懷孕前後

跳至

首頁
45678...20

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 vvcc 於 07-12-8 16:24 發表
吓, 我啱啱响百x買返嚟喎.....弊.....
一盒四件, 我食咗三件......

take care

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-12-8 16:27 發表
我今日唔使返工, 長短週.
好彩今日小bb 算乖, 我都食到嘢.
尋晚去完尿尿之後, 就瞓唔着, 又頭暈又有啲反胃, 到天光先瞓到, 好彩唔使返工啫. 依家小bb 有新嘢玩, 就係夜晚先嚟玩!!!!!

...

ur BB is naughty wor...haha

aft vv .. I mostly can sleep immediately ahaahha ..

侯爵府

原文章由 ktymbaby 於 07-12-8 17:05 發表

我都諗住30歲前生兩個呀...
依家...都有d勉強......除非我生完依個...
抖一年幾兩年就好再努力...如果唔係就已經過期......

我無諗過30歲前生兩個 ..ahahaa ..生到一個己經好開心..ahaha

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-12-8 17:05 發表
hehehehe, of course i understand you , i'm a little woman, too.

u can't say we are little woman . ahah we are superwoman .ahaha ..

侯爵府

原文章由 ktymbaby 於 07-12-8 17:08 發表

我都想做全職媽媽...好想陪住佢...睇係佢成長...
因為我份工做埋今年都冇啦...(殺校...)
(我唔係老師...係學校社工o者)

到時可能都會o係屋企教琴...幫輕下老公...... ...

社工..你可以搵其他..應該都有呀...

教琴..唔錯喎.. 可唔可以教埋我小BB ?但要俾個discount我喎 EHEHEE..

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-12-8 17:10 發表

oh, you've never thought about it, why is it so???
my dr also 掛單in 港安. so i don't know how to make the right choice......

oic ..my dr. just 掛單 in 仁安/法國/浸會/Santonrium ~

and my priority is 仁安/法國 FOR private hospital .. however after he said ..the difference between these 2 are space ... and just pay little more . .i think i may choose 仁安

for the public I choose PMH.. b/c it closed to my home ~

still thinking public or private ... my hubby said if i give birth in public .. he can pay me 10K as bonus ahahaha..

侯爵府

原文章由 ktymbaby 於 07-12-8 17:12 發表

我們醫生又一樣...希望有機會在診所見到你啦~~哈哈~~
我24/12會又照啦~~到時9周幾...
照唐氏之前最後一次照....因為我擔心呀嗎...
咪照下囉......

I booked at 21/9 Friday ar ...我除左上次about wk 7 見過佢一次...跟住都無啦....應該無事掛..

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-12-8 17:15 發表

我同老公都好想生兩個呀, 因為覺得兩個細路仔一齊成長會開心啲, 我地老咗, 去咗, 佢地都可以互相依靠, 互相扶持, 有咩事上嚟都有個兄弟姐妹可以同佢商量.
不過, 我都係太理想化, 依家一個都未搞掂!!! ...

咁我同老公都認為兩個好點...但始終兩個開支都會多點..生完一個先再諗啦.. ahahaha

侯爵府

原文章由 ktymbaby 於 07-12-8 17:18 發表

死啦...我又冇點肚痛...只係dddd...
同埋冇胃口...有時嘔咁...(唔係日日嘔...)
不過日日都作嘔...
但講到肚痛...又真係冇乜...??!!
就算係...都係為了去廁廁...... ...

唔洗咁擔心..其實我肚痛..我都係for toilet ...i think ehehehe ..

我胃口一般啦..

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-12-8 17:21 發表

wow....... 10k, you'd better labour in public hospital then. hahahhaha......

i've asked my hubby if i labour at home, would he pay me 40k, the same as the fee in private hospital, he just laughed, ...

yee ..你唔好咁啦.. 我開頭都話..如果去政府生..咁果d錢可以買隻diamond right .. then my hubby said ..你唔好有呢個想法 ahahahaa...

somteimes i think as we paid a lot for the wedding banquet .. why not provide a good place for my labour . aahha .. that's what i always think about ..

侯爵府

原文章由 ktymbaby 於 07-12-8 17:31 發表

哈哈~~如果你有留意新聞...你知依家d仕社工幾慘先得架...
同工不同酬...做到死...又冇人工加...真係好心灰架...
如果10年前入職...又或者係社署...就真係唔駛憂啦~~

教琴就人工幾好...又free d...
俾discount你? ...

好野...

侯爵府

原文章由 ktymbaby 於 07-12-8 17:45 發表

其實我4/12先覆完...(o個時6w5d)
依家又book左24/12再照...嘻^^
到時就9w幾......

4/12時,醫生話我都幾穩...
因為個胎囊都包得個bb好實...冇流血跡象......
都有心跳...

我星期三勁唔舒服...又冇胃口...又嘔...
...

你唔好講笑...日日無謂口..到十二週先ok d ..咁睇黎做媽媽係好辛苦...

yee ..你講得岩..等我地遲d再stable d ..一齊出黎...gathering ar ..

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-12-8 18:01 發表
咁醫生話你陀得隱陣, 你都應該好放心啦!!!
就算嘔都唔係日日嘔架, 我8w果時有一天嘔咗三次, 有一日嘔咗一次, 其他日子就冇嘔lu.
9w果陣, 都係前日同尋日嘔咗各一次咋, 但其他日子就冇胃口食嘢囉.
醫生話嘔同冇胃口都 ...

係好事... 咁我唔知係咪就黎接近三個月呢.. 宜家都無咩事..

侯爵府

原文章由 Ruby123 於 07-12-8 18:22 發表
我就日日都有嘔有時1日2,3次最高峰嘔6次,不醫生話係好事代表小bb ok wo.

你個ticker 咪得羅..幾靚呀..

唔係呀你日日嘔..辛苦你啦..

侯爵府

原文章由 lachatte 於 07-12-8 20:38 發表
我...今日見咗醫生喇!!
响我根本唔記得last period係幾時既情況下, 醫生話係8w4d, 一切正常!
照U/S時佢話閃閃下既心跳, 但唔其實唔係睇得好清楚..佢個pointer遮住晒..不過老公話見倒喎..
仲有呀, 我係咁問佢有冇 ...

咁誇張 ..full 哂?

侯爵府

原文章由 lachatte 於 07-12-8 20:48 發表
總之都係果句, 食得就食多D啦~
其實西醫角度睇, 就算要戒口, 都多數係怕敏感(我估)
所以我都少食D易引起(我)腸胃不適既食物囉..

唔係呀.. 我問個醫生.. 佢話驚肚柯.. .因為可大可小..所以唔好食生冷野同cold food..

侯爵府

原文章由 lachatte 於 07-12-8 20:53 發表
你地講到好似一有BB, 亞媽就唔肚痛得??
你地係咪唔記得咗多數人開大前都會肚痛架...

我都係聽人講咋...

侯爵府

原文章由 lachatte 於 07-12-8 22:43 發表
喂, 唔好嚇我呢D老餅呀...乜唔係睇U/S實際size再估既咩??
張相印住21mm...
我今日等左成個鐘呀, 不過我估醫生趕收工囉(佢收15:00), 照咗先算, 反正過兩個wk又要返去..到時又煩佢要聽聲先!!

睇多個醫生...有 ...

我都覺得係睇size gues the wk..

侯爵府

原文章由 MC519 於 07-12-9 12:10 發表

重有我呀! 我都三張幾架喇:-P

唔好係到玩"豆"大..好無

侯爵府

原文章由 skylydorothy 於 07-12-9 17:09 發表

高齡都唔緊要啦~~最緊要產前check足d,有事都可以早d下決定,希望唔會禍及下一代就ok啦~~

absolute agree
宜家好多人都係高齡產婦.....講真如果無一個好既環境whatever both physically and mentally.. 我覺得早生未必好..

首頁
45678...20

尾頁

跳至