婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主....雖然你姑仔用粗口鬧你係有唔岩....但話晒你姑仔先係佢親生女....你99唔係盲目幫住姑仔其實都算幾錫你
我講d真人真事你聽....我太99雖然八十幾歲....但佢好似驚死我地同d親戚鬧唔成交咁....成日都0係我地之間挑撥離間....對住a就講b點衰點衰....對住b又講a點衰點衰....卒之個個親戚都面和心不和....其實好多野都係太99自己作出黎
我同老公就慘d....次次家庭聚會都被d長輩訓話....個個都係話0係太99度聽返黎....唔通我地同佢地講太99發癲亂作咩....太99肯定嬲死我地之餘班長輩又會話我地唔尊重老人家啦
結果我地咪次次都good一聲吞左咪算囉....反正同佢地講都唔會明架啦....佢地唔知太99對住我地咪又係狂講佢地d衰野 ....只係我地兩公婆唔想好似佢地班8婆咁無品見親面都要嘈嘈閉先唔出聲咋
我太99最鍾意小事化大....家無寧日....所以我見到你99咁識諗我都好羨慕你....呢d唔係必然架
我唔敢話自己既case係最慘....但我覺得既然你有一個幾ok既99....你可以大方少少唔好令老公咁難做....而且你因為呢件事都成功搬走左啦....已經唔洗日日對住佢地
雖然對方唔岩在先....但有時真係唔可以有風駛盡里架(尤其是對著夫家)....除非你諗住唔會同你老公一生一世或者你希望你老公絕情到一娶左老婆就連養大佢既屋企都唔理啦
可能我講d野你會唔岩聽....如果係既我講聲sorry

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同埋幸福真係唔係必然架....係....今日你99同你老公都好就你....主動幫你地做和事佬
可能你都係諗住過多排冷靜下先接受返姑仔....但有時機會係唔等人架....你99見你咁耐仲未有動靜可能會諗....乜呢個新抱咁大牌呀? 我個寶貝女已經肯斟茶認錯先啦....佢仲要諗咁耐?
你老公亦可能會覺得你唔大方....你知0個d始終係佢屋企人....都有感情架嘛....邊個會鍾意另一半對自己屋企人耍大牌呢?
even你覺得唔岩聽我都想提下你....你越拖得耐你就越蝕底

珍珠宮

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:27 發表

咦, 我就係想好似你咁,
但係又好似唔俾面老公, 先煩.............,

我覺得唔好咁做啦....無一個老公會鍾意見到老婆對住佢屋企人黑面架....其實你老公都有眼睇佢屋企人d衰野....不過無得改架啦....唔通殺晒佢地咩?mouth:
你黑面咪中晒招囉....你老公只會覺得你唔識大體....唔識幫佢分憂之餘仲要帶更多麻煩比佢(因為夫家可能會complain你黑面對住佢地)....長此下去係惡性循環....兩公婆感情點會好?

珍珠宮

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:32 發表

其實係我奶奶同我老公講, 我肯飲佢個女個杯"茶", 佢地先同佢個女講佢地既見意,

佢個妹依家都未知嫁, 所以我唸佢個妹知都未必肯應允. ...

下....原來姑仔未知架?
咁佢點樣無啦啦叫姑仔斟茶比你呀? 你姑仔如果唔係傻既實feel到有野啦mouth:

珍珠宮

原文章由 wmpl 於 08-11-7 17:47 發表

係呀,講得好啱!!

做人唔好太過有風駛盡理,要學吓顧埋人哋嘅感受,可能你生完冇耐,啲情緒都仲係好容易忟掙啦,不過,如果自己分析過咁做係有益無害嘅,就唔好俾負面嘅情緒 ...

agree....破壞形象一分鐘都唔洗....破壞完要建立返就難上加難
希望樓主好好考慮....把握機會

珍珠宮

原文章由 碟碟 於 08-11-7 17:54 發表
你嫌做大龍鳳假, 咁咪同老公講唔使攪咁多野, 一家人無隔夜仇, 食個飯就算, 見到面咪係咁二say 句hi 就算囉.....唔通佢地會逼你手握手, 做個好朋友咩.....我估唔會咁核突掛.....

...

咁咪好似d小朋友咁
不過我都同意唔洗特登做d乜啦....大家都係平輩....斟茶認錯都幾尷尬

首頁

尾頁

跳至