自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

eggpudding 發表於 16-7-6 12:30
成份resume係英文
無端端有個中文名唔會好怪咩?
香港三文兩語,由讀書時期起就已經係要填中英文名,有几怪呀!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

樓主,仲有無好笑野,笑C我了!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

v.sweet 發表於 16-7-6 22:51
唔怪得我呢D大嬸,咁多人請喇!
因為你夠正常囉

珍珠宮

貓貓6299 發表於 16-7-13 16:04
唔好意思,借位我係幫我鄰居媽媽問的,
佢昨天係有一個僱主Confirm 佢offer今日九點返工,但今朝7點佢奶奶 ...
如果Before中午之前收到解釋電話,我都會”要”。
但全日都無電話no show,係責任心嘅問題,奶奶去到醫院,醫生做緊野嘅時候,就可以抽一分鐘打個電話返公司交待一下。

ps,我公司都曾經遇到一個,no show,一星期后返工,同事問點解今日先返工,佢話返工前想去旅行,所以去完旅行先返工。結果。。。當然請佢継續去旅行啦,唔洗返工啦,咁辛苦!

珍珠宮

BKsquare 發表於 16-7-14 08:20
其他好攪笑
Chan, Tai man 咁 咪打電話「請問係咪陳生?」 咁囉
寫中文名係方便人揾你,有D姓好奇怪架。

例如,我有朋友叫 LO yin ming 但中文名係姓”羅”;佢係香港出世的!
由其是今時今日,詐騙電話特別多,你噏唔出姓乜,就已經比人cut線啦。

首頁

尾頁

跳至