自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

因為今日0的學生要先返學校取成績單,
睇完成績之後, 有0的就要去搵學校,
所以家長早0的去排隊可以慳返好多時間,
尤其成預計自己成績唔太理想0個0的學生,
一日要走好多間學校, 所以可以理解0的家長行為~~

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我一定係會咁做0既人,
因為學校收夠人就唔會再收,
大家都係14分, 點會唔係先到先得架~
原帖由 JLRLCH 於 09-8-5 09:48 發表
局外人真係唔清楚,自己又未到呢個階段,可能第日自己都會咁樣走去排隊....因為e+d靚仔真係你急佢唔急...

侯爵府

去排莊啓程0個0的可能預計24-25,
佢地已經覺得唔理想呢, 因為名校收生要好高分~
原帖由 chanwendy 於 09-8-5 09:57 發表

成綪唔太理想的話, 莊啟程都唔會收啦, 咁洗鬼排咩.

侯爵府

學校講就咁講啫, 其實咪又係分時段,
今日收25分, 收齊人就唔收, 收唔齊弟二日收20分~
所以都係先到先得架啦~
原帖由 arale1668 於 09-8-5 10:02 發表
真係唔明,我今朝望落樓下2間學校..都係有d家長人龍係度排...跟住hk早晨都訪問一d學校,話係收晒d表先會決定收邊個..唔係先到先得...點解仲會有人咁做既呢? 其實d人成日話d學生壓力大..呢d都係其中一個原因啦..想當年. ...

侯爵府

我覺得你講0個0的同會考係兩會事,
幫手排隊只係表達對佢架關愛,
就算子女到0左九十幾歲, 做父母未死0既,
都應該關心同支持佢地~
呢0的同保護係兩件事~
原帖由 monkey妹 於 09-8-5 10:29 發表
我都明父母緊張子女係好應該, 但適當時候都要放手比佢地自己去處理, 唔通D父母諗住成世都幫子女咩, 現今D子女太幸運喇, 比父母太過保護, 究竟係好事定壞事, 唔該做父母同做子女嘅都要去諗清楚下喇 ...

侯爵府

基本上每間學校都有唔同架收生標準,
有0的學校二十幾分先收, 有的就十八九分都收,
如果你得十幾分,收二十幾分0個0的學校會叫你交表先,
等佢間學校收十幾分時再通知你黎面試,
所以唔太高分0個0的學生就走好多學校架~
相反你夠高分, 學校會即時同你註冊, 你就唔使週圍去找其他學校啦~
原帖由 mat媽 於 09-8-5 10:36 發表

我想問, 係咪一個學生可以去多間學校登記呀?

侯爵府

我自己估咋~
呢間學交收生要好高分,
0的老師係教學上可以好一致,
唔使好似其他學校咁要就0的低分小小架同學,
因為中六中七課程係比中五深好多,
成績唔太高分0既同學未必跟得上,
老師又要用多0的時間去講解~
相反大家都咁高分, 老師可以好快咁完成課程,
再勁谷高考, 學生入大學0既機會就會高好多啦~

原帖由 macca 於 09-8-5 11:06 發表
我想知莊啟程有咩咁吸引?

侯爵府

不過學校面試就相反架喎,
學校都想家長係關心個學生,
所以係學校面試有家長陪係好正常~
同埋會考同見工真係兩回事lu~
我都覺得陪見工架家長真係無用腦lu~
原帖由 baby_chu 於 09-8-5 11:21 發表

哈哈~~~ 坐 reception,成日都見到啲父母陪埋唻 interview..... 真係.... 唉~~~ 就算真係要陪,唔該唔好上到唻 office 嘛... 喺附近搵間茶餐廳坐住等嘛.... 咁樣真係好影響 interviewer 對佢嘅印象囉...

上司都話,咁樣 ...

侯爵府

面試都係問埋0的普通問題,
唔係太標奇立異, 咪又係先到先得,
而且早0的面完試, 可以去弟二間再試過~
更係越早去到越好啦~~
原帖由 Ivy07 於 09-8-6 11:34 發表

如果大家只得14分,以我所知, 莊啟程係要面試的,都唔係先到先得。

首頁

尾頁

跳至