在職全職

跳至

首頁
12345...16

尾頁

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 08:40 發表
忽發奇想........唔知大家有無興趣來緊monday(31號)黎個最後衝刺,一齊來個下午茶呢?:lol (呢個酌媽真係好鬼爛玩)

不過地點好難就,hk / kln e or kln w好呢

我果日12:30~13:30會o係天后同酌b上體操班,之後就ok喇。:mr ...

31號, 我得ㄚ!

不過, 嘉媽會唔會要准備開學野呢! 佢呢排都掛住喪玩... 分分鐘到最後先衝刺!

不如, 踩上去ballma度呢!

汶滔爸仲放緊假, 我地去邊都得!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 09:00 發表
oh,我尋日好開心,酌b尋日好乖,出到來好聽話,lunch後行街時,佢好乖咁肯跟住ka媽佢地,等我可以安靜咁去買左個bra bra:lol

之後去到ballma屋企我話玩多5mins就走人佢又肯走人,even走o既時候經過遊樂場,佢話要玩一陣,咁我話玩5分 ...

真係好啦!

小朋友就係咁, 一時就好聽話, 一時就好曳...

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 09:39 發表
我有d擔心酌b返學後會戒左午睡,始終小朋友訓多d對腦部發育好好多+上真係要訓下先長肉。

但我更加擔心佢o係校車中眼訓,咁就仲危險;我自己從來都唔會o係任何交通工具瞌眼訓的。

下午班的時間真係有d kick手 :gi ...

戒佐nap都OK的... 佢自己會調整返, 夜晚訓耐些! 小朋友如果無特別刺激, 好眼訓都會訓的!

不過, 大大下, 我就唔覺訓得就生肉... 越標高就睇落越瘦... 汶汶頭頭開始飲鮮奶的時候感覺肥佐d, 不過呢兩個月又標高, 而加96cm+, 越睇就越瘦, 佢三十磅有多, 都唔知d肉去佐邊!

btw, 汶汶雖然返上午班, 都有機會放學時係校車度訓着... 咁佢返來就好難訓返, 你知佢地家陣有訓過10分鐘都當自己nap佐, 鬼打咁精神... 其實, 我都有少少擔心!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 10:01 發表
呵呵,原來你地未出發

去ballma度........佢未必ready要開學前一天大執屋喎:lol :lol

我諗不如出外tea啦,第2日就開學,我地班小朋友又咁大殺傷力,我估個個都唔想o係返學前一晚o係屋企搞"災後重建"囉

p.s.呢 ...

哈哈... 咁又係!

其實, 我屋企都得, 不過個個都遠d...

出去tea都好, 平日週圍都少人...

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 10:18 發表
哈哈,我去你屋企無問題呀,我果日都去到天后囉。 不過就好衰囉,己所不欲,無理由走去搗亂你屋企o麻。

咁啦,出來tea下,慶祝我地共同迎接小朋友新學年啦:

1) mf飲茶
2) 太古城tea/其他食店
3) 荷里活廣場(鑽石山)飲茶/food co ...

去邊都無所謂, 揀d無咁多人的地方就得啦!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 17:34 發表
酌b就一時時,佢真係會轉cycle的,曳左成個summer holiday,家下係時候乖返dd喇掛

不過......恕我直言.......逸希d脾氣真係 最慘係每每事發時無一個人能夠令佢calm down果下大鑊

...

所以話Mavis的EQ超勁! 好彩逸陶BB的脾性似Mavis...

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 17:42 發表
咁又係,你湊住2個又真要多兼顧d........

咁呀......莫非真係要打搞汶滔媽?

汶滔媽你覺得點o丫,拿,講真,我地來就又係拆你屋o架,你諗清楚先好呀:lol 同埋大家有無咩意見呢?:)

1) mf飲茶
2) 可能去汶滔媽屋企(要徵 ...

OKㄚ, 來我呢度啦!

果日工人係度... 遲d工人AL3周, 我呢樹都要放暑假lor!

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-8-28 19:54 發表

熱到傻左....中午去到,食lunch,已飲左大杯冰凍芬達,今日玩物都要打蛇餅 再買左支大凍水30分鐘內飲晒,返到屋企間ok又買左橙汁雪條
最後只係玩左4小時走人mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" /> ...

我就大部分時間同滔仔躲在baby care center...

滔仔由屋企出發, 到返到來, 清醒的時間唔夠半個鐘! 好好訓!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 20:02 發表
係啦,今日咁熱,我先同ballma講,我話我坐完月3年呀,去dl我都暈啦:lol ,何況汶滔媽先剛剛左完月,我都真係擔心佢頂唔順呀

哈哈... 我反而唔太怕熱... 不過部份時間揹住滔仔, 越揹越覺得重!mouth:

返到來仲要同滔仔沖涼... 之後乖仔自己係張床度眼睩睩, 我都可以訓一陣...

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 20:07 發表
哎呀!!!!嘉媽呀!!!! 我呀,今日真係介親手指呀,痛到我o丫!!!!

我今日買左d壽司返來食,頭先打開個盒時一野就介損自己隻手指公喇,好彩唔係好深,但都即刻流血呀!!! 最慘係我未買你話果隻消毒藥水,所以用火酒消毒,好痛 ...

搞咩ㄚ! 個個整到手指!

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-8-28 20:07 發表
咁你又唔洗擔心佢喎, 佢係全程最舒服的2母子,曬就閃去bb room,佢只係同我地玩左小小世界& lunch, 其他時間佢就閃左入room啦

係呢, 最辛苦係汶滔爸爸啊!

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-8-28 20:10 發表
哈哈....真係明白我ge姐....
不過咁重要ge野...又唔會等到最後一日先做ge...已經約好左人聽日去買黑白鞋&開學用品...希望聽日搞掂晒佢

仲好講, 已經係last 3 days啦!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 20:08 發表
車!! 咁去來做咩呢o下

哈哈... 叫做有出去行下lor!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 20:14 發表
其實.......除左鞋外,仲有咩開學用品要買呢?佢地k班,校服,書本文具都已經係o係學校訂好晒架喇喎

汶汶學校都係, 水杯毛巾盒都提供埋, 仲貼好晒名牌, 真係唔使點搞! 反而要準備好心情... K1的課程緊密些, 功課&親子習作都多好多... 細B要更加加把油!

爸爸今日陪返學, 都話汶汶班的同學仔成班都好醒目, 好獨立!

Monday返1.5hr, 已經唔使陪啦! 我會陪埋送返學, 下週三先開始搭花花校車!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 20:16 發表
你估我想架,不知幾痛呀,我嗌晒救命咁,嚇到酌爸以為我自劈呀

因為我係寧願痛都唔想個傷口dirty囉

take careㄚ!

伯爵府

原帖由 PUIPUI28 於 09-8-28 20:23 發表
我想做個姓名印,我朋友話,好多時再回覆通告都要寫上名字,佢話用姓名印都得.方便些
仲要自備手巾仔,白襪,白底衫,黑色頭像根,唔知仲有冇記漏........等等 ...

汶汶間間學校的通告會印好佢地的名架wor... 不過我都有, 舊N1&托嬰都有比返我地...

我一開始買底衫/短褲等就買白色, for返學!

所以我都無咩要準備!

你呢兩日要忙shopping啦!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 20:36 發表
我唔係怕你熱呀,我怕太曬太熱,你身體頂唔順咋,我今日o係條街都熱到頭暈暈呀

我 ~~~ 係一頭牛!

話是話, 我好似未試過頭暈暈的感覺!

伯爵府

係wor... 多謝嘉媽&酌媽的禮劵!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 09-8-28 21:09 發表
咁你呢樣又同我一樣喎,我成日都睇酌爸唔順眼架:lol

比你兩個笑C...

伯爵府

要去訓啦!

首頁
12345...16

尾頁

跳至