跳至

首頁
45678...53

尾頁

大宅

我都吾係溜得好叻咋, 成十幾年無溜啦, 好彩基本既功夫仲用得著. 我諗住一個月同亞女去溜兩次,睇下佢有無興趣跟老師學. 不過上次玩完之後, 我問佢想吾想學溜冰, 佢居然答我:吾跟老師學啦, 你都可以教我呀! 所以等佢玩多幾次先, 有興趣先決定跟老師學.
佢之前有學過游泳架, 都有30小時啦, 佢依家都吾以游, 不過硬係吾夠膽, 又吾肯學多十堂, 佢又話要我教, 我真係成副骨頭都比佢拆散啦, 早知乜鬼野都扮吾識啦..哈哈

大宅

四歲開始差不多啦, 只要平日同佢游多D 水, 等佢吾驚水就得架啦.

嘩! 第一天正式上課有功課, 中, 英及數3樣.
中文寫:我是(姓名)
英文寫: My name is XXX
數學寫: 1-50

原文章由 professor 於 07-8-13 13:19 發表

oic i want to let myson 學游水 when he is 4 years old ar ma

大宅

落雨天上落要小心呀!
尋日打左電話比老師啦, 我問佢有關改兩次評估之事, 佢回應我行政上係有改動, 日後每位小朋友會出一份較為詳細既報告, 仲會加插上課時間既照片同勞作等等, 佢叫我吾好因為轉左兩次評估而擔心小朋友既成積, 因為平日都會加插課堂評估, 吾係因為要應付評估而溫習, 不過我都係有保留,因為吾係由老師去決定既一方面既安排, 係由行政部, 所以是否真正實行又另一回事! 我而家都係靜觀其變.

大宅

我果日送亞女返學都吾見有老師係門口播, 不過上到大堂就跟指示入課室啦, 可能我亞女讀UK 所以自己可以行入去囉, 因為第一日開學既因由, 大堂真係好亂, 係可以理解既, 好多家長吾願離開所以大人多過小朋友, 而大堂既老師又吾多夠, 所以亂上加亂啦.

原文章由 YiTung 於 07-8-13 16:49 發表
真係幾亂, 上星期取書時, Miss Au 派書, 佢話自已係班主任,開學時,原係 Miss Choi 先係班主任 

上星期五開學,得兩個外籍老師企門口,無香港老師,其他家長上晒大堂好多人, 我個女返黎話佢係大 ...

大宅

亂就無可避免架啦, 之不過學校本應可以安排好D 既. 我問過亞女佢果班有幾多位小朋友, 佢話都有差不多30人, 再問佢有幾多位老師, 佢答得一位, 照比例應該係有兩位, 我自己諗可能仲未安排到助教所以暫時得一位老師, 而且UK都大個仔/女, 一般情況之下可以自我照顧, 所以我都吾係甘MIND, 你地既小朋友較細, 需明問老師比例之安排. 至於有關外語老師, 我尋日問左班主任, 佢話無甘快安排上, 因為開學期間仲係有少少亂, 而上外語課既時間會係中午之前, 我吾知其他級別有無差異你地自已可以問班主任.
校車收費我無收到通知要加喎. 都係$500.

原文章由 little_lam 於 07-8-14 13:03 發表
各位媽咪,
妳地有無發覺今年學校樣樣都差左:

1) 佢地又唔係第一年開學, 都攪到咁
2) 以前一班都只係得十幾二十幾人, 衣加有成三十個人一班
3) 交左外語費又話加外語老師, 唔多覺有老師加左, 學生就加左好 ...

大宅

杏利, 我讚成你既意見, 小朋友從小應訓練自行溫習/家長從旁協助, 當習慣成自然既時候, 上到小學就輕鬆好多架啦.

大宅

鎬媽,
我一直以黎都吾讚成比小朋友讀全日班, 理由係因為:
(1)小朋友係學校時間太長, 管束太多會失去其自身的獨特性格, 如果小朋友本身係過份頑皮就另論;
(2)當小朋友管束太長久, 放學返到屋企就會頑皮不堪. 因為困得太耐, 要釋放悶氣,
(3)返全日會容易病, 因為交差感染機會多左,
之前我試探亞女問佢返全日班好吾好, 佢答我係吾係因為你吾鍚我, 或者係我曳, 先要我讀全日班, 當然我只係試探佢啦, 本身亦無打算比佢讀, 不過聽到佢甘回應, 又令我諗起小朋友諗野真係好直接, 佢地吾會諗家長有其他原因先比佢地讀全日班, 有D 家庭真係無人揍小朋友先會比佢地讀, 當然有D 家長係因為怕小朋友煩就比佢地讀全日啦. 點都好每個決定都有佢既因由.

鎬媽, 再觀察下先啦. 亞仔好快可以適應既, 叻仔黎架馬. 你都吾好吾開心, 小朋友成長既路會不斷變更架, 先要理好自己情緒同亞仔傾下計就無事架啦.

原文章由 鎬鎬媽媽 於 07-8-14 14:42 發表
阿仔尋日第一日返全日班,
因為驚佢未習慣留係學校咁長時間,
所以三點鐘我地就接左佢放學啦。
接佢個陣我問佢係咪喊過(雙眼腫左)
老師話佢見到d新來既小朋友喊,所以一齊喊:-(
阿仔係學校無訓晏覺,我 ...

大宅

我交左$500囉播, 老師無打電話比我話吾夠數, 同埋我諗如果真係加價既話應該係由學校通知/出通告通知家長架馬. 所以我估無加價囉, 而家都比$500, 要加既話都無計啦. 唉!
亞女今晚同我講係亞BILL SIR 教佢英文喎, 我好開心, 因為佢NC教左亞女半年啦, 起碼有個歸屬感, 亞女講今日上左英文堂, 堂上無睇光碟, 只用課本上課, 甘即係同以前無點變動啦, 希望一路KEEP住係甘樣上堂啦, 各位媽子, 吾好甘擔心啦, 我估會改動既野吾會太多既, 靜觀其變為上.
原文章由 professor 於 07-8-14 16:12 發表

U better call to school regarding the new school bus fee wor

大宅

鎬媽, 杏利,
我都同意杏利既說法, 亞仔仲細試一年全日班啦, 明年再決定是否轉半日, 我想問係平日係吾係好夜先收工架, HOHO見你既時間多吾多呀?
回想起亞女由2.5歲, 我差不多晚晚7時前回到家, 謝絕無必要既約會, 晚晚飛番屋企陪亞女因為我覺得親子既時間好寶貴! 亞女雖然吾係好叻, 但一D 都吾差, 教小朋友吾可以靠晒學校架, 自己都要盡力抽時間比小朋友, 我可以講比你知, 我揍個女比任何人辛苦/吃力, 但係都係值得架, 見到佢自己自動話要做多二頁習作, 讀多兩頁書, 乜都值番晒啦, 當然最重要係佢既品格, 呢一點係我因佢而自豪架, 所以你千奇咪甘依賴學校呀, 自己都要努力教亞仔呀. 努力呀鎬媽.

原文章由 鎬鎬媽媽 於 07-8-14 16:35 發表

教授&Sugar,
我一向都覺得小朋友讀半日班就夠。
不過我想阿仔學好D自理能力,同埋英記話∼讀全日班等於半日國際班加半日主流班,可以學多好多野∼∼
我而家屋企個印印教育程度好低∼阿仔問佢野,佢最叻 ...

大宅

鎬MA,
小朋友既情緒好容易變壞架, 你有心理準備佢會有排吾開心, (吾係嚇你呀), 家下就要睇你點去開解佢, 事情發生左就吾好去問, 應該去諗辦法去解決件事, 佢情緒吾好就同佢解釋多D新環境既事囉, 我而家睇緊一本書, "孩子, 把你的手給我" 有一節係比意見D 家長點去面對小朋友既不安情緒, 佢教父母們要正視小朋友既不安情緒, 亦吾需要問小朋友不安既原因, 因為家長同小朋友各自都明白因由, 作者教我地先處理父母自己既不安同放低怒光, 同小朋友一齊解決問題, 首先要清楚向小朋友表達佢地既不安父母係完全明白, 接受小朋友既吾開心, 然後先同佢地傾下其他學校既事, 好快就無事架啦.
你試下得吾得.

大宅

下星期黎料啦, 甘即係嘩啦啦打到黎啦...我想問全日班是否在學校完成當日家課架? 如果係既話甘返到屋企你會吾會比其他習作亞女作呢?

原文章由 sheeta 於 07-8-15 09:26 發表

蔡校長話... 今個星期啲功課只係俾佢地warm-up, 做下溫習, 下星期至嚟料呀。

所以第一日放學時, 阿女好失落, 佢話因為做唔切功課, 所以無得玩玩具, 其他做得快嘅同學仔就有得玩 ...

大宅

杏利,
我所有私人事都係午飯時間攪掂架, 不過亞女家下長大啦, 有d 事可以同佢一齊去做, 例如做facial, 剪頭髮, 去銀行, 去探病我都會帶埋佢去架, 佢都好enjoy 既. eee
呢排我轉左方式教亞女呀, 好似尋晚甘:
到左晚上9:15, 是刷牙時候, 但之前同佢一齊睇既WORLD.F PROGRAMME, 未睇完, 我同佢講係刷牙時候啦, 要上床講故事啦, 跟住亞女好吾願意去刷, 仲一邊咸一邊話未睇完, 我無嬲到, 仲同佢講, 媽媽知道你好想睇完呢個PROGRAMME, 但係而家要刷牙仔上床講故事啦, 你聽日都可以繼續睇架馬, 佢跟住就無講野訓左係張SOFA 度, 過左一分鐘我再同佢講, 今晚係講佛洛格既故事呀, 好好睇架, 快D 刷完牙就開結講啦, 佢即該問我個故事係關於咩野架. 我就話馬上就講, 一陣你咪知囉, 跟住就去左刷牙啦.
昨晚好EASY 甘處理左亞女既不快情緒啦, 你地都可以試下呀.
(1)自己咪發火, 先安慰小朋友既不安情緒, 同情佢地既感受,
(2)要堅持下一分鐘要做既事, 吾則小朋友下次遇到同樣既情況, 會用同樣方法要你就範,
(3)用其他說話去分散佢既注意力.
真係好EASY 架.

原文章由 professor 於 07-8-15 09:42 發表

same as you ar, darling, I fly to home after work immediately every night ga, even 想 hair cut do 冇時間 ga

除左返工, i give 100% my time to myson ga

大宅

SHEETA,
讀全日班也有好處既, 睇你囡囡就知啦, 肯幫手做家務, 對5歲既小朋友係好難得架, 你亞女多吾多同你講學校發生既事呀? 例如今日教左乜野呀, 有無小朋友咸呀?

大宅

Tung918

我亞女無返過英記PG 播, 睇下有無其他媽子回應下你既煩惱啦.
GOOD LUCK.

大宅

吾知係吾係女孩子特別喜歡同父母傾計既呢, 我亞女都係甘喎, 不過佢無分心情靚吾靚, 成日都同我講野. 有時想佢收下聲架. GAGA.
甘係吾係BILL SIR 教你囡囡英文呀? 我好鐘意佢架, 好有教師既台型, 對小朋友有愛心. 之前LK 吾係佢教英文, 有時活動日我同亞女返到學校, 當我同佢打招呼既時候, 佢都仲記得亞女個名, 仲主動同亞女傾計, 英記如果有多D呢一類既老師, 簡值係學生既福呀.

原文章由 sheeta 於 07-8-15 11:03 發表

基本上佢都好主動同我講, 如果佢心情唔靚, 我又逗下佢講咁囉。

可能個女唔係我湊就係爸爸湊, 所以可以跟貼啲, 又多啲機會同老師傾, 都唔錯。

噚日放學, 咁啱Mr Bill都放工, 仲一齊 ...

大宅

嘩, 元朗去大埔呀, 好遠播! 乜元朗英記吾掂咩?
我擔心既係你山長水遠黎大埔上課, 對學校抱太大的期望播, 勸告你一句, 凡事別太要求過高, 就會讀得開心架啦.

原文章由 Tung918 於 07-8-15 12:16 發表
thanks for all mama 嘅意見,
我諗我sat會出去比$$$喇~~
其實我住元朗ga~~
不過好多評價都話元朗playgroup...唔好...
其實我都參觀過...我覺得大埔d老師比我感覺好d
所以我就要湊女女出來大埔返~~

大宅

杏利,
係呀, 孩子有回應係好重要架, 提前時間提醒下佢其後要做既事, 都係好重要架, 吾好以立即叫佢地去做野架.

原文章由 professor 於 07-8-15 11:24 發表

agree with you ar

通常我會比心理準備佢 For example, last night myson play 緊 toys, 我同 myson 講 : mama 比你玩多 10 mins. G 後就做 homework ga la bor. 我要 myson 比 response 我, ...

大宅

HO 媽,
小朋友好快適應架, 最緊要係父母都好當一件嚴重既事就好既 OVERCOME. HOHO 真係叻仔, 你都好SMART AR.

大宅

我吾係為林校長平反, 我認為每位老師既性格都吾同, 而每位家長可接受既情度亦吾同, 在我個人而言, 我對林校長沒有太大的意見, 或者有D 家長會覺得佢真係粗左少少, 同聽一句說話, 都會有吾同既感受, 無可厚非, 行政上係需要改進既, 但係家長選讀英記吾係單為行政安排妥當而選擇就讀, 最重要係間學校可以訓練到小朋友既自理能力同埋知識有所增進, 呢兩方面既訓練亦吾係由林校長落手落腳去做, 而係有愛心有良知既老師, 先攪清楚究竟你想你既小朋友從校中得到乜野, 先去決擇究竟讀與吾讀.

只屬個人意見.

原文章由 peggyyau 於 07-8-15 13:35 發表
Hi professor,

多謝妳的回應。 Are you son study half day class or whole day class? I have heard that the Tai Po headmaster Lam is not good. She is rude and bad-tempered. I am afraid that it ...

大宅

杏利, 鎬媽,
杏利, 我就係中意你既真性情, 有果句講果句, 應讚就讚應評則評, 做人點可以只睇別人既感受,意見去睇一件事呢, 一定要親身去感受先為真感受, 樹大有枯枝, 人亦有千奇百怪, 同一個人同一句說話未必合各人口味, 因此我地都係將自己既感受說出來, 要當事人自己去親身感受先得既....eeeeeeee 你話我講得岩嗎?

又只屬個人意見, 如有類同實屬巧合..gagaga

首頁
45678...53

尾頁

跳至