跳至

首頁
12345...17

尾頁

伯爵府

各位努力餵緊人奶的媽媽, 大家努力啊!

我大女全人奶1年多, 自然離乳!
細佬7月29日出世, 都係全人奶... 大女而加每日都可以分到6~8安人奶食下...

餵人奶係辛苦的, 我餵大女都經歷唔少辛苦階段... 今次第二胎, 感覺順利好多!

希望我地係呢度可以互相分享, 互相比d建議, 排憂解困... 更可以互相扶持!

伯爵府

原帖由 minnelli 於 09-8-10 12:20 發表
支持!
我仲未生,不過想問左先-
你有用nipple massage oil / cream 嗎?
要番工嗎? 上胎我番工前已試過乳腺發炎,番工之後都仲有堅持pump +before & after work 埋身餵至5 個幾6個月,唔知今胎可唔可以再餵耐d..  

大家互相支持 ...

頭頭大女埋身果陣, 都損得好厲害... 我用返人奶搽乳頭... 我有朋友係萬寧買nipple cream, 都幾好!
我係全職媽媽來架! 上胎都試過2次乳腺炎...

我都好佩服返工堅持泵奶的媽媽!

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-10 12:38 發表
6,7安士...好厲害
其實初生bb 要食幾多奶?
我同我丈夫有不同意見
定係feed on demand?

個個BB都唔同... 我大女喜歡埋身食成8/9個字... 而加細仔食4個字就夠! 同樣我個胸軟晒!

只要濕片片&C片夠, 咁就代表BB夠食!

我個人係feed on demand! 仔仔而加2~4個鐘一餐, 夜晚訓耐d...

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:05 發表
我有感覺個胸會谷, 但係唔係好實, 俾囡囡埋身啜, 佢總係啜兩啖就停, 一係四圍望, 一係訓覺, 斷斷續續啜 15-30 分鐘, 都唔覺得個胸會鬆, 之後開奶粉俾佢, 佢又次次食足 3 安, 同無啜過我一樣.

我之前用 avent 手泵, ...

咁你需要飲多些催乳的湯水, 多奶茶之類...

我都要搞醒細佬, 佢都好like邊食邊訓... 通常食2個幾字, 我就會同佢掃風, 搞醒佢, 之後再食過...

BB埋身係要學習的... 多d比佢練習啦!

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:10 發表
o係醫院同出院頭一兩日, 我係全埋身, 但係囡囡全日得 1-2 條濕片片 + 1-2 條大大, 所以後來愈補愈多奶粉, 而家係主要奶粉, 有 pump o左人奶就補o的.

去健康院俾姑娘睇過, 佢o地又話姿勢無乜問題. ...

頭頭未上奶... 我仔都係好少濕片...

出院果日, 我上奶, 仔仔的濕片片即刻夠晒數!

伯爵府

原帖由 minnelli 於 09-8-10 14:31 發表

我開始時都有補奶粉,因為上次bb要住院照燈,住左4日3夜,我已經盡可能留係醫院一夠鐘就埋身餵,番屋企又泵,總之如果你有心想餵人奶,一定要多d埋身餵,因為埋身先會有stimulation”製奶”。

如果bb分心,可以盡量搵個安靜d既地方餵,想訓 ...

伯爵府

原帖由 sakana902 於 09-8-11 00:39 發表
啱啱餵完阿b用左兩個鐘,不斷扭,又唔係濕片,個胸又有鬆,都唔知做乜一放低就cry,晏晝個時都唔係咁

辛苦晒.... 你係埋好谷奶? 如果太谷, BB可能食唔到, or食唔飽, 所以有d發懞陣...

唔飽肚, BB自然一放低就cry... 試下泵鬆少少, 再比BB埋身! 同埋每次餵最多9個字好啦... 2個鐘, 你都會好累!

我大女果陣都試過咁, 埋身9個字, 擺低換完片, 又喊過...
今胎上奶, &細佬都好o力食, 所以2~4個鐘一餐!

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-11 08:27 發表
jj,

我成日見你話上奶, 其實係咩感覺? 係咪好似針吉咁?

同埋點先知bb食咗幾多奶?

係呀! 好似針吉咁... 你會見到乳頭會流d奶出來... 我會feel到乳腺有d痛添, 同埋會射奶柱... 以前大女接唔到我上奶架, 比奶柱噴到成面奶! 細佬就o力好多, 完全接到我噴奶!

上奶的時候, BB會gu gu gu 咁大啖大啖地吞奶!

你可以係泵奶的時候留意, 第一次上奶可以泵到幾多... 第二次上奶可以泵到幾多... 成個胸鬆晒又可以泵到幾多... 不過呢d都係大約量... 埋身一定多過泵好多!

同埋, 留意BB的濕片片, 我仔而加的墜手濕片片每日都起碼有8條, 咁就肯定夠食! 最起碼, 要有6條墜手片片...

同埋, BB食飽佐, 通常都會訓, 就算醒住會好安靜好滿足ge樣! 第一個月增重係最快的, 我女果陣滿月重佐3磅有多!

伯爵府

好開心, 細佬夜晚越訓越耐...

除佐出院第一晚, 細佬之後每晚都起身2次度, 有時, 係我太谷奶, 要搞醒佢...
尋晚, 8pm食完佐, 到今朝8點, 都係起身2次... 我就要泵幾次奶...

伯爵府

Hello, 我囡囡8月6日出世, 不過而家仲係醫院照燈... 之前只係埋身餵咗日半...
而家pump得50ML一次, 係咪好少呢?

隔幾耐泵一次? 如果埋身唔到, 就密密泵啦... 可以的話, 去醫院探B, 抓緊時間埋身!

每個人奶量都唔同... BB出世得幾日時間, 50ml都唔少架! 加油!

伯爵府

原帖由 sakana902 於 09-8-11 14:24 發表
jj 媽
唉今朝俾阿b玩左4個鐘,每日都係朝早5點零開始!
你阿b就乖啦!
究竟我一谷奶就叫醒阿b食定係等佢叫先餵呢?

我就睇BB情況, 如果佢每日濕片片&C片夠數, 即係BB夠食, 咁就等佢叫先餵... 訓得好都好緊要的! 同埋睇埋BB係埋吹ball咁脹~~ 如果BB重得好, 肥得快, 我寧願佢快d戒夜奶, 大家好訓!

如果BB唔夠食, 只係貪睡, 增重都一般, 咁我就會定時叫醒佢食! 幾多個鐘一餐, 真係個個組合都唔同啦!

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-11 15:44 發表
健康院姑娘都係話埋身姿勢無乜問題, 不過埋身完半個鐘, 佢又係食 3 安奶, 唔埋身又係食 3 安. 如果唔補 3 安奶俾佢, 佢訓半個鐘或者一個鐘又醒. 琴日試過狠心o的唔補奶粉, 佢又訓到三四個鐘喎, 但係七個鐘先有一條 ...

係呀! BB夠力食都好緊要... 所以要多些練習... 咁耐先有條濕片片, 咁佢真係食到好少...

你都用緊唔同的方法來試... keep住埋身+泵... 一定會越泵越多, 越來越上奶, 咁就可以補少d奶粉啦!

繼續加油ㄚ!

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-12 00:28 發表
jj,

啊, 咁我即係上咗奶, 我都聽倒bb食時有gu gu gu d聲, 係我d奶量唔係好多, 同埋好少會谷奶, 己經飲好多人哋話會上奶d湯都係咁!

越多埋身, 越少補奶粉, 就越多刺激造奶!

繼續多飲湯水, 多奶茶... 加油!

伯爵府

細佬食下食下, 由每日10餐, 變成每日7~8餐, 2.5~4個鐘一餐... 我越來越得閒!

今日去健康院check黃, 細佬在一星期差dd的時間裏面, 重佐0.4kg... 醫生同姑娘都讚我同細佬o力o力ㄚ!

伯爵府

原帖由 sakana902 於 09-8-12 11:37 發表
jj媽
真係令人羨慕
我都要加油

努力谷到奶量夠就得啦! 加油!

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-12 15:51 發表

好叻丫, 收水後仲重咁多

我仲係埋唔到身餵....佢越來越唔想啜我平坦&陷入的乳頭
現在我要補奶粉, 不過比第三天多奶左
起碼一次泵到4,5 安士, 不過都只係一天泵2,3次 ~_~
希望 ...

第三日可以一次泵到4/5安都好好啦! ... 可以的話, 泵多幾次, 刺激造奶!

凹陷乳頭係好難埋身的! 咁, 你就努力泵泵泵...

細佬出院時, 收水輕佐0.14kg, 好肉痛... 之後在我同佢的努力下, 11日就重返0.73kg...

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 09-8-12 20:54 發表
我係第3日泵得2安...
第5日先可以泵到4,5安

我果隻第5日返健康院磅重, 有3.47公斤, 比出世時3.46 重左少少

醫生叫我儘量埋身餵....
現在我一日要補幾次奶粉....我都唔執著全人奶....但求仔仔食多d ...

夠奶夠食的時候就好快重架啦!

BB長得好, 除佐好食, 仲要好訓!

係啦~~~ 唔好比自己太大壓力... 我有朋友放鬆自己後, 第三個月反而可以全人奶! 做唔做到都唔緊要, 你已經盡佐自己的努力!

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-12 23:57 發表
我第13日了, 仍然只泵到1安半...

我係補人奶, 唔係補奶粉.

你多些飲湯水啦! 多奶茶有無試過, 護協有賣!

多埋身+多泵...

做晒呢d之後, 就放鬆心情... 有幾多就比幾多...

伯爵府

原帖由 pipi331 於 09-8-13 01:19 發表
我未生得, 不過想問坐月飲唔飲得黑豆漿 同 牛奶 ??

你仲未生啊... 好緊張!

我唔飲牛奶的... 所以答唔到... 如果BB無敏感/濕疹, 應該適量都可以的!

黑豆漿我都未試過... 滿月後就飲過, 係會幫助上奶! 理論上, 黑豆漿無普通豆漿咁寒涼, 應該都可以...

不過, 我prefer坐月飲魚湯, 又上奶又多蛋白質, 又溫補!

伯爵府

原帖由 piglet0529 於 09-8-13 12:06 發表

我都第9日了, 仍然只泵到20ml...

BB肯唔肯埋身呢? 埋身刺激大好多架!

首頁
12345...17

尾頁

跳至