自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主,

你有無搵過醫務社工傾 ?
有無都同主診醫生講你屋企情況?

伯伯不良於行...其實可以同診所姑娘講, 安排非緊急車接送, 直頭攤牌話你地經濟無能力長期甘樣負擔

老人院而家好cheap既...都差不多一萬先落樓, 未計其他雜費, 安排佢入住之前, 都要親身扮其他家屬偷偷地入去睇下實際情況係點, 先可決定落訂, 訂金又係要比一個月基本, 如果有經濟困難, 可以坦白同老人院商量

排正苦都係要先入左私人先, 同時企硬排政府老人院, 而5係政府買位 , 排通常都要5年起碼, 可能個別地區會快些少

我媽03年中風一段時間返左屋企係老豆照顧, 而家老啦, 我仔有adhd要覆診同好多野跟, 我自己身體亦有過事, 4年幾前再入醫院時, 已經順手排埋政府位.感恩今年8月入到政府位. 有咩再想知, 歡迎隨時pm我

Jolin_Yuen    發表於 16-6-28 16:23
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-30 發表樓

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-30 發表
政府老人院評估都未過到,之後有排等,怕到時人都已經不在。

我們有同醫院要求坐非緊急車,但醫院話唔係每 ...
唉 你太好人

水晶宮

引用:Quote:原帖由 ecling 於 15-12-30 發表你搵

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-30 發表
一早已揾左醫務社工了,係醫務社工轉介去排政府老人院,兩個月前評估不合格,close file 喎,但爸爸上月嚴 ...
同醫院企硬d啦

水晶宮

ipodbaby_123 發表於 15-12-30 16:30
我想知多啲資料,政府老人院同買位有乜分別?係咪一定要入左私家老人院住先可以入到政府老人院,我唔想俾老 ...
sorry, 今日去左做義工, 而家先有時間坐低覆你

政府老人院有分安老院同護養院
安老院: 比有活動能力,可以基本自理既長者
護養院 : 長期臥床/無法自理長者

呢2項應該要經過評估2次先會最後決定入咩位 , 第1次評估應該係排左大約1年就評, 社署安老部會通知家人評估員會幾時去老人院, 亦要家人在場. 到第2次應該係幾年後, 亦即係就大概知去邊間之前1年左右, 再call家人同評估員約定, 睇下老人家情況有無差左, 要轉護養院

至於政府買位, 我媽前後入過3間...2間自稱甲一級政府買位既私院, 全部垃圾到嘔, 有屋企人係樹就做show, 扮忙, 好啦...我媽覆診我負責陪診(為左慳返每次$300收費 ), 朝早要既文件係要我追先慢吞吞拎出黎, 有d野問好叉耐先有人答到我. 第1間整跌我媽無同我地講, 係我媽話比老豆知. 入私院真係要問多d人, 自己真係要睇清睇楚, 同埋問實到底有咩雜費, 佢地例牌每年4-10月收冷氣費 $150/月 , 另外其他有咩雜費叫佢地講明, 5係個個月借頭借路又屈錢, 例如驗糖尿每次$20 , 用多幾多塊尿片又點計 , cheap到無論

入政府老人院之前, 會要求老人家做個入院(入佢地院舍)檢查,要問清楚咩地方有得做先好推老人家去. 可以用醫療卷

至於醫生offer入老人院, 當然好啦, 佢寫既最有力, 你應該打蛇隨棍上, 甘就麻煩你幫下我啦. 政府老人院咩都講制度, 係煩, 不過環境確實好好多. 快d問下點樣可以排啦 , 一般私院真係好5掂

水晶宮

ipodbaby_123 發表於 15-12-30 17:51
仲要有啲無良老人院會報大數,呃你錢,夠胆死開條尿片數係一日用十幾條 ...
拿 拿 拿 , 社署規定每個disabled長者(係經醫生證明為永久傷殘)可以每個月claim 最多$1800 , 無論家屬買定係經老人院代買, 佢再開大條數, 你話甘我要問下社署點搞喎, 睇佢有咩反應
當然可以自己買去係最好, 起碼用咩片自己知, 有d老人家用d cheap野會敏感(5係講笑), 不過記住如果係買, 就5好擺甘多係樹, 佢地見隔離床無, 會偷你個d去比人用 (真人其事)

水晶宮

Miss_Yellow 發表於 15-12-30 23:13
因當年換腎在瑪嘉烈,現已交信去瑪麗醫院,但醫院要幾個月排期。
下次見醫生扮下死狗, 問有無辦法可以快d轉院 , 一來病人會好辛苦, 二來車費太貴, 長貧難顧 (記得5好話我講)

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-31 發

原帖由 ipodbaby_123 於 15-12-31 發表
慳唔慳係個人決定,朋友唔明你處境,可以聽完就算,唔好放喺心。

我經歷比你更難受,當全心全意出盡力照顧 ...
人在做,天在看

我同我媽關係差, 咩原因5想講, 但係由佢中風❨2003❩開始, 我為佢中風做左好多野❨5係照顧個d, 係排老人院, 安排做治療, 全部5係實制睇到❩, 你點做...旁人有眼睇, 你無需講多1000句去解釋

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-31 發表人

原帖由 ipodbaby_123 於 15-12-31 發表
所以我無同呢啲外人解釋過,由得佢發表佢既意見,我從來無插咀。

我做左幾多嘢、受左 ...
我同你掉轉, 我家兩老無體諒過我一個人要面對同處理甘多野, 外人睇到我平時咩為人, 反而有咩都盡力幫手, 自問做左應該做既就算, 你控制5到人地點諗點講

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-31 發表我

咁你難受好多

真係家家有本難念的經,JM你要加油呀!:f ...
我係獨女, 有辣有5辣, 有咩我獨家食晒, 但係又5洗同人商量
你都要頂住呀

首頁

尾頁

跳至