懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
===============================
小熊帽 1 PWH 27/8
hlbaby2004 2 QEH 23/8
牛c9 2 QEH 21/8
Ceciy1006 1 威院 15/8
chunyatmama 2 KW 13/8
venusnjoo 2 仁安 3/8
princessash 2 養和 1/8
siukoko2 1 廣華 7/8
BigPig阿花 2 QEH 24/8
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

princessash
多謝你呀,唔怪得知上次食完個楊枝金露好舒服la!

silva
我以前好少中味精毒的,不過大肚特別敏感,我朋友就成日中味精毒,係佢教我飲可樂解毒的,真係萬遢萬靈的,上次阿媽生日去左鴻x食飯,就係諗住費事又飲咁多可樂,冇叫到,wor,果晚辛苦到我暈,之後幾次去酒樓,都叫老公叫可樂一人一半,因為唔想再攞苦黎辛,酒樓d味精真係超勁呢

我上胎都有嘔,不過都冇今次咁勁,已經好耐都未試過瞓一開始係可以平瞓了,條腰好痛,日日都好攰

我99不嬲對我都冇咩野的,只係有時佢講d野令我唔係好開心姐,因為我搭唔到巴士(又暈又嘔),好耐都冇帶個仔返去了,99尋日頂唔住要黎見下個孫,佢同我阿媽講"重唔返下黎wor",我阿媽咪話"佢日日都咁唔舒服,又嘔到咁",跟住99即刻話"咁佢地又disney",阿媽即刻答佢"咁唔通困住個細路咩,佢都好耐冇出去玩過la"

.........,我只想講,去disney係搭港鐵架,唔係我都去唔到la,果日去完,我好似虛脫咁,我都只係想陪下個仔去玩姐,我都係頂硬上架咋,老公話有同99講我搭巴士暈架la,好在阿媽幫我口姐

原帖由 princessash 於 09-3-2 17:18 發表
阿花

o岩o岩下午睇開中e, 順便幫你問左有咩辦法開胃, 中e話試下:
1) 如果你本身冇過敏, 唔係濕底, 可以食d芒果開胃, 每個星期唔好超過一隻;
2) 飲花膠豬肚湯, 加d白胡椒煲, 因為豬肚同白胡椒都開胃wor

希望幫到你 ...
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

牛c9
而家d後生,真係呀

就係帶完個仔去disney果日,回程係港鐵,去到葵芳剎緊車的時候,有個阿婆,佢企唔隱,跌底後腦著地,係佢前方的的人扶起佢,但係,企佢前面,一個大約唔夠廿歲的男仔,好冷漠木無表情咁縮膊插袋話"唔關我事,唔係我推跌佢",一開門行左出車

有冇攪錯呀,幾時有人話係你撞跌人呀,使唔使咁的態度呀,唔係你推跌,你都可以扶佢架,真係睇到我o晒咀,我去扶起阿婆,阿婆趕住話要落車,都唔知有冇暈tim呀!

真係離晒普,d 年青人只知比d 所謂潮流呀政黨呀灌輸咩都講自由,唔係一句自由就連道德,倫常,側隱都蓋晒架,真係唔知佢地而家係讀咩書架!

伯爵府

ek9718
想請問你係約左幾點同埋幾點走得?

原帖由 ek9718 於 09-3-3 13:09 發表
今日去完qe第一次產檢喇 !!!!
去到驗尿,度高,磅重,then 等叫名姑娘同我講返個之前既驗血報告,但我仲未拎個報告,佢又冇叫我去拎wor.....講完之後等叫名..一等就等左成個鍾,一入到去,嚇屎我,姑娘叫我除褲要檢查陰道,我 ...

伯爵府

我上一胎的程序都係咁,今次要27/3先第1次產檢,如果係非公務員,就係係日間診所4/f睇架la,我想知今年係咪真係少人d姐,我06年最耐果次睇到12.30pm左右先走得呢, thank you!

記得一般都係去到驗尿度高磅重量血壓,然後見醫生,冇特別野唔使見多次姑娘,除非佢地有問題想問下你la

原帖由 ek9718 於 09-3-3 13:50 發表

我約左10am,9:45am去到放底張覆診紙,就自己去驗尿度高磅重量血壓,10:15am就叫名入去姑娘到睇驗血報告,唔夠5mins 就出返來了,11:15am 就見醫生了,then 11:35am就走得喇...

但下次去再檢查既時候就好似唔洗再見姑娘 ...

伯爵府

mincola
我覺得最難受就係嘔到有血,我上星期連續兩日係咁,個喉嚨痛到咩都食唔到,結果要老公去買粥比我先有野落下肚

princessash 個中醫教,食芒果(一個星期最多一隻)及食胡椒豬肚湯可以有胃口d,你都不仿一試la

原帖由 mincola 於 09-3-3 14:07 發表
BigPig阿花,

我依家都仲有嘔, 同埋不停反胃, 但就唔係日日嘔, at least一個星期都會嘔一次, 上星期都嘔到喉嚨損咗流血, 今日就成杯水嘔番晒出嚟, 胃口都係冇以前咁好, 希望我地可以快d唔好再嘔啦.....

...

伯爵府

真係好滾動,多謝晒你呀

原帖由 princessash 於 09-3-3 14:55 發表
阿花, mincola, jjtseung,

真係聽落都陰功....希望你地快d有返胃口la

幫你地抄左個豬肚湯整法:
花膠豬肚湯 �花膠豬肚粥
【材料】
• 花膠三四兩、豬肚一個、冬菇數隻、蝦米、乾瑤柱、幼鹽各小許。白胡椒適量。
【 ...

伯爵府

我知你講邊到,係沙田搭車返黎會經過,不過我去果到唔係幾便

真係咁正,等我搵日去試下

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-3 16:30 發表
唔勁...不過我好鍾意食咋嘛...^^

花...

咁你get 唔get到我message? 好正架d湯

伯爵府

牛c9
我知你講邊到,係沙田搭車返黎會經過,不過我去果到唔係幾便

真係咁正,等我搵日去試下

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-3 16:30 發表
唔勁...不過我好鍾意食咋嘛...^^

花...

咁你get 唔get到我message? 好正架d湯

伯爵府

順產就係第2胎痛過第1胎,因為開得快,mud開刀都係架ma,我都好想知呀(純為8掛)

原帖由 ying2 於 09-3-3 16:46 發表

1月尾已經deadline,所以老早交咗嘞! 搶錢呀!
咁我地係醫院見唔見到面呀? 你是否38週開刀? 定第3胎會早d? 咁你生埋呢個要收エ嘞!
聽人講第2胎開刀痛過第1次? 真唔真? ...

伯爵府

venusnjoo
你真係要有定心理準備,我好多人朋友都係咁講,雖然第二胎產程快,不過就正正因為開得快同好多姑娘都唔比打止痛針之類,所以會覺得比第1胎痛架

原帖由 venusnjoo 於 09-3-3 17:02 發表
唔係呀嘛,原來順產第二胎痛過第一胎呀,好

伯爵府

adakitty
我地第2胎真係唔好咁老定,要早d去醫院呢!尤其係細b出世時大b都未夠兩歲的sis,因為真係可以好快,我有個朋友,佢就係咁樣case,早上6點幾起身去廁所見紅,即刻叫醒工人睇大b,刷牙洗面去醫院,去到都未夠7am,姑娘已經話唔得la你要即去產房,都係大約半個鐘,醫生剛來到,佢已經生得出,只係一個鐘多少少,快到咁,打唔切止痛針,醫生都話兩胎隔咁近,多數人都係會開得快架

如果第1胎都開得快的sis,大家更加唔好太老定,早d去醫院好過了

c+醫院一定好d la,起碼見開得慢都僧幫你打止痛針,政府第2胎,好多人都話唔肯打架......

以上都係朋友生完第二胎之後的經驗而比的advise,大家參考參考
原帖由 adakitty 於 09-3-3 22:16 發表
阿花..

Venus係私家生..點會唔比佢打止痛針丫..
不過我第一胎都冇打止痛針, 所以我又唔驚痛喎..
驚到時開得快..都唔知要預幾多時間去醫院..

伯爵府

hehe,我見果個姑娘好好,我又未高齡又知我第二胎都比我照呀,不過照時都22週幾了!

原帖由 hlbaby2004 於 09-3-3 23:35 發表
因資源有限,QEH 唔係每位媽咪都做結構架! 好似我甘 ....高齡,佢地先會一定做!:loveliness:

伯爵府

我4月尾先有得照呢

原帖由 hlbaby2004 於 09-3-4 10:42 發表
你真係好彩!:lol 又慳返幾百蚊!
你幾時去照結構?:)

伯爵府

牛c9
我冇得揀,公司一定要最多前2後8咋

細b會唔會早or遲出世,都係因人而異,我係0609到識3個mam都係細b逾期居留要去催生,要打催生藥好辛苦,依個都係話痛過第1個但快好多,但相反,我另一個第2胎朋友,edd係3月8左右,上個星期生左了,早左around兩星期,

而我自己d朋友,個個生完第2胎都係話痛d,所以我未有已經有心理準備了

而家大家有定心理準備會好d,第時生果時如果覺得冇第1胎咁痛,咪當有bonus lor

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-4 11:14 發表
嘩.朝朝都好多post追.睇唔晒...

唔係嘛.我好驚噃..哈哈...一來.第2胎會痛過第一胎...如果仲開快左.我都希望快d生得出細佬仔...

我仲打算前1後9添)))))))

...

伯爵府

我都開始喉嚨痕,好似作病咁,大家要小心身體呀

原帖由 princessash 於 09-3-4 11:28 發表
各位sis,

我又打敗仗la! 咳到cc下, 又要今日去睇何ec lu......

伯爵府

我第一胎有打止痛針,姑娘又冇話唔可以餵人奶住 ,一生完冇耐,佢叫我比阿b啜下啜下,跟住隔左6左右,話bb肚餓,叫我又比佢啜下

原帖由 chunyatmama 於 09-3-4 11:31 發表

咁我第一胎開得好慢最後開刀,第二胎想自己生係咪都開得慢架?我唔想打止痛針因為好似生完唔可以餵人奶住架,我好想生完1-2小時內nurse个bb

伯爵府

hehe,我都有用依招,第一封醫生信入左比hr,係遲1個星期的,跟住edd改早左一個星期,我收埋左封信,結果我上次都可以放左前1後9,但係我覺得好辛苦,因為個肚太重,恥骨勁痛

今次我出唔到依招了,要放前2後8呢

原帖由 chunyatmama 於 09-3-4 11:36 發表

我有个"朋友"佢叫e生寫个due date遲一个星期,咁咪前1後9 law

伯爵府

你都好呀,8個月先開始痛,我21週左右就開始la,我都唔知幾驚,因為好多人都係8個月左右先開始痛架ma,我一開始痛係痛到行唔到,休息左幾日先行到返工,咁早就壓到咁低,幾驚會早產,好在捱下捱下又冇野,不過我生完成年都會間唔中隱隱痛,所以今次都有d擔心

原帖由 高齡牛師奶 於 09-3-4 11:49 發表
我自己唸架咋.唔知老細俾唔俾前1後9囉.

我第一胎去到8個月時恥骨都係勁痛.所以我無信心可以前1後9架....

伯爵府

佢捉你依d咁minor的野,想精神折磨你,等你自己走多d,佢依個時候fire你,就算佢話自己有理據,都好大嫌疑,有排解釋,你依d都唔係d咩嚴重錯失,佢郁唔到你架

我覺得佢嚇下你多d

原帖由 piglet0529 於 09-3-4 12:10 發表
我老細似想屈我做錯野fire我(eg. email 冇用Ms. for director), 佢出咗個email比我話已verbal warning兩次, 有咩辦法?????

首頁
12345...6

尾頁

跳至