自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

星期一
中午,我仔開始嘔和痾,從學校接佐之後 第一時間去法國醫院(幾乎一飲水就即嘔)打了止嘔針。醫生話如果打完針再嘔就要返來醫院。驚會脫水。

夜晚八點幾,再去法國, 因為繼續嘔。
因為法國無急診,差唔多排佐兩個鐘仲未排到,我問姑娘可否給我仔看佐先,姑娘話要我自己問下一個病人,我喊住咁求嗰人(我知道夜晚來看個個都急,但嗰小朋友好明顯很精神,唔想給工人抱 要自己落地玩)嗰人反晒面咁話「我們個個都急啦」
見完醫生 醫生話脫水 要入院,但check佐好耐結果係無床位,只係給了轉介信。繼續打了止嘔針
我們用電話問晒所有私家醫生,只有山頂明德先有床位。鬼婆醫生,話可以唔入院都可以吊鹽水。3:00am 返到屋企
到星期二下午 5點,又再嘔
我們又去了法國醫院,結果又話無床位,但一定要入院,因為已經脫水⋯ 又係轉介信
繼續用電話搵有床位的私家,終於仁安有位⋯
即晚入院
到今日出院,住佐3晚4日
所有醫生 姑娘,都好有愛,態度好,手腳快!
(之前一直看開法國,第一次去仁安)

我兩個小朋友都無食輪狀疫苗,經歷過先識後悔,已經4歲,所以,好想同其他媽媽講只係政府疫苗 係唔夠的!(輪狀+病毒感染發燒 可以好嚴重)

亦都想同星期一夜晚法國看醫生嗰位媽媽講,做人唔好咁自私!輪後一個位唔係唔執輸!做人應該將心比心!

子爵府

coolcats 發表於 17-2-11 09:56
如果我係你見到個仔咁樣,私家無哂位我一定仆去政府
我上次去浸會,見我發燒咳氣喘開退燒藥咳水氣管藥打發我 ...

如果曾經去過政府醫院,排佐6個鐘都係未排到您!
咁您仲會咁講嗎??

子爵府

janice_BB 發表於 17-2-12 12:26
樓主,做人唔好咁自私!

你都話輪後一個位唔係唔執輸!你都只差一位,點解唔等埋!做人應該將心比己!你話 ...

你錯了!
就係因為仲有9個先排到我 所以去求人!
但姑娘話只要問下一個是否同意就OK!
另外,你有錯了!
情況調轉,我一定同意「turn」一個位!!!

子爵府

媽咪面 發表於 17-2-13 18:56
打8個人尖,樓主你都幾過份喎,我係個媽咪點都唔會肯囉,個個都黎打尖我仲駛睇嘅?
...

我可以肯定的是你小朋友很健康!
更加沒怎麼看醫生!
你去公里醫院,首先分流,如果緊急就會提前排上去,醫生先看!
如果用你的想法,那後面的人不是個個都用看??

子爵府

Gomme 發表於 17-2-13 20:30
法國醫院只有門診,reception 寫明不設急症
如要急症服務,請去廣華/伊利沙佰醫院

我唔知係我中文差 還是你的理解能力有問題!
打尖—
懇求人家調位—
在我自己理解能力範圍相差很遠!

如果我真係咁無理取鬧你所謂的打尖,何解法國姑娘會叫我去問個位病人家屬呢?
難道姑娘支持我打尖?

子爵府

sai_sai 發表於 17-2-13 23:06
睇晒樓主嘅回覆,D 思維好大陸人

大陸人!so what??

子爵府

jeanne1120 發表於 17-2-13 22:52
樓主我睇左你個post 第一時間都係諗,點解你唔去公立急症室...
其實我明你的理由,我自己曾經因嚴重妊娠嘔 ...

我有兩個小朋友,就係因為有過幾次好漫長的等待經歷,所以已經無打算再去政府!
不過可能之前情況 無咁嚴重,所以先至咁耐!

子爵府

Gomme 發表於 17-2-13 22:27
我理解力冇問題

點解個個Jm都話你

BK 上面 無論講乜都會給人「鏟」啦!
因為呢度D JM全部都係正義,講道理,守規矩⋯
我日日都會上BK,尤其係公海呢版,如果有人唔跟大隊講法 就會被其他正義人士鏟埋啦! 就好似整段文字看到的只有我如何「打尖」為何不去公立,

我上來講就唔會介意其他人點講!
只係想轉達未食輪狀病毒的媽媽,應該去食!
同埋我心中的不忿!

首頁

尾頁

跳至