跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

加油呀, 俾心機, 多個銜頭點都好d, 哈哈, 我都係打算陪太子讀書架啦。

我外家個邊d人好鍚盈盈架, 盈盈除左阿姨婆婆鍚外, 佢d舅公/姨婆/表姨/表舅父都好鍚佢, 我屋企d衫&玩具有3成以上係我外家d人買俾佢架, 唔係話現實, 係人地去完旅行都會買野俾你, 好明顯你係人地心目中有地位啦!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 12:11 發表
我未生時己經讀緊,仲未讀完,要好頭好尾,咪唯有馬c落地行囉!嘻嘻!我諗住讀完就專心湊女,陪女讀書!
我同你相反,我姑9同大伯好鍚我女架,佢地有時買衫,買玩具,雖然吾係咩貴野,不過有心我都覺得好好啦,我女生日,佢地都包大利是比佢 架,不 ...

男爵府

有d業住企硬, 一來佢覺得好景, 二來可能佢都係係高峰期買, 成都唔肯減!
原帖由 crystalpui 於 09-6-11 12:16 發表

開咁高既
咁咪同高峰期時一樣.........
地產同我講
好難做生意
業主唔肯減呀

男爵府

婆婆就唔會既, 不過就辛苦婆婆啦, 盈盈超百厭。
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 12:41 發表

明天開始停課la, 你地小朋友有人湊都好, 不過可能又會有說話 聽....

男爵府

佢真係好少盤架, 所以我咪話佢無飯食囉!
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 12:55 發表

你識的agent 係咪第3街x景李小姐?

我call 過佢問, 但佢無盤覆我.

男爵府

女仔係識氹人d, 但係家下d女仔好多都好百厭, 盈盈係話得聽, 但係你要成日哦佢囉, 佢一無聊就會跳黎跳去, 爬上爬落, 睇少眼都會出事, 佢又好奇心重, 又懶醒, 樣樣都話自己黎.....

佢只有睇書/睇電視會同你坐定咋!
原帖由 crystalpui 於 09-6-11 12:53 發表
我成日以為女仔已乖過男仔
我老公想個女有得發揮D
其中一道門整左黑板門俾BB女畫畫.....
SOFA買左CHEAP既俾佢跳

男爵府

哈哈哈…. 有無人同你講, 個女咁百厭, 下一個會係仔呀, 我就俾人開口中啦!
100個認同丫, 盈盈又係咁架, 一路行都一路條, 有次個鄰居婆婆話我個女高, 我話梗係啦, 鐘意飲奶又成日跳跳紮, 阿婆都見佢一出lift就跳, 話佢都幾活躍, 我心諗何止幾活躍, d百厭野你都未見過, 不過有時咁諗佢活躍都好既, 好過似一舊飯, 好似諾諾咁, 有時都會擔心架…..
盈盈又係成日要人抱, 佢真係幾難湊, 訓覺都要人抱, 我條頸有事唔可以成日抱佢, 又時真係抱到暈, 不過佢好識氹人, 會間唔間中同你dup, 又攬住你講, 我好掛住你, 真係冧晒架!
咁幾時讀多d書都著數, 起碼有乜事, 都唔駛咁驚丫麻, 有時真係返工返得好辛苦+無奈, 但點都要返, 真係好想轉, (好似呢個星期阿姐放左假先可以咁樣上黎傾計, 往事佢係到會係咁俾野我做, 我隔離個果呢成日上晒網, 阿姐又唔點俾野佢做, 勁得閒, 同人唔同命呀) 不過一諗到自己無乜學歷, 又有2, 就唔夠隨便轉, 同埋呢到福利好, 為左屋企個2+層樓+外家, 唯有cc氣都要頂硬上。
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 14:32 發表
咁你個女同我個女又幾似喎,我女又係超百厭,性格又吾似女仔,成日鐘意跳,婆婆話佢已經夠高啦,吾水成日跳,佢拖住行都要一路行一路跳,吾跳呢,就要人抱,未見過女仔咁曳!

我讀書都係想令工作穏定d,萬一比人炒,都揾到一萬8仟掛,如果吾係 ...

男爵府

講真有少男人仲小器, 我公司有幾個男同事同「八婆」無分別, 斤斤計較架!不過個幾個都位高權重, 所以我都怕得罪佢地, 講真我呢d small potato, 搵餐晏仔, 乜野都裝聾扮啞囉!

哈哈哈, 乜你都曾經意為過自己個女過度活躍症架, 我個時曾經擔心過, 不過見好多時過度活躍症會連埋自閉, 我個女細細個好鐘意「了」小朋友玩, 所以我好快已經排除呢個可能性。
我個次聽一個關於過度活躍症同專注力既講座話, 咁既年紀既小朋友, 係得7分鐘專注力架咋, 咁岩我聽完講座第2日係家長日, 我即刻問老師盈盈有無坐定定7分鐘, 佢話有, 佢話佢唔算坐唔定, 唔定過佢既有好多, d返左咁耐學, 都會無啦啦彈起身走黎走去, 不過盈盈有時上活動堂, 會揀位坐, 一坐到同佢個死黨一齊呢, 會係咁傾計…. 次次搞到老師要調位!
女咪好囉, 我又唔介意3個都係女呀, 我自己好鐘意女呀, 仔係細個個時痴自己, 大左咪痴老婆, 反而生女仲多半邊仔添呀, 你阿媽留上個位太太有賺添呀!

原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 15:50 發表
喂!你講開生仔定女,我媽樓上果個孫又係好百厭,但係佢再生都係女喎,生左三個女孫,激c個99!嘻嘻!
我女都比我媽d朋友話佢活躍架,不過我覺得佢又吾係曳,如果佢話吾聽我就 覺得要教,咁佢活躍無理由我叫佢吾好郁架,我好早期都驚個女有 ...

男爵府

唔知係咪時代唔同啦, 以前無咁多媽咪鐘意女架, 不過家下變晒啦, 好似我d同事差唔多有2/3都係鐘意女多d
我同細妹好痴家既, 我媽咪都係好痴外家既, 所以可能潛意識鐘意女啦, 我阿媽有時會講「女為自己生, 仔為人地生」我家下愈黎愈認同架。好似我咁生左個仔, 6299又爭住湊, 我點下佢都好似唔岩咁, 仲唔係為佢地生….
我老公都好顧家, 以前仲帶點愚孝架, 佢以前好唔like我痴外家架, 不過後黎俾我「感化」左, 可能佢見婆婆湊得盈盈好有心機, 而且盈盈好鍚婆婆佢地, 整整下佢都痴多左我個邊…. 有次我係到講「生女真係好, 多你呢個半邊仔」佢仲笑笑口咁講「係囉, 我阿爸阿媽無左個仔」我覺得如果個男人比較鍚老婆, 係會痴外家多d架!

男爵府

哈哈哈, 一個起一個止, 不過要過左你6299個關先喎!點解咁多阿媽係咁寵仔既?? 希望我將來唔係啦!
原帖由 crystalpui 於 09-6-11 17:05 發表
我同老公都鍾意女呀
我老豆都係
不過6299同我媽就鍾意仔
我細佬以家21歲
我亞媽仲當佢係寶
2-3年冇做野又冇讀書都唔理佢
以家又話俾佢去台灣讀書...
之前已出國讀左一年...一事冇成咁返左來....

所以我好怕生仔
...

男爵府

原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 17:15 發表

又奇喎, 都無agent call 過我睇學士台. 但果度我覺得買餸同我返工唔方便, 要行大段鈄路. 同埋學士台3房都唔平, over 我地budget 了!
學士台係遠古至今都咁貴!

男爵府

呢句說話真係要同我老公講呀, 佢成日話女會益女婿喎, 我成日都講你又唔係百萬富翁, 你留咩俾對仔女丫…. 我地層樓都我兩老一伸都舊到唔舊啦…. 晒氣, 成日話D野要留俾個仔, 睇下邊個長命D, 我會平均分。
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 17:16 發表
哈哈!一個起一個 止,我阿媽都係鐘意仔架,我daddy就鍚我多d,我老公就仔女都無所謂,我62/99都鐘意仔架,不過佢見我女咁得意又第一粒內孫,佢地都好鍚我女!其實我覺得又吾係分身家,仔又點呢?又無大生意交比佢,多餘!

...

男爵府

我成日都俾6299+我老公話我偏心鍚個女, 我心諗你地夠偏心啦, 我偏下唔得架咩??

係呀, 佢地好老套成日話要有繼後香燈喎, 我個仔同老公都叫做長子嫡孫架!
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 17:38 發表

老人家(奶奶)通常鐘意仔的, 都想有內孫吧.
我老公又係鐘意女, 佢直程寵個女出晒面, 阿仔都話爸爸唔錫佢.

男爵府

咁都得, 真係唔知講咩好, 好彩我對落個果係妹啫!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 17:40 發表
我阿媽由細竉到我細佬到而家,佢仲好就佢,我細佬話吾食快餐店,佢就吾去食架啦,又吾係我細佬比錢,我媽只會黑我臉,吾會黑我細佬臉架,仲有呀,未嫁前比家用,見 我5號仲未比會問我攞架啦,相 反我細佬呢,而家都無比,我媽只係識同我講,佢 ...

男爵府

其實我想比晒個女架, 哈哈哈, 不過好衰呀, 所以家下D保險全部寫晒兩個名架!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-11 17:42 發表
喂!我都咁話,我會平分,點解要分大份比個仔,咁樣比個女知道會吾開心囉!

男爵府

唔係掛, 點解仲咁貴既?? 真係齋買個風景??
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 17:44 發表

學士台入左伙幾年時, 我有朋友係果度住, 唔記得佢話d 喉定外牆滲水. 我心想: 吓! 果度都幾高尚住宅喎, 咁快就有問題?!

男爵府

88, 咁又D望海架麻?? 講真向街係幾嘈架, 耐唔時深夜會有人飛車架!
原帖由 恩祺媽(carol) 於 09-6-11 17:52 發表

但聽講近pokfulam road 果邊都幾嘈.....

我收工了! 你地繼續啦! 88!

男爵府

我住慣靜, 一嘈d我都訓唔到, 尤其做左阿媽勁醒訓!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-12 09:39 發表
各位早晨呀,
我媽住果度成日有人飛車啦,我而家住果度又係有人飛車,電單車果d又嘈,有時都驚個女瞓瞓下嚇醒!

男爵府

偏僻??
原帖由 Gogojuly 於 09-6-12 13:21 發表

睇過啦,太偏僻了.不適合.

男爵府

可能我一直住開都係咁麻煩既樓, 一係就落車要行5-10分鐘既, 一係就好似你咁要坐落van, 所以又唔覺太偏僻, 不過有工人就煩d
原帖由 Gogojuly 於 09-6-12 13:29 發表

係呀,買完餸要坐小巴上去,行出來又要行一段斜路.
工人姐姐買餸分分鐘用半日,我個特別懶

男爵府

咁既服務態度…. 真係GOOD呀!

未嫁時都好D住中低層, 嫁左住高層, 你叫我搬返去住近街, 簡直俾死更難受, 我都同老公講家下D樓咁貴, 我係呢到過世巴啦!
原帖由 膽小媽媽 於 09-6-12 14:24 發表
喂!我住邊度都要行斜路,好彩我媽果度有車上,我果度都有,不過貴。
仲有呀!頭先去問bank,如果單位連租約買,佢話只按85﹪,同埋果條友好似隠隠晦晦咁話樓市遲d跌,我再問佢,佢吾答我,叫我自己睇!

...

首頁
23456...11

尾頁

跳至