自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁咪係囉!佢唔去投都有自由㗎!究竟你班友成日口講民主,知唔知乜嘢叫民主呀?唔去投,點解解讀成教壞細佬呢?唔通叫佢投白票,一陣又計人頭話佢都支持喇!大哥大姐呀,呢班騎騎呢呢(不喜任插)點選呀?官字兩個口,泛民肯定起碼三個口。
原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-6 15:21 發表
投唔投係自己意願
但係, 佢作為一區之長, 居用呢件事做政治表態, 完全衰失了過去香港公務員的政治中立地位, 係香港的黑暗!

呢度好多人抗拒大陸
但係, 在這些問題上卻不自覺地跟從了大陸的"政治掛帥"取態!!

如果政 ...

大宅

為何身為行政長官不能有立場,唔通牆邊草才可做行政長官?問題而家係你想食橙,但係生果檔只有蘋果和梨呀,係唔係唔想買都唔得,係唔係都要買樣嘢先俾走呀?係唔係咁先叫民主呀?

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 09:28 發表
我們不能說某一選舉係咪有意義
這只是主觀的評定而已

身為長官, 居然有一立場, 判定呢次係無意義的選舉
那麼, 下次有乜人出來選佢唔鍾意, 又話係無意義的選舉
再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的 ...

大宅

恕我讀屎片,我都是在英國殖民地下受教育的90前,為何97前香港沒有聲音反對港督的委任,現在卻反對香港式的小圈子選舉呢?

公司內,董事長聘請經理管治公司,下屬反過來同董事長說,這個經理不是我們推選的,我們不要這個小圈子選出來的經理。可以嗎?

民主不代表一切,做人要切實點,我也希望這個世界是個大同世界,更希望可以無為而治,這個有可能嗎?你可以繼續把我說成奴性,但是我知道世界有很多東西不是非黑即白的。

你似乎尚末理解我買生果的比喻。

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 13:29 發表

唉, 聽到有香港居然咁講, 我真覺得香港的公民教育真係做得好悲哀....咁多年英國人要開啟香港人的民智教育, 看來又被中國老式的政治思維淹沒了..

行政長官可以有立場, 但, 請問佢係點選出來的?
在外國, 人地係一人 ...

大宅

做了首長便沒有思想,只有夢想?
原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 13:29 發表

唉, 聽到有香港居然咁講, 我真覺得香港的公民教育真係做得好悲哀....咁多年英國人要開啟香港人的民智教育, 看來又被中國老式的政治思維淹沒了..

行政長官可以有立場, 但, 請問佢係點選出來的?
在外國, 人地係一人 ...

大宅

即係表示不是你的立場同埋你都係唔係咁贊成佢立場啦!如果唔係,點解係到話收到朋友的電郵啫!唔通你有首長的潛能,冇思想!有夢想!

原帖由 wvlo 於 10-5-7 15:31 發表
收到朋友的電郵,解釋這次再公投的意義:
1. 「五區請辭」的原因:是因為在立法會內不能廢除功能組別,認清到要靠群眾的力量,喚醒市民一同合力向功能組別的議席說:「不」。「五區請辭」是沒辦法的辦法之一,背後代價是除了泛民 ...

首頁

尾頁

跳至