潤唇膏。
好老實, 價錢仲平過行入萬寧買支凡士林潤唇膏。但真係無咁方便, 唔係你想買就隨時買得到。
無法, 香港產品呢2年算多左, 但選擇唔多, 亦難買到較靚的。

珊瑚宮

koko2000 發表於 16-12-25 20:24
我用來查咀已十幾廿年,我覺得好好用!
其實大部分的護膚品及化妝品都是石油副產品!

係呀, 好多護膚品現在都有添加, 所以咪越來越多人皮膚有問題。
諗番吓, 早10年前, 有無咁多人有濕疹。
石油產品自然分解唔到, 長期用, 皮膚負擔重, 態況較弱時, 咪爆出問題來。
香港近年標準天然產品咁多, 真係無效, 點會咁多品牌。

珊瑚宮

Rainye 發表於 16-12-25 21:51
唔該想請問一下,你家人係搽咩嫁?

野生摩洛哥堅果油。
堅果油其實唔係只得一隻, 摩洛哥, 夏威夷, 澳洲等, 唔同既油功效上其實有點不同。
野生亦係我專登選的, 唔好以為只要係天然有機油都效果一樣, 效果可以分別好大。
我有朋友係用優質jojoba oil, 轉天氣, 佢都會有點濕疹, 靚既jojoba oil 係冬天必備。

珊瑚宮

bb妹 發表於 16-12-25 23:07
宜家真係多咗好多人有濕疹

情緒, 壓力, 飲食, 生活習慣都有影響。
我唔可以話用天然產品就一定唔會皮膚敏感, 有濕疹, 但令自己少樣負擔, 都係好事。

珊瑚宮

brindlewin 發表於 16-12-26 09:43
石油產品分解唔到係謬論, 未能掌握知識/技術才真
低層次制造垃圾污染環境才是雜病叢生。
香港濕疹問題, ...
咁咪即刻分解唔到, 我點知幾時先掌握到技術呀.分解唔到, 制成品最後又咪成為垃圾,污染環境.
問題係循環, 互相關 連, 唔係獨立事件.

忽視自身強體, 係文明代價, 大家要快, 方便, 忽略左最基本, 這點我同意.

珊瑚宮

blinkgogo 發表於 16-12-26 08:48
石油副產品咁又點呢?
乜都天然就最好?
選擇權在你手, 你想選乜都得.

珊瑚宮

brindlewin 發表於 16-12-26 10:00
所以我好少聽sales吹科學野or so call sell “天然”,根本對現今技術冇認識,以為自己做唔到就代表未有人 ...
相信無人可以做到0%無化學品掛.
sell 醫學又點睇? 即係有化學品成份加埋技術做出來, 用D靚D既名稱啫.

天唔天然睇自己, 無得迫.

我曾經嚴重皮膚敏感, 100%爛面, 天然產品令我康復, 2日先有人好疑惑, 點解睇唔出我曾經皮膚好差既痕跡.

珊瑚宮

brindlewin 發表於 16-12-26 10:00
所以我好少聽sales吹科學野or so call sell “天然”,根本對現今技術冇認識,以為自己做唔到就代表未有人 ...

有時間就搭多2句咀。
未承認? 係天然產品未承認? 好多有國際認可證書, 都叫未承認。
CO2技術係乜? 自行上網查查。
唔認, 唔代表無咁既技術去提取天然產品成分。

首頁

尾頁

跳至