自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

十萬買假野, 我就一定唔會了

珊瑚宮

alice06_hk 發表於 23-12-3 15:06
戴款其實買人造石無問題,我朋友做珠寶,佢話其實都係新趨勢

梗係咁講, 唔通話買唔起真鑽, 先買人造鑽咩

珊瑚宮

jarjane 發表於 23-12-3 16:49
如果我要帶培植鑽石, 當人哋問起我會如實報上,我唔會呃人哋係天然鑽石。
培植鑽石始終係人造,可以源源不 ...

若果1萬幾千, 我覺得無問題, 當買件飾物。
但去到10萬,仲要買假野。
個名好聽d,叫人造鑽, 俾大家感覺良好d, 唔係叫假鑽石啫。
上面有JM話就算tiffany再賣出去,都跌價唔少。
跌價唔少, 都叫仲有人收, 人造鑽有嗎?

珊瑚宮

bb560 發表於 23-12-3 17:25
其實Tiffany mark價離譜啫!我早幾星期睇過佢一隻鑽石戒指,主石約一卡,另外旁邊有碎石,我估碎石連戒指 ...

Tiffany係名氣搭夠, 所以一樣有人買,人造鑽連呢點優勢都無。
我有朋友好多年前, 已經係睇中款式, 如卡地亞款, 叫做珠寶的朋友幫佢用更好鑽石/寶石做番隻類似款。

珊瑚宮

jarjane 發表於 23-12-3 17:19
我喜歡天然鑽石真係鍾情於大自然的奧秘,由地幔內嘅千億年的天然蘊藏,直到成為我手中嘅飾物,呢啲係人工 ...

我都鐘意天然, 但鑽石一般, 我like翡翠, 但現在實在太貴了。

珊瑚宮

_kapo 發表於 23-12-3 18:07
真鑽石抄款,我覺得叫冒牌啦,唔會因為佢係真鑽真金就唔叫A貨
你話人造鑽係假貨,咁你朋友呢啲叫咩?
...

唔會抄到十足, 講左類似,人地做珠寶都怕俾人告。
大把平價牌子抄名牌款, 出類似款式,唔通叫假貨。
仲有, 朋友絕對會同人講,似某牌子款式, 唔會話係名牌, 唔係我點會知呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊