美容扮靚

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

"食緊代餐的減肥日記"

設呢個 "減肥日記" 係希望各位想減肥既人士入黎傾吓, 分享吓, 同埋張你地每日既減肥成績或過程寫低係到, 等大家可以參考一吓, 或者大家檢討一吓有咩要改善, 希望大家互相 "邊擦" 一吓大家, 各位努力 !

我自己就163cm, 86kgs, 超肥!:-(
無錢去做機, 又無錢去買藥, 唯有靠自己搞掂啦!

我就講吓我尋日啦!
早餐 : 叮叮燒賣一包 (8粒)
午餐 : 飯1碗 , 肉1碗, 菜半碗
晚餐 : 菜1碗, 肉半碗, 魚半碗, 湯2碗(1碗淨湯, 1碗連渣)
運動 : 步行咗有40分鐘
(晚餐前偷食咗朱古力百力支7-8條) :lol:

珊瑚宮

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'吓我&俾d意見我啦)

好多謝各位既支持 , 我都知自己食d野真係好唔健康 & 係至肥原因 :-( , 不過多謝你地既 我, 我一定會努力, 千其唔好再放棄 !

尋日食咗
早餐 : 腸粉+燒賣 :lol:
午餐 : 飯半碗, 肉半碗, 菜半碗
晚餐 : 飯1碗, 肉少半碗, 菜半碗, 魚半碗
(早餐食完腸粉唔舒服, 可能太油, 食咗一半已經無食, 又嘔):tongue:

珊瑚宮

尋日食咗

早餐 : 粟米片 + 奶
午餐 : 肉丸 + 菜 + 烏冬
晚餐 : 肉丸 + 菜 + 烏冬
租品 : 粟米1支

咁o既餐會唔會好d!
同埋新鮮粟米會唔會都好肥, 可唔可以食呢?

珊瑚宮

! 粟米咁肥o架! 尋晚又有食喎 :lol: !

我係一個好唔鍾意食生果o既人, 仲一定要去皮去芯切件先食, 所以經常厭麻煩零願唔食.

janicetsang - 天生係瘦o既人, 食真係食極都唔會肥, 我以前有個friend都係, 成日都不停地食, 午&晚餐例必要兩大碗飯先得, 無任何運動, 都一樣咁瘦, 維持係110lbs左右, 幾好! :evil:

尋日食咗
早餐 : 迷你沙爹牛肉米線 + 半杯凍0茶少甜
午餐 : 低脂芝士 + 粟米 + 三文魚醬飛碟
晚餐 : 飯1碗,肉半碗,魚半碗,烚菜1碗,淨湯3碗
甜品 : 粟米1條 

珊瑚宮

尋日食咗
早餐 : 方飽一塊
午餐 : 飯大半碗, 肉半碗, 菜1碗, 魚半碗
下午茶 : 餅乾3塊
晚餐 : 肉1碗, 菜1碗, 什菜湯連渣1碗半
宵夜 : 半個蘋果

因為尋晚返阿媽屋企食飯, 全部都好好餸, 所以無食飯, 淨食餸. 尋日好似食得太多o野!

我已經買咗隻小朋友用o既格格碟, 試用咗一晚, 固定份量, 唔可以再夾其他, 除咗菜外, 應該幾好, 唔使成日夾吓夾吓, 都唔知道自己夾咗幾多. 大家都可以考慮吓用啦!

珊瑚宮

我個減肥日記已經無人入o黎同我傾吓啦! :-(
點解你地唔再入o黎?
咁樣我會好易放棄! :-(
你地話吓我啦 , 話我食咗d咩係有問題, 等我有得改善嘛!

尋日食咗
早餐 : 花生醬方飽1塊
午餐 : 飯大半碗, 肉半碗, 菜大半碗
下午茶 : 蘋果1個
晚餐 : 飯大半碗, 肉半碗, 菜1碗, 魚半碗
運動 : 急步行40分鐘

珊瑚宮

好開心終於有人返o黎 :-( , 唔係得我一個係到講, 我晚餐真係食得太多咩? 點o既份量先好? 辛苦咗一日好想在晚餐好好享受一吓喎!

尋日食咗
早餐 : 高鈣脫脂奶粉開食即麥片
午餐 : 飯半碗, 肉半碗, 菜1碗
晚餐 : 飯半碗, 豆卜讓魚肉1碗, 菜1碗

珊瑚宮

fifi1018,

係呀! 晚餐如果唔食飽d, 會成晚心思思, 覺得好肚餓, 又想食o野, 同瞓唔着!

我個晚餐通常都會在8點前食完, 好少會過8點, 除咗返阿媽處時, 因為要等齊人, 都要等到8:30先食得, 不過都係一個星期1-2次.

binbindog,

你著xs碼, 都仲要減肥, 會唔會過份咗d呀!

wenli,

我一定會等你呀! 因為大家都需要大家o既支持!

尋日食咗
早餐 : 半杯無加任何o野o既即沖麥皮(因為咩都無加, 好難食 :tongue: , 所以食得半杯, 因為d脫脂奶粉食哂未買, 無得加落去沖)
午餐 : 飯半碗, 豆卜讓魚肉1碗, 菜1碗
晚餐 : 飯半碗, 菜1碗, 魚半碗, 淨湯2碗
運動 : 急步行 40 分鐘

以後開始我每日返工放工都會行路返公司&屋企, 因為我住屯門區&都係o係屯門區工作, 所以費時浪費車錢&時間在搭車內, 又多人搭車, 唔知咁樣算唔算當做咗運動呢?

一來一回返工放工加埋都要行成40 分鐘(一程單程車都有5個站o架), 仲要唔係慢慢行, 係急步行, 大大步咁行, 都有出汗, 但當然唔係好似跑步咁, 咁多汗啦! 如果咁多汗, 返到公司實臭死人啦!:tongue: 得唔得呢?

珊瑚宮

WENLI,

我成180lbs:-( , 你話我係唔係好應該要減呀!

尋日食咗
早餐 : 粟米片 + 脫脂奶
午餐 : 飯半碗, 豆卜讓魚肉1碗, 菜1碗
晚餐 : 飯半碗, 魚少半碗, 肉少半碗, 菜1碗

點解無人解答我問題呀?

以後開始我每日返工放工都會行路返公司&屋企, 因為我住屯門區&都係o係屯門區工作, 所以費時浪費車錢&時間在搭車內, 又多人搭車, 唔知咁樣算唔算當做咗運動呢?

一來一回返工放工加埋都要行成40 分鐘(一程單程車都有5個站o架), 仲要唔係慢慢行, 係急步行, 大大步咁行, 都有出汗, 但當然唔係好似跑步咁, 咁多汗啦! 如果咁多汗, 返到公司實臭死人啦! 得唔得呢?

珊瑚宮

今日食咗
早餐 : 粟米片 + 脫脂奶
午餐 : 吞拿魚蛋白汁三文治
晚餐 : 上海雲吞米線
運動 : 急步行40分鐘

珊瑚宮

今日食咗
早餐 : 吞拿魚 + 粟米 + 低脂芝士飛碟
午餐 : 飯半碗, 肉半碗, 凍O茶少甜
晚餐 : 菜2碗, 肉1碗
(因為今晚打邊爐,所以食多咗d丸丸)

珊瑚宮

豬豬822 ,

坐office真係好難! :lol: 我都係成日都係坐係office個隻 , 所以我為由放工行吓路囉!

binbindog,

! 你原本着'L'減到依家着'XS', 好勁 !
我都好想好似你咁由'XXXL'減到'L'都好好啦!

尋日食咗
早餐 : 麥噹噹早晨全餐+凍奶茶半杯 :-( :-(
午餐 : 1碗烤牛肉凍蒙 + 半碗炒飯 + 半杯凍O茶少甜
晚餐 : 肉1碗 + 菜1碗 + 淨湯2碗
甜品 : 香蕉1隻

尋日真係食得好過份 :-( :-( , 但周圍D茶餐廳都揾唔到位, 阿女又噪住要食"麥噹噹", 攪到我破哂戒 , 放假係我o既大敵人, 一放假我就解放點算好 :-( :-( :-( :-( , 之前d勞力白費哂啦! :-( :-(

另外昨日去fancl睇過, 唔知佢d減肥產品得唔得呢? 有無人試過? 俾d意見我!

&睇過d廣告介紹美國雅培-諾美亭, 佢話自己好天然, 大家又有無試過? 知唔知邊到有我賣? 賣幾多錢? 我昨日去過"萬寧"&"屈臣氏"睇過都唔見有!

珊瑚宮

豬豬822,

係啊! 我諗過都係唔係咁夠膽食, 此終有藥物成份o既o野, 唔多唔少都有負作用, 我至驚係無大便去, 好辛苦!

尋日食咗
早餐 : 方飽1塊 + 香蕉1隻
午餐 : 飯半碗 + 肉少半碗 + 菜半碗 + 魚少半碗
下午茶 : 香蕉1隻 + 蘋果1個
晚餐 : 肉少半碗 + 魚半碗 + 菜1碗 + 淨湯2碗
運動 : 急步行 75 分鐘

另外我尋日去咗以下網站睇過, 佢地好勁, 可以減到好多, 但係唔知用d咩方法呢? 收費幾多? 你地有無人知道呀?http://www.yourshapedesigners.com/default.aspx
不過我都有留咗言係佢地個網站到, 佢地都覆咗我, 打算約我今個星期六下午上去佢地公司到傾傾, 我覺得一去都無防, 太貴我都無錢俾啦! 可方個日我老公放假, 一家三口順便出去行吓街囉! 有佢地係到我一定唔會咁易落搭!

珊瑚宮

april48,

好歡迎你呀 "april48"!
我地一齊寫啦! 加油! 努力!
你幾多磅? 目標要減幾多磅?
你唔可以飲咁多coffee & 奶茶, 唔係因為會肥, 而係因為對健康唔好, coffee 對心臟唔好, 奶茶對胃唔好, 你應該要戒啦! 同埋點解你晚餐唔食o野只係飲"阿華田", 阿華田好甜都好肥, 你可以食即沖麥皮 or 粟米片之類會好d

fatping1,

啊! 你偷食薯片 , 要受 !

尋日食咗
早餐 : 方飽1塊 + 烚蛋1隻 + 香蕉1隻
午餐 : 酸辣雲吞1碗 (真係好辣)
晚餐 : 肉1碗, 菜1碗
運動 : 急步行 65 分鐘

尋晚返阿媽到食飯, 嘩 ! 仲要係食羊肉 ! 咁凍 o既時候真係打邊爐係最好 , 不過我都唔係食咗好多, 羊肉加埋d丸丸都係得1碗, 因為一開始食, 我就流鼻血, 攪到我都無心機食, 可能因為天氣太乾關係, 聽晚我都要煲d雪耳木瓜糖水食吓先得, 大家都要小心d!

珊瑚宮

點解d人又唔見哂!

尋日食咗
早餐 : 方飽1塊 + 烚蛋1隻 + 蘋果1個
午餐 : 飯半碗, 肉少半碗, 魚少半碗, 菜1碗
晚餐 : 肉少半碗, 魚半碗, 菜1碗, 淨湯2碗
甜品 : 雪耳木瓜湯水1碗

天氣好乾! 大家都要煲番d潤o既o野飲吓啦!
如果唔係會好似我咁猛咁流鼻血呀! :-(

珊瑚宮

binbindog,

好多謝你o既提意, 係喎! 點解我唔記得屋企有好大支蜜糖, 都唔用呢?
放濕機我都有部, 不過好大部, 所以唔想搬出o黎.

尋晚老豆話要去扒王之王据扒(佢特然心血來潮, 話要食), 無耐我地做仔女就一定要同佢地去食, 不過我都好忍口, 只係食咗份燒牛肉沙律, 佢地個個都係到淡淡肉, 真係睇見我都口水流埋, 最後仲要我俾埋錢, 真係 :-( :-( .

尋日食咗
早餐 : 方飽1塊 + 雞蛋1隻 + 香蕉1條
午餐 : 飯半碗, 肉少半碗, 魚半碗, 菜半碗
下午茶 : 香蕉1條
晚餐 : 燒牛肉沙律 + 半杯凍O茶少甜
甜品 : 雪耳木瓜糖水1碗 (食咗兩日終於食哂啦!)
運動 : 急步行 20 分鐘

珊瑚宮

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'

fifi1018,

應該就無! :-( 不過亦都無重到囉!

各位我之前未講過有人介紹我去以下網站睇過http://www.yourshapedesigners.com/default.aspx
我已經同佢地聯絡過原來係 "康寶萊", 而我亦都join咗, 不過唔係用全套套餐, 因為太貴要成2千幾蚊 一個月, 最後我都只係join咗member, 買咗d奶粉 & 魚油丸 & 燒脂茶 o黎飲, 不過加埋都要成差唔多2千蚊 , 不過足夠一個月用, 希望試吓可以減到啦!

其實早午飲奶粉都好, 暫時以後早午兩餐唔使煩要食d咩囉!

由今日起我已經開始咗, 希望有d成績可以俾大家睇到, 唔使要多, 最重要係減到嘛! 因為我實在太肥, 好驚有一日身體出現毛病, 希望大家都支持一吓我啦!

星期六食咗
早餐 : 半碗公仔麵 + 1份炒蛋
午餐 : 半個黑椒漢堡 + 幾條薯條 + 1杯delt coke
晚餐 : 半碗拉麵 + 2件壽司 + 2件炸豪
甜品 : 細番薯1個
星期六晚諗住帶阿女出尖沙咀睇煙花, 原來係無, 只得激光表演, 阿女好唔開心 :-(

星期日食咗
早餐 : 燒賣2粒, 蝦蛟2粒, 小籠飽4粒, 迷你珍珠雞1隻
午餐 : 牛肉粥1碗
晚餐 : 淨湯2碗, 菜1碗, 魚半碗, 肉少半碗
甜品 : 芝麻湖
偷食咗2塊朱古力, 因為係老公專登叫姑仔係日本買返o黎俾我, 最後我決定食2塊, 唔想浪費老公一番心意 , 其他o個d分咗 俾阿媽 & 老公自己食.

因為今日開始要食減肥餐, 所以尋日&前日都食得過份咗d, 因為o個d美味食物張會係未來一個月內, 我都唔可以再掂啦!

希望各位願諒一吓我啦! & 要支持我呀!

珊瑚宮

又是無人入o黎! 你地去哂邊處呀?

尋日食咗一日 "奶粉" 感覺都好好, 係朝早時有少少肚空空, 食咗隻香蕉, 不過因為我平時係飲好少水, 依家要迫自己飲好多好多, 所以我裝定一支1.5公升o既水放係位, 迫自己放工前一定要飲哂, 下午開始飲到有d想嘔! :tongue:

尋日食咗
早餐 : 代餐奶粉1杯
上午茶點 : 香蕉1隻
午餐 : 代餐奶粉1杯
晚餐 : 炒飯1碗, 菜半碗, 肉半碗, 湯1碗, 大閘蟹1隻

晚餐會唔會食得多咗d呢?

珊瑚宮

好開心呀! 終於有人返o黎啦! 唔好成日都得我一個人係到講先得, 好鬼無忍! :-(

PC107,

其實我都知道飲得水多, 係會水重, 但係平時我真係飲得好少, 多數都係得5杯到, 依家我要自己每日至少都要飲2公升, 應該都唔係好多, 你話呢?

Y_ma,

好歡迎你o既加入, 你剛剛生完, 都好辛苦, 減還減, 要小心身子, 你仲要留番氣力照顧bb, 你生完之後重咗幾多呀? 不過一定唔會重得過我啦!

晴b媽 & Rita,

我都知道如果張午餐同晚餐對調係會好好多, 但係晚餐一家人食飯, 有時仲會返阿媽 & 奶奶到, 咁樣就唔係幾好啦! :cry: 我為由晚餐盡量唔食太多肉啦! :-(

尋晚開始咗我個踏步機生涯, 玩咗30分鐘, 都真係幾辛苦, 隻腳都軟哂, 希望有用啦!

尋日食咗
晚餐 : 炒麵1碗, 菜1碗, 肉半碗, 魚半碗, 西洋菜湯2碗
運動 : 踏步機30分鐘 & 急步行60分鐘

各位你地要多d入o黎傾吓先得o架!

珊瑚宮

Re: "減肥日記"(各位入黎'邊擦'?我&俾d意見我啦)

Y_ma,

之前未食 "康xx" 產品時, 就真係唔覺有瘦到或輕到囉! 只係keep住無肥到.
其實我都同你一樣係食煙之人, 不過我仲未戒得到, 最成功戒煙日子係在懷孕時, 一支都無食到, 因為聞到都已經唔舒服想嘔:tongue: , 但係生完之後, 又是想食返, 就到依家囉! :lol:

禮媽,

我食咗幾日 "康xx" 都無話想嘔, 佢地d奶粉我好接受得到, 因為我自己本身都係鍾意飲奶之人.
有無副作用, 我就唔知, 但一定唔會比食藥物多囉! 我都有睇過d成份, 佢地都係以天然為主, 我食咗幾日都無咩唔舒服............等出現過.
我都知道做運動係要達到某個心跳律先可以講為有效, 但係我唔知道我自己有無達到,只係知道, 急步行都會令我心跳加快(因為我真係行得好快, 見人過人), 另外踏步機, 我都好明白可能會傷到膝蓋, 所以唔會做我太快, 一吓一吓咁行, 同樣地我唔知道心跳去到邊, 但係以上兩種運動, 都會令我出一身汗了.
我咁重跳繩, 真係驚會俾樓下d人投訴, 同埋我每日都要返工, 照顧阿女, 做家務, 真係無時間去做運動, 有時間都想安安靜靜地休息一吓啦!
不過都好多謝你o既餐單分享, 我都會在晚餐方面跟一吓.

fifi1018,

至於代餐, 我無出現過熱氣 & 生暗蒼, 排泄方面都好正常.

各位其實你地真係好唔明白我 , 我點解要用 "康xx" o既產品, 因為你地真係唔可以感受得到一個體重, 重達差唔多200磅o既人o既感受, 你地個個都係得o個120-130 lbs就猛咁係到話自己好肥, 俾著我有咁o既體重都已經好心滿意足啦!:-( 你地個個o既減肥原因都不外符, 係因為之前無咁肥, 想著小背心, 想著三點式, 想靚............等等.
好似我咁o既體重真係唔係單單靠食物就可以改善得到, 而我亦已經選擇咗一個暫時應為較健康o既方法去做, 起碼現時o黎講佢無帶俾我任何不便之處, 又或身or心有任何唔舒服, 我唔係話支持呢種產品, 我唔會幫佢地sales其他人, 我只係只可以靠佢地希望可以幫到我, 同埋當我接近呢個磅數時, 真係開始令我好擔心, 擔心自己身體健康會出現毛病, 我仲後生, 30years都未到, 阿女未升小學, 我仲有好多o野等住我去做, 我唔想因為我o既體重而影響到我o既健康, 因為我真係開始明白到一個咁肥o既人, 真係會隨時隨地, 唔知會有d咩突發病出o黎, 我無錢去醫, 我亦唔想辛苦, 所以依家我只係想減肥, 希望可以用到最健康之方法去減肥.

講咗咁多o野, 希望各位可以諒解 & 支持我, 亦都係到同講各位講句 "如有得罪之處, 請願諒! I'm so sorry!"

大家千其唔好因為大家有著不同o既意見 or 見解 or 分歧 or 背景, 而唔再入o黎我o既 "減肥日記", 我都需要你地o既支持 & 分析, 各位記住我得閒要多d入o黎, 唔好成日都得我一個人係到講先得!

尋日食咗
下午茶 : 香蕉1隻
晚餐 : 飯半碗,肉少半碗,魚半碗,菜1碗
甜品 : 柑1個
運動 : 踏步機30分鐘,急步行40分鐘

點解我食咁多香蕉係因為我買咗返o黎無人食囉,迫住要我自己食哂!正一衰人 !我依家仲有一隻,食埋今日就可以食哂啦!

首頁
12345...12

尾頁

跳至