自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:睇到有會員提及+\\\"揀中學時,其實唔需要太

原帖由 memelala 於 15-10-03 發表
睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
你講嘅networking係true, 個circle入面識嘅同學都係有好嘅家底背景,in some ways係會幫倒你。不過如果自己唔係有錢,但資質亦一般(冇特別野叻)其實係好難埋堆,即是說如果你c6(同埋姑拉)本身唔係好叻嘅話,成績只是一般,根本都冇乜可能會有同學父母會出什麼車隊去條屋邨揾你c6; 如果你c6出嚟不是專業人士而只是打份好D嘅工,亦都冇乜可能會keep倒同D富二代公子有乜聯絡,因為背景差太遠講嘅話題真係夾唔倒,你想埋堆亦不易。所以就算你c6小時窮,但佢夠叻所以入到名校之後先至埋倒堆咋,所以唔係話入倒有錢人讀嘅學校就一定識倒人埋倒埋架。

男爵府

引用:Quote:原帖由+memelala+於+15-10-03+發表睇

原帖由 hong2002 於 15-10-03 發表
我同意入到傳統名校係好嘅(各方面)!但如果目的係要認識富豪富二代,派位果堆其實冇乜用,都係普通或中產家 ...
我c6母校都係HKIS(不過係40年前),佢D同學全部都係全香港最top嗰咋人嘅仔女(而家仲成日上報),要networking嘅話呢間就真係勁,而家佢都有同佢D舊同學間唔中出嚟聯誼下。

首頁

尾頁

跳至