自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

在街上如常路過(必经路上),見前面有人企定㷛煙,只好快腳步過,考合的正正一陣煙團兜面而吹,自然反應用手撥弄吧!那喷煙的還一連串:撥乜x野,米x出街吖、我有自由係條街食煙的,我鍾意吹呀……夾雜粗口又挑機的删減好了!跟住口裏的煙仍直向我女噴出,我女火滚了,嘈左上黎!
不给煙的我家,吸入二手煙氣管和鼻會敏感、吾好受,我們只想走快步避左D煙或用手撥開面前的,有咩問題?你噴就得,我撥就吾得?開口的不是在挑機?你們會就咁啞忍?

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我有親戚、朋友都是煙民,從來沒可能阻止人地食煙,最起碼佢地吾會兜口兜面咁噴人!週街都有人食煙,嘈得幾多,不過又遇到咁無品,又開口挑釁的,唉!

男爵府

熱血勳章

pumpumpurin 發表於 16-5-24 06:48
如果刻意行去人地面前撥,撥煙呢個動作咪就係挑機囉。

米玩啦,特登行埋去撥比佢睇?都話果條係必经之路,本來只想閉氣行快步咋,但到他身旁佢就噴,我只撥我自己面前果團煙!吾開口鬧就只是各自的身體語言

男爵府

熱血勳章

bkfans 發表於 16-5-24 07:10
而家啲煙民成日覺得自己俾人迫害, 呢度唔食得, 果度唔食得, 係街俾人用手撥, 用眼睥, 早已條氣好唔順, 咁岩 ...

佢食煙既自由,就剝奪我呼吸新鲜空氣的自由?佢選擇食煙係佢個人既事,咁我地就要去收佢地近距離所噴出既二手煙?可知這東西亦是致癌之物

男爵府

熱血勳章

losttoa 發表於 16-5-24 08:24
樓主你個句。。。你噴就得,我撥就吾得?應該當時同佢講

有講,我無開口話佢,佢開口話人好出街,好撥D煙!我強调,我只撥我自己面前!你估我真係特登去撩交打咩

男爵府

熱血勳章

李豆豆 發表於 16-5-24 09:09
有煙噴或飄埋黎我都會撥,你已經用你食煙既自由剝奪左我呼吸新鮮空氣既自由,仲要剝奪埋我撥既自由!

...

就係咁,我都比人話我挑機

男爵府

熱血勳章

good_pig 發表於 16-5-24 09:10
閉氣快閃就是

正常係咁架,落巴士後行人路一下子好多人,又班馬線路口,塞左係度無得走,就係正隔離噴一團煙來!居然D人話我特登走埋去撥人

男爵府

熱血勳章

good_pig 發表於 16-5-24 09:12
咁又係,其實撥來撥去都無幫忙

有無幫助?!有異物吹來口鼻,用手撥弄不是正常反應?

男爵府

熱血勳章

apple_queen 發表於 16-5-24 10:44
exactly!! 例如人地咳你即刻用厭惡眼神撥黎撥去, 人地會有hard feeling.
以前仲未有室內唔准食煙時, 咁咪有 ...

你說得對,佢有heart feeling,吾好受,咁佢向人噴,被噴者就無feeling?佢可以向身旁的花糟噴,點解要對住人噴?佢吾向人群方向噴(我面旁),咁我有咩煙撥?我會為花糟D樹葉撥煙咩?

男爵府

熱血勳章

seaheart88 發表於 16-5-24 10:17
我會選擇,吾鍾意就行快步,過左嗅味地方。而不會當住人面撥。

行得快避到就好啦!你估我吾想,特登吸2啖咩!前面有好多人塞住,呢段係必经路!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

都話人多,我會大動作?吾驚旭到手整到身邊D人咩!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

真心,想見識一下話我撥煙無禮貌的各位,當你地被人噴煙硬食個樣!你们可以否定被噴者的難受,顧全噴人的 heart feeling,记住,有禮貌的你們,千萬吾好撥!吾係就係挑機行為!记住,人多你無得急腳走!亦是近距離!

男爵府

熱血勳章

Superman-GF 發表於 16-5-24 12:15
你有撥的自由
佢有吸的自由
也有罵你的自由

佢有噴的自由,我有撥的自由,佢選擇破口大罵,就係我撥既問題?我撥喷到面前的煙就無禮貌,觸怒到人地,仲比人鬧我好出街!原來出街既自由係比噴煙D人咁鬧法,認真,佢向天向花糟噴,吾係向我塊面旁咁噴,我睬佢都儍!

男爵府

熱血勳章

nintendo 發表於 16-5-24 12:44
冇話啞唔啞忍。
你個女幾大?敢同人嘈,利害。

我女即時眼同鼻都吾舒服,仲比佢咁鬧法,仔女係心頭肉,如果吸2啖精神爽利米吸囉,但見佢難受又咳,你地做媽咪既吾撥講禮貌!她十八了

男爵府

熱血勳章

Charlotte_mom 發表於 16-5-24 12:58
我有話「不對」嗎?我話令對方唔好受咋wor

又或許咁講,你莫視左被噴煙的人既難受!佢可以说是感受上的吾好受
而我是直接身體上的難受

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

或許,如果有指定地點為吸煙區,我踩入去就低死啦,佢地有佢地既天空,我有我吾吸二手煙既世界,始终不能全城禁煙
撥煙、掩鼻呢D都係不滿、自我保護的行為、動作,作出呢D行為,因由係乜?如吸煙者自律,吾向人噴,就無接下來呢個抗拒性動作出現!

男爵府

熱血勳章

Superman-GF 發表於 16-5-24 13:15
我有邊句話你「撥」有問題??你何必咁激動?

簡單講,君子不立危牆之下。

可能我以引用去回應,我並不是在辨駁你,相反是應同!自由的可贵,我是有點激氣,我做左D乜?要無啦啦比人用煙噴?難受撥開,我既行為就無自由,就比人指無禮貌

男爵府

熱血勳章

Charlotte_mom 發表於 16-5-24 13:19
對,我唔爭拗落去了。各人有各人做法睇法。反正討論完又唔會改變d咩。講完就算了。又唔係我食煙、又唔係我 ...

係,討論區是討論的平台,討論過後又何須令到大家不舒服,我有事情發生,勞氣啫,不是當時人亦不用上心
或許偏激了,但绝對不是想<撩交嗌>,得失其他jm

首頁

尾頁

跳至