自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miss_Yellow 發表於 15-12-29 23:43
社工已上門評估,結果竟然係唔合資格!
請問樓主你有無返工?因為見到你話你同媽媽照顧爸
而社工話你地排政府老人院唔合資格, 會否係指你爸有屋企人照顧呢?
聽說政府野係咁的, 如果社工認為你地屋企有足夠人手照顧爸, 就算爸身體差, 社工都唔會俾你地排隊
無辦法, 因為政府老人院供求失衡, 只能批俾身體極差及屋企無人照顧的老人先有資格排
如有講錯, 請jm更正

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我愛Corina 發表於 15-12-30 01:16
比佢排都無咩用,等政府老人院同等公屋差唔多唔知幾耐
政府野等得耐就梗(如果唔揀區好似會快d, 如果想要指定地區一定耐d)
但有得排都叫做有個希望咁囉

珍珠宮

Miss_Yellow 發表於 15-12-30 01:26
無辦法,眼望家人身體愈來愈走下坡,支出佔薪金一大部份,月覆月,頂硬上。

...

明白你, 我爸都係長期病患者, 只是程度未有你爸咁嚴重
我嫁左住得遠, 平時都係靠我媽主力照顧爸(爸現在還可走動, 但佢個病係會令佢逐漸失去活動能力)
前排爸都做完評估, 媽本身心臟有事, 試過突然要入院幾日, 媽好擔心這些情況不能照顧爸
媽如實同社工講返, 社工先肯俾爸排政府老人院
要申請政府老人院, 真係唔易, 批左都有排等, 叫做有個希望
樓主下次爸去覆診時, 可否再同醫生傾下, 請醫生幫你地轉介俾醫務社工睇下有無咩服務可以申請到?
或者自行去搵社區中心既社工幫手都得架
加油

珍珠宮

有時見到人地既父母(60-70歲)仲可以充滿精力咁去旅行, 抱孫周圍去玩
我都會好似樓主咁好羨慕人地
自己爸爸因為個病, 雖然仲行到路, 但好多地方都去唔到, 因為行唔得遠, 而且好易疲倦無力(藥力影響)
但只要每次一想起爸爸點樣湊大我, 幾十年他辛勞養家, 就不會覺得爸爸係包袱
只希望能讓我有多些日子去盡女兒既責任報答他
共勉之

首頁

尾頁

跳至