跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

哈哈, 我都想住豪宅呀!我驚得罪人個時俾人尋仇呀….. 講笑….. 佢估錯左呀!
乜個果楊X閣咁貴架咩, 睇佢個樣又唔似喎, 高街個盤有無昌景閣OR恆星樓個D??
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-10 10:09 發表
難神秘,你果度豪宅呀?哈哈!
喂!我睇到高街有幢好正呀,楊x閣,不過agent話最平都要2xx萬,我呢d窮人又吾水諗lu!

男爵府

會唔會係好似正街個條電梯個左N年先有架??
原帖由 crystalpui 於 09-6-10 10:12 發表

其實都幾好住
係行得辛苦d, d住客有一,二個成日投拆
但就好靜..
不過, 65歲好似會行得辛苦
2013or 2014應該會有電梯
但屋苑入面都要自己行的

男爵府

哈哈, 希望唔會啦, 政府d, 稅佢識收, 但係野又唔見佢搞得好。
原帖由 crystalpui 於 09-6-10 13:45 發表

我想唔會掛
今次係MTR起呀

男爵府

我媽咪住近正街個頭。
我老公以前係西環漢華讀架!
原帖由 crystalpui 於 09-6-10 13:57 發表

你都係住個到嗎?
哈哈

男爵府

你話ME TOO, 係正街還是漢華。
原帖由 珊珊媽媽 於 09-6-10 14:17 發表
ME2 WO
所以日行夜行脚都粗過人

男爵府

我知呀, 搬左去小西灣麻, 我有幾個朋友仲係個邊返工。
原帖由 crystalpui 於 09-6-10 14:15 發表

間學校搬左啦..........
以家早上都好靜

男爵府

呢兩幢記憶中有150呢個價, 不過昌景閣兩房個單位都係好細架咋!
哈哈, 偉大既媽咪就我搬返係附近架, 我多數自己煮, 因為我收得晏, 二來我老公食野好麻煩, 要我媽咪就佢+煮個多人餸辛苦, 所以多數都返自己屋企食, 不過就老公煮。

唔好話自己窮啦, 我唔係幾年前買左, 而家都會好似你咁頭痕呀!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-10 14:23 發表
呢兩幢平d嗎?係咪岩我呢類窮人先?嘻嘻!

你就好啦,同媽咪住咁近,湊回家都吾水辛苦,你放工係媽咪度食埋定自己煮呀?我打算搬近左之後,自己煮下同個女二人世界!

...

男爵府

本來唔係話因為地鉄建, 不過講左N, 家下因為有地鉄先會落實, 由我細細個話西環有地鉄都而家啦…. 建得黎, 盈盈同諾諾都8&6歲啦!

原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-10 14:29 發表

正街果條 (上般含道果條?) 都係mtr 起喎

男爵府

介唔介意話俾我知你睇中邊D盤呀??
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-10 14:37 發表

你過埋黎西營盤搵吓啦....3百零呎, $150好似都有喎.

我要找3房的, 一家5口呀...一 仔一女, 又有個工人, 無養狗, 養貓! 呢頭3房的, 都$300以上, 早排3字頭都有, 不過樓齡舊d. 1x - 2x 樓齡的, now 要3字 ...

男爵府

哈哈, 咁你咪同我老公係校友。呢個世界真係小小小。
原帖由 珊珊媽媽 於 09-6-10 15:20 發表
漢華呀

男爵府

哈哈, 唔係搵樓呀, 八咋。係呀, 我自己又係住第3, 我外家又係, 話唔定我地見過面添!
不過對住街市真係麻麻地呀, 我老公又次次行過都講打死佢都唔買, 話嫌污濁, 我反而嫌嘈多d…. 高雅閣係幾靚, 不過真係好貴呀!
呢頭一上3房真係好貴….
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-10 15:33 發表

已賣左的$338萬, 咪正街雅x軒對住乾貨街市果度. 呢個我老公唔like, 所以無還價.

反價$380萬的是高街, 高雅閣, 高層向西北. 但高出估價幾十萬, 唔追了.

你唔係要搵樓嘛?

你住3街? 我都是附近啊! ...

男爵府

老實講, 湊小朋友係幾辛苦既, 盈盈咁大個都係鐘意抱, 仲要揀人抱, 心情唔好個時, 除左我同婆婆, 邊個都唔抱得, 搞到我媽咪家下個膝頭哥同條腰個真係麻麻地…. 所以盈盈一返聖心就要佢坐校車, 唔洗婆婆湊上湊落咁辛苦。

你屋企有個麻煩細佬, 我屋企有個麻煩阿爸, 我老豆唔鐘意細路仔太嘈架, 我夜少少返去接盈盈, 我老豆都唔多鐘意, 所以有時都怕左佢, 情願早d接走個女好過!試過我好晏返, 盈盈好扭計, 盈盈又痴住婆婆, 咁我咪諗住執咁d玩具, 我老豆黑晒面, d語氣好差咁講:「你走啦, 你走左就得架啦」幾hurt呀!

不過自己又要返工又要煮飯真係幾攰架, 家下好多時我老公懶, 都係食外賣多咋!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-10 15:47 發表
我阿媽成日投訴 我女要抱,好辛苦,其實我女蝦人抱,如果我同老公呢,佢吾敢蝦,不過我家有個麻煩細佬,佢睇吾過眼我比錢我媽湊女又返埋去食,我吾想煩,自己食或者拎走好過,好過對住佢!

...

男爵府

有時搵屋企人湊小朋友係幾煩架, 你細佬幾大呀, 讀緊書?? 我自己就好彩d, 係我老豆睇唔順眼啫, 不過佢知我俾唔少家用媽咪, 所以先耐唔耐先俾說話我聽, 我細妹就好體諒我, 好似個時佢會考/高考, 盈盈都成日痴住阿姨, 佢都唔會怪我個女搞搞震, 又時我滾水咁走, 佢反而叫我坐係到抖下, 唔怕阻住佢溫書。相反, 6299個邊比較煩, 我姑仔有時都會嫌我個仔阻住佢訓覺架, 因為我地星期五先湊走, 我姑仔有時都俾說話我聽架, 不過心諗個時唔俾我請工人係你父母, 又係佢地爭住湊, 咁湊得就唔好咁多聲氣, 有本事咪搬出去囉!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-10 16:39 發表
我阿媽湊左幾個月咋,己經同我細佬大吵左兩次,其實我女都幾生性架,吾係太曳果d,都聽人講既,咁細路梗係嘈架啦,我個女而家玩玩具都話吾好嘈呀,佢自己講,我細佬話佢嘈,又話我地一家搞住佢,其實我媽有時咁樣投訴(我女要抱或者扭計)我 ...

男爵府

但係個d單位真係好細架喎!
原帖由 patwong 於 09-6-10 17:25 發表
咁啱我現在又係留意緊啲150萬左右的細單位,高街,翠華閣唔知你哋點睇呢?

男爵府

其實男家無外家咁近, 不過其實都唔遠, 都係附近架咋, 佢地住大道西咋麻, 不過我99好攬孫, 所以咪柚佢囉, 兩個差唔多大, 一齊係屋企都幾救命架, 而且我自己鍚女多d, 所以個仔唔湊返黎, 都無咁肉痛!

278都未生性, 我都見唔少, 我姑仔都係咁架, 同你細佬差唔多大啦, 好啦讀完part time大學搵到工, 做兩做又嫌辛苦, 唔做, 咁好彩政府請contract data entry clerk, 請左佢呀, 得半年, 就黎完contract, 都唔積極搵工, 仲好意思同我講, 放多個暑假, 唔係人人有, 問你服未?? 對住佢都唔知點回應佢好, 我大佢一年都無, 我覺得我識諗過佢好多倍囉!最慘係我99仲要日頭返下工+我老公d家用黎支持佢地個頭家。

我媽咪初初都唔肯幫我湊, 係我死要佢湊, 我唔想99, 點知我媽咪湊湊下有感情, 而且盈盈好鍚婆婆架, 我媽咪都有呻過湊盈盈辛苦, 不過當然最後都係鍚我同盈盈, 繼續幫我湊啦, 所以盈盈一到2, 我啦啦聲要佢返學, 等婆婆湊少3粒鐘舒服d

其實初生有初生既辛苦, 識行又識行既辛苦, 不過我自己鐘意湊識行識走, 因為可愛d
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-10 17:52 發表
我細佬叫我請工人/揾人湊我女,佢自己又無比家用,又無做野,佢27,8歳啦,又睇吾開,老公叫我吾好理佢,費事又嘈交嚇親個女!原來你個仔比你99湊,咁遠吾遠架?我以為比埋婆婆湊呀!你都好啦,有人自願幫你湊嗎,我媽一時一樣啦,我女初生時佢都話想湊 ...

男爵府

咁講真俾人哦梗係唔鐘意啦, 好似我個仔係99到湊, 大家湊既方法唔同, 都係好多說話聽架, 所以費時傷感情, 我好少weekday會去探仔仔, d見面始終好d, 情願俾佢話狠心, 好過見面時有d野唔想聽, 但係佢勁講, 我有時會忍唔住寸番兩句, 到時就真係好薑, 所以都係少見為妙。

不過你媽咪都好難做既, 手掌又係肉, 手背又係肉。係呀, 自己人湊真係放心好多, 係怕佢地太寵佢, 但係起碼唔會蝦佢丫麻, 工人真係好彩就鍚你個小朋友, 唔好彩個d, 新聞都見唔少, 最理想都係請到個工人做家務, 湊小朋友就老人家湊, 咁就最好啦, 不過有幾多屋企可以咁樣丫。

唔知係係咪家下好多孻仔孻女都係咁唔識諗, 有時真係會覺得好奇怪, 我明明同佢地差唔多大, 但係我識諗佢地好多, 可能佢地無乜付擔, 真係唔知個「死」字點寫。我姑仔初初出黎話無萬幾都唔做架, 不過搵左半日先搵到工, 死死氣7.5k都要咋!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 09:44 發表
咁你姑奶同我細佬又好似喎,因為佢又係做兩做嫌辛苦,人工低又話吾做,公司無制度又吾做,佢仲叫我daddy吾好理佢,佢話佢無返工每日戶口都有進賬喎。幾串呀!

我份人吾鐘意聽咁多野,受吾到,不過阿媽湊又好過工人湊,起碼吾水怕佢打 ...

男爵府

哈哈哈, 真係要介紹俾佢地識呀, 話唔定一拍即合!小朋友唔嘈你就驚啦, 睇黎你細佬真係唔多鐘意小朋友喎, 真係好少舅父咁樣呀, 多數d舅父好鍚外甥架喎, 好似盈盈細個個時, 我真係呷醋架, 我老公成日懶闊佬咁, 買親野俾盈盈, 實預埋我姑9對仔女, 你有錢我話之你呀, 又唔係有錢, 仲要因為咁樣慳慳地買野俾盈盈, 真係火都黎…. 剷完佢之後, 佢先識得話唔係下下買野俾盈盈, 就要買野俾佢兩個外甥, 唔係話小器呀, 佢家姐從來出街唔會買野俾盈盈架, 就算生日都可以送d10蚊店買個d野俾佢, 仲要勁易打難, 根本就無心送既, 我地洗乜咁好人呀!

, 你咁勤力架, 有讀書, 你讀乜野呀, 我真係好懶呀, 就算有時間個心都唔想讀呀!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 11:26 發表
你姑仔同我細佬簡直天造地設既一對喎,佢讀design走去做sales,成日轉工,不過佢好好彩成日有人請,呢排又無做野啦,成日係屋企,又要對住我女全日,佢咪梗加吾鐘意囉,又話我地去我媽家睇女嘈,咁同個女玩梗係會嘈架啦,吾通啞口無言咩, ...

男爵府

哈哈, 可能我好識諗, 可能係屋企做家姐掛, 我一讀書讀唔掂, 啦啦聲讀完商科即出黎做野啦, 第一份工仲要得6k, 我都照做呀!
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 11:36 發表

年青人, 未做人父母, 係唔會明ga

男爵府

嘩, 咁捨得, 諗住第時俾佢樓換樓呢!
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 11:38 發表

返大學? 呢頭好多大學生夾份租黎住ga

男爵府

一向d agent都係咁現實, 好少真係用心去做, 我識個果好有心去做既agent, 我覺得佢唔係好搵到飯食!
原帖由 Jessy 於 09-6-11 11:59 發表
個市好咪係咁羅, 個市唔好睇下佢地有無咁串!!!

我記得sars前我陪個fd在西環搵租盤, 佢只要3800-4200左右的樓咋, 都帶佢睇左勁多, 仲隔無幾耐就call下我fd睇下佢考唔考慮啦.

你地話呢個世界幾現實!!

...

首頁
12345...11

尾頁

跳至