跳至

首頁

尾頁

大宅

我地幾過月後可能會過澳洲生活, 想帶埋兩隻貓過去
請問有無人有咁既經驗? 可否分享下?
我有睇過D pet shipper 的資料, 但唔知要幾錢?
如果自己搞, 會唔會平D? 要點做呢?

請幫幫忙! 謝謝!

大宅

原帖由 bearso 於 09-2-16 12:23 發表
我剛剛搞掂o左~ 你要早點搞呀! 要有total 180日既quaratine period~ or else you pay a lot of this cost!

total charges for 2 cats: around HK$18000

(included HK Gov't HK$240 (fixed) + Aust Gov't AUS$1,150 ...

哎! 要萬八呀.....多謝你的分享呀!
我約咗vet打針+晶片了, 唔知自己搞得唔得呢?

大宅

原帖由 Goldenbig 於 09-2-20 11:58 發表
嘩﹗宜家係唔係改咗例?要180 days quarantine period? 好慘﹗我隻貓係2006年來Mel,要住30 days quarantine centre,我已經覺得佢好慘﹗當時我隔日去探佢,因我隻貓比較細膽,所以一見到我就不停叫。

妳可以自己搞,可以比較機票+打 ...

多謝你的提醒呀!
現在仍係最少30日隔離. 我地有機會去brisbane, 可能無得探貓貓呢. 呢D真係太煩, 到時再諗了.
你可唔可以pm我, 你當年搵咗邊間agent, 等我唔好搵正佢?

大宅

原帖由 Goldenbig 於 09-2-20 20:34 發表
之前我係搵Peace Avenue Veterinary Clinic (係旺角太平道),其實呢間agent都好有規模,個老闆都好有愛心好盡責 (因我上次太激氣,搵咗佢哋個老闆投訴,後來由佢老闆自己幫我follow,但因澳洲quarantine centre冇位,所以等咗好 ...

我正準備搵呢間幫貓貓做blood test添, 因為我未confirm係咪過澳洲, 諗住驗定血先, 到時唔使等咁耐.
想問下, 呢間當年收得貴唔貴呢?
最麻煩係買機票, 填cert A and cert B, 時間上唔知要點安排

首頁

尾頁

跳至