烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

用咗panasonic麵包機同759韓國粉成年,做包外表ok,但食落永遠係煙煙韌韌咁,唔夠鬆軟。我已試過湯種,老麵,低發,中種,都係韌韌哋,只係試過一次撞手神,麵團勁粘好難成型,但做出來又發得起,好鬆軟。到底點樣可以改善到呢?

大宅

引用:其實我都係新手,以前試過整包一直唔成功就

原帖由 Hehemum 於 14-06-02 發表
其實我都係新手,以前試過整包一直唔成功就放棄,次次好硬,後來的起心肝要試到得為止,終於明白失敗的原因 ...
多謝提醒!似係麵粉問題啦!我果次係用咗朋友送嘅日本粉,做返比佢食。咁可能唔係撞手神,而係韓國粉做出來跟本係un un哋。但又奇怪,點解個個都話韓國粉又靚又底用?我仲有十幾包添。

大宅

引用:照睇你應該都係用機打麵糰,之後自己造型?

原帖由 印第安公主 於 14-06-03 發表
照睇你應該都係用機打麵糰,之後自己造型?

我會用P仔餃子分唇打。第一轉,除油外所以材料打一次。機響起 ...
我係餃子+麵團mode,同埋只落得少少植物油(想健康啲),原來咁係打唔得好架?其實都有薄膜,不過唔夠薄囉。

大宅

引用:而家d天氣除非你家開大冷氣,+否則要用凍水

原帖由 tammy2008 於 14-06-03 發表
而家d天氣除非你家開大冷氣, 否則要用凍水搓, 同搓既時候要開蓋.....

水份要加番足, 唔係個個人話夏天減水 ...
咁請問如果我繼續用韓粉,應該點先做到最佳效果呢?

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+16:42+咁請問如

最佳........沒有最佳, 只有更佳而已啊...

1. "最後發酵溫度" ( 即做完型後那次發酵 ) 一定要高過第一次搓 ...
謝謝用心指教,我會再研究改善一下!

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+16:42+咁請問如

妳而家用咩食譜呢......

用幾多度焗, 焗幾耐........
我食譜係225低粉,25高粉,160液體(有時淨水,有時加蛋),3速酵,少量鹽糖菜油,餃子+麵團mode,再等半小時取出,成型後發45-60mins(冬天加熱水,現在放焗爐),180度焗15mins。現在已改用普通不銹鋼焗盤。

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+21:02+我食譜係

原帖由 andyman 於 14-06-03 發表
打錯了吧,基本上做麵包用高筋粉, 有啲食譜會加入少少低筋,但唔會係225克掛.........
...
啊,調轉了!

大宅

引用:做麵包每個步驟都好緊要下,任何一個步驟做

原帖由 kenstin 於 14-06-02 發表
做麵包每個步驟都好緊要下,任何一個步驟做得唔好都會影響整體成品,不如你講下你的步驟先啦,我估 ...
我自己研究咗好耐啦,食譜在上面,希望大家指教指教,做到好包比家人食。

大宅

引用:麵包食譜是需要有一定的合理性,不能相差太

原帖由 kenstin 於 14-06-03 發表
麵包食譜是需要有一定的合理性,不能相差太遠,跟做蛋糕有所不同,蛋糕的配方可以兼容度好大,但麵包的配方 ...
咁水量係咪自己因?韓粉我做過最多都係65-67%,啱唔啱呢?

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+21:02+我食譜係

麵團 mode 咪包埋發酵架....仲要等多 30分鐘先取出 ??

唔會過度發酵嗎 ??
係呀,麵團mode大概30mins打麵,30mins發酵。我見書好多時寫初發一小時,所以自己延長發酵,又覺得好啲咁,間中都有試過收縮。我試吓你個方法先!
另外,不銹鋼焗盤唔好,咁有咩焗盤介紹呢?你又講中,個底係白白哋,我自己又唔覺得有咩問題,所以無理。我試過210度焗9mins,又好似好啲。

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-3+23:20+係呀,麵

我用Delonghi嘅細焗爐,跟機係個銀色好似多士焗爐嘅盤,我就係用緊佢囉。水量就好得意,同一水量,有時頭10分鐘麵團好靚仔,但一直打會越來越粘,變成糊狀。我發覺停一陣再打,停一陣又再打,就唔會出現呢個問題。

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-4+00:19+我用Delo

原帖由 tammy2008 於 14-06-04 發表
Tammy,明白晒!我再努力努力,希望成功,做到你啲包咁鬆軟!

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-4+12:46+Tammy,

原帖由 tammy2008 於 14-06-04 發表
加油啊 ! 有熱誠一定得呀~
今日好比心機,用你個方法,確定打出薄膜,初發沒問題,跟住懶,開餃子mode排氣就出問題啦,打幾分鐘已變得好粘,於是停機落多啲手粉,拿拿聲分割醒麵再造型,190度焗咗17分鐘。由於太粘,包完好似糯米糍咁軟,而且好扁,成品又發得唔高。家人話已比之前好,無咁煙韌,不過仍未滿意。我嘅食譜係254高粉,160水,3速酵,3鹽,25糖,15菜油。請比啲意見吖,唔該!

大宅

回覆:點先做到鬆軟嘅麵包呢?

大宅

大宅

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-6+00:05+今日好比

原帖由 tammy2008 於 14-06-06 發表
今次好似發過龍唔止一d 喎...第一次發酵用咗大約幾耐時間呀 ? 有冇用凍水搓呀......

同埋排氣就算想用機攪 ...
今次有用凍水,第一次打完放雪柜30分鐘,再打完一次檢查時,仍然覺得麵團涼涼哋,第二次打到一半就少少暖,我確定薄膜夠薄就停機,發酵咗45分鐘,檢查時用手指點麵粉,直插入去無回彈,不過有一個大氣泡走上麵團表面,但麵團表皮無穿。

感謝Tammy無私分享,非常清晰!希望今日再整好啲啦!

大宅

引用:我覺得始終要做一次人手搓麵團才能真正明白

原帖由 kenstin 於 14-06-06 發表
我覺得始終要做一次人手搓麵團才能真正明白做麵包的真諦,你要當麵團是你的寶貝,它是有生命的,寶貝發酵完 ...
多謝提點!

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-6+11:57+今次有用

檢查時用手指點麵粉,直插入去無回彈,不過有一個大氣泡走上麵團表面

================================== ...
ok ok,我再改進下!

大宅

引用:Quote:ncbbb+發表於+14-6-6+11:57+今次有用

檢查時用手指點麵粉,直插入去無回彈,不過有一個大氣泡走上麵團表面

================================== ...
ok ok,我再改進下!

首頁

尾頁

跳至