在職全職

跳至

首頁
12345...29

尾頁

伯爵府

原帖由 HoiYauBB 於 09-4-24 10:26 發表
酌媽, congratulation x 100000000 .. I can feel how happy you are...

Heiyee and all, we will move to Tin Hau near Victoria park and MTR... actually there is bus stop nearby to Kowloon tong and just ...

天后, Good! 我地好近ㄚ!

睇來, 我遲d要睇下天后的樓盤... 因為咁多家長為仔女搬過來!

我另外有個friend又係岩岩搬來天后!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 09-4-24 23:49 發表
報到先!

酌媽, 汶媽,
我都好想逸希會有好消息, 不過真係無咁容易囉!
依家逸希星期六返緊新學校"德貞"的預備班playgroup, 佢好開心d老師又好好, 我地可以認識學校同第日個班主任tim, 雖然呢間唔係我最心儀的又唔係d ...

最緊要老師有愛心! 我最近睇多佐小學的野, 發現d名校催谷, 家長進取得各有其法... 最後係換來小朋友一個好唔愉快的童年...

普通學校一樣有band 1學生, 名校一樣有問題學生... 過分催谷容易引起精神緊張/情緒問題, 甚至心理問題, 對我來講呢d仲緊要過學業!

越睇得多, 我就越take it easy!

汶汶讀寶血都幾好, 正所謂平靓正之選~~~ 今日下去返佢的為期8個星期的playgroup啦!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 09-4-24 23:58 發表
逸陶今日去左健康院看發展, 都幾好呀, 因為佢識轉身好耐又看野聽野幾好, 姑娘都話佢好快手喎! 佢個體重有75%, 身高就97%, 頭仔就細dd 50%, 明天去打針啦....日子真快咁就4個月大啦! ...

逸陶真o力仔... 佢識轉身, 你&鐘點EE就要越來越小心睇住佢啦!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 09-4-25 23:07 發表
汶媽,
oh!寶血同我地一樣有playgroup玩真好!
逸希今日玩完又話"新學校好玩啦....."

寶血之前已經有3次的活動啦! 而加的playgroup係要比少少$$, 逢Sat, 連續8個weeks!
汶汶喜歡寶血的outdoor多些!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 09-4-25 23:18 發表
有好多相分享比大家看....
http://picasaweb.google.com.hk/lawrence1118/HomeMar09?authkey=Gv1sRgCPGq-7aDnKHBLg&feat=email#

有家庭生活的,學校運動日, 元朗行山, 教會西貢郊遊, disney,....
如果你地有時間可以 ...

今日食飯傾得好開心啊!
逸陶BB真係好大只, 好有活力, 好乖!

伯爵府

汶汶今日數晒佢的美孚帮朋友仔!

朝早話掛住逸希哥哥&逸陶BB... 一陣要見嘉嘉...
下午就無端端話想見heiyee, hoiyau姊姊, 酌B哥哥...
夜晚又無里頭話聽日同amber, vanessa玩...
真係見到果陣, 又唔見佢咁熱情!

伯爵府

汶汶尋日去佐成日街, 無着片! 連訓下午覺訓佐2個鐘都無瀨...
今個week, 返學都唔使着片啦!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-4-27 10:59 發表
hoiyau媽,

thanks!!

天后係一個唔錯o既住宅區,我讀書時就住o係天后再上,近寶馬山果邊,呢區多食肆,多好學校,又近cwb,交通好方便,非常好架

...

汶汶而加返緊雲景道, 好近你返學果樹!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-4-27 10:43 發表
good morning

今朝好偶然咁同ballma來了個早餐小聚,傾下計分享下,好開心呢!!

嘻,其實呢d係ballma o既事,不過我好替佢開心,所以都忍唔住要講出來;靈糧堂收左amber呀,係ballma first choice來架,佢好開心呀,我都戥佢 ...

真係個好消息!

希望來緊其他媽媽都有更好的消息啦! 希望唔好等我比晒$$, d學校先來call我... 不過, 我估機會唔大, 我報果d都係港島的名校, waiting都有排先輪到12月B!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-4-27 11:47 發表
我以前就exactly住o係雲景道囉 我o係果樹出嫁架

咁你實知合一堂kinder啦!

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-4-27 11:49 發表

唉,星期日仲衰,全日都落,但我就比左車費跟大隊去赤柱遊,本來打算好天可以玩下沙灘,點知又令嘉嘉失望!今日就好天mouth:mouth:" />

頭頭一個鐘無落! mouth:

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-4-27 12:38 發表
音樂班會6月初完, 爸爸想heiyee繼續上, 但我又諗緊報另一d課程。

見市面有好多唔同嘢學, 其中一樣係drama (增强表達能力、自信心, 提高身體協調和音樂觸覺). 暫時揾到個喺Wan Chai藝術中心, 叫PIP的學校, 7月中 ...

drama, 咁快!? 小朋友Get ready? 我都想知多些!

我現在階段無比得咁充實! 我都想係汶汶2歲半的暑假安排些節目呱, 佢呢個班岩岩好係汶汶的暑假期... 等我都study下先~~~

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-4-27 11:59 發表

邊間靈糧堂呀?

好近你果間lor!

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-4-27 12:38 發表
見市面有好多唔同嘢學, 其中一樣係drama (增强表達能力、自信心, 提高身體協調和音樂觸覺). 暫時揾到個喺Wan Chai藝術中心, PIP的學校, 7月中至8月尾的音樂劇知期課程, 一週三日, 每日一小時, 共16堂, $2,700. 完成課程後, 學生喺藝術中心舞台上有結業演出, 家人可看小朋友的表演。

不過地點同時間唔多啱heiyee(啱住港島小朋友多d), 7月佢每日下午返playgroup, 但8月頭K1開學又返上午... 所以我會再揾d九龍區, Sat/Sun返嗰d班...

..

時間地點都好fit汶汶... 佢的網頁都好cool...

不過, 你講的呢個暑期課程最細比來緊9月升K2的小朋友, 我地的小朋友未夠年紀報得ㄚ!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-4-28 06:55 發表
good morning

酌b枕住呢3,4個星期都係日日6:00,試過有幾日5:xx添,我就來頂唔順喇

酌B早起身過汶汶成個鐘ㄚ!

你趁下午nap下啦!

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-4-27 22:57 發表
滑冰? 是滑水or 溜冰? 如後者, 我都會比heiyee試(因佢玩過一次話鍾意, 唔知真定假), 可能又做同學 :D

今次小小莫xx都學到少少音樂知識, 希望我地的小朋友繼續鍾意音樂啦 :loveliness: 3歲後, 都會比heiyee學一種 ...

我覺得呢個年紀的小朋友, 問親佢中唔中意xxx, 佢通常都會答中意! 尤其是果d佢平時無的搞的玩意...mouth: 而加的好奇心澎湃啊... 到真係學起上來的時候, 過返1年半載先睇到佢的興趣發展方向...

汶汶的口頭禪:"我想要xx... 汶汶想要xx... 我想玩xx... 媽媽買比我!"

2歲幾~4歲幾, 我會好多野都比佢試下... 等佢試佐後, 觀察下佢想要d咩!

伯爵府

原帖由 vane@nana 於 09-4-27 22:28 發表
heiyeema..... vane 3歲我和老公也會給她試学滑冰, 因老公說可一家參與, 巳問最小3歲已ok, 遲些大家睇下有無機做同學啊!.... 我不會再上小小莫xx了...... 會等時機直接學琴了mouth:mouth:" /> ...

我呢邊學溜冰都好方便啊!

伯爵府

汶汶尋晚, 夜片overnight都無濕啊! 一起身即刻話要疴尿, 疴佐勁大篤!

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-4-27 22:19 發表
上音樂堂時, 每堂有1min企出去表演, 我見heiyee次次都好興奮, 第一時間走出去, 所以先想揾呢d課程比佢玩。

for 2.5歲小朋友, 我估都係唱吓歌、跳吓舞, 加一、兩句台詞...

見有另一個喺城市花園, 但唔知師資/收生 ...

你真係個information center!

我覺得課程for less than 3歲的大多都係親子課程居多... 城市花園果個都係, 得親子playgroup岩年紀, 不過對汶汶來講就太單調啦~~~因為簡單過學校的太多, 大人都會悶C...mouth:小小莫xx果d, 係港島要排足成年waiting先有位... 再唔得, 暑假只好去葉氏試下...

我問緊朋友係東區的ballet堂係點, 佢女女大汶汶3個月, 上佐1段時間啦... 比汶汶試下跳舞, 都好過only講故事/做手工/唱下英文歌啦... 我地已經成間屋都係佢的圖鴉&手工架啦!mouth:

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 09-4-28 17:43 發表
跳舞好啱汶汶:loveliness:

我都覺ㄚ! 佢實在太中意"舞"&"動"啦!

我book佐試堂啦...
佢有親子班for 2~2.5歲, 唔岩我!
另一個單獨上堂的for2.5~3歲班, 就好些... 等我地試下先!

首頁
12345...29

尾頁

跳至