跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 dora0101 於 10-2-19 09:31 發表
不多的行李 = 大約四人家庭衣服, 書本,小傢電, 沒有大型傢電

2. 不隨身行李 = 跟飛機上

如果你在qantas買單程機票, 可以申請一張connection card, 咁兩年內每人economy ticket可帶行李40kg.

四人加埋有160kg, 再加hand carry 7X4=28kg.
夠嗎?

郵寄書本, 會平過空運

電器可能跟身上機會好D

大宅

原帖由 mocha 於 10-3-12 10:00 發表
其實大家會帶d乜嘢過去,呢個都係一個好問題.要諗吓,大家可否分享吓. 等我知我呢幾年有d乜唔好買.

我現在只係諗住帶車.同埋衫褲.真空煲同埋個壓力煲. 我諗住呢d嘢係車內面,一車咁去,方便d.
傢俱我會覺得好大件. 電 ...

我在Brisbane, 我就覺得呢度既野比較起HK, 整體都係貴. 電飯煲無HK的西施煲咁好啦, 唔知係咪D米還是煲既問題, 煲出來的飯硬D, 會有飯焦.

如果在HK的傢俱係靚野, 就值得帶過來, 因為在這裏買, 要付好多$$$. 尤其係大型傢俱, 買親都要付搬運費, 起碼要AUD 50, 除非自己搵拖車拖. 我地用開cheap野, 所以只帶了仔仔張床和自己張油壓床, 和少量櫃. 因為計過運過來都扺過買新的.

樂器, 我覺得帶過來好D. 例如鋼琴, 一部 yamaha U1在HK賣HKD40000, 但在呢度可能要HKD100000或以上. 貴太多了.

如果定期會返HK, 就不如買一批skin care products, 買夠一年半載. 衫呀, 鞋呀係HK可能會搵到啱自己style的多些. 我見我表妹一返到HK就買好多, 我最近返HK都學咗佢咁, 入定貨. 哈哈!

大宅

原帖由 pigpig 於 10-3-17 21:05 發表

你個飯煲係呢邊買?我用開果個係hk帶過黎,最近我朋友移民過黎,幫我買多個西施煲。你用咩米呀?如果你係超市買外國人米,真係硬到食唔落口 我都中過招!我依家一定會係sunnybank買米,煮出黎好食好多,但此終都無hk既米甘 ...

個飯煲係big W買, Breville. 初初真的對個煲失望! 不過, 慢慢又慣咗啦, 因為無得揀嘛, 嘻嘻!

我今次係HK又係買咗阿仔既底衫, 佢地就去玩具反斗城掃lego, 因為D款同呢邊有D唔同, 有D series呢度無既. 我仲買咗一箱"出前一丁"返黎. 好在我用個大既"紅白藍"膠袋裝D衫, 就啱啱好無超重.

不過, 自己拎咁多行李真的好辛苦! 下次都係買呢邊無既野算了.

大宅

原帖由 dora0101 於 10-3-17 14:10 發表
Hi,

Could anyone advise which company in Brisbane offers a good rate for mobile phone and Internet services.

Thanks!

你過到黎先再揀啦, 因為要視乎你住既地區有無網絡, 唔係間間公司都可以揀.
買prepaid 用住先, 再慢慢揀啱自己既.

一般D人話平既係optus, 3.

大宅

原帖由 pigpig 於 10-3-18 09:41 發表

點解要係hk買出前一丁呀?呢邊買都唔算太貴,而且,唔使自己拎,留返黎買第2樣仲好啦....

出前一丁呢邊叫做貴嘛, 我地多數食美極. 咁難得返HK咪搬一箱返來囉. 不過下次唔買啦.
我今次還很僥倖地帶到兩盒奶茶(3合一)過關, 哈哈! 我奶奶上次就被人沒收了.

大宅

原帖由 dora0101 於 10-3-18 13:59 發表
Hi Lilly,

Thanks for your advice. Long time no talk. How's the life in Brisbane?

BRISBANE比起香港, 我覺得係郷下咗少少. 同SYD/MEL唔同. 不過住落咗就開始享受呢邊既新鮮空氣和寧靜. 同埋我覺得呢邊既人整體來說較有禮貎, 同人打交道都開心D.

LAID BACK都有LAID BACK的好既.

大宅

原帖由 mocha 於 10-3-19 16:08 發表
出前一丁e+要幾錢個,我以前買30仙一個.

照pigpig講, 唐人超巿賣79仙一個.
我係woolworths 見無特價就AUD$1/個

不過HK都貴咗啦, 係惠康買一箱(特價), 都要約HKD$3.7/個

首頁

尾頁

跳至