興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

報到!

伯爵府

原帖由 conniecheung 於 11-3-20 11:59 發表
我都冇咩排卵感覺呀,平時個個月會排卵痛架,但今個月就未有喎~只係前日,沉日同今日有點肚谷谷感覺咋,唔知係唔係排卵呢!!我今次好勤力呀~ day10,11,13,15,都有dodo呀!明天day17打算do埋~ 下次m期係2/4,應該可以check b ...

加油!

伯爵府

原帖由 曲曲 於 11-3-22 14:34 發表
快樂, pigpig, wendyau

thx so much~
有你們喺到令我覺得自己唔係孤單一個
好多人都唔明大肚陀第3個嘅苦況
西醫話我氣管炎要食抗生素
再加上我條氣唔順要食氣管抗張劑
行得快又心跳加速, 成日 ...

Take careㄚ!

聽到都登你辛苦... 氣管炎, 咁你有無食抗生素? 快d好返... 生佐之後, 坐月病更加辛苦!

伯爵府

原帖由 曲曲 於 11-3-23 18:53 發表
呢幾日個肚都陰陰痛
又頂住嘔又嘔唔出
好辛苦
不過大個2個真係好窩心
尤其大仔好體貼識得拖住我叫我小心
細女就晚晚同個B玩eg. 唱歌講故事
呢段時間阿B真係會不停踢個肚

最差係我老公覺 ...

我就來8個月, 都仲係間中想嘔...mouth: 個肚大到咩咁, 好辛苦!

大女都係好窩心...
細佬就難搞d, 就來20個月, trouble 2ㄚ, 要求多多咁, 不過就好得意lor!

伯爵府

原帖由 conniecheung 於 11-3-23 20:56 發表
我細女都係呀,頑皮左好多,經常激到我噴火.....成日比我打手打腳...都係乖返一陣間~ 唉!

你細女幾時返學?

我成日都好期待亞仔8月返學, 不過而加全日果度都仲未confirm到... 好想快d settle佐呢樣野, 咁我就可以專心生仔湊仔!

伯爵府

原帖由 conniecheung 於 11-3-25 00:54 發表
有3間房,一間99,一間我地,一間"吉"左(放哂雜物)...如果遲d真係多個bb.....我就的起心肝清左"吉"房d野...買張上下格床比我2個女訓,細b跟我地訓,唯有咁.......... ...

你一家4口一間房? 同床訓?

我都覺得有自己空間好, 如果夾到, 有老人家幫手當然好好! btw, 如果我地同老人家住, 都未必代表han $$... 我99過來我地度住過幾個月, 家用照比佢(比平時少1K), 仲話明唔幫我地睇仔&煮飯!
假如住佢度, han佐工人的$$肯定要比晒99佢地仲要多... 而我的workload肯定多過自己有個工人!
所以, 自己住好過!

btw, 我係度言念, 如果細佬8月順利返全日N1, 舊工人9月中走(即係, 細細佬3個月大), 如果我keep一個工人又搞唔搞得掂?!

伯爵府

原帖由 conniecheung 於 11-3-25 19:44 發表
係呀..我地一家四口一間房呀而家,我同2個女訓大床,老公就自己訓張單人床.....係有點迫架~ 其實用少個工人都冇問題架,時間都係你自己安排遮...況且家姐細佬都返學,你照顧細細佬,工人負責家務同湊家姐返學放學(家務有 ...

都幾好丫,han唔少!我99果邊如果一齊住肯定要$$比到足有凸!
我地自己又住慣大屋!
我老公尋日已經話一定要兩個姐姐啦!佢唔想放假2湊3,間唔時無覺好訓(if有人病),又想有返d二人世界!
間屋大又濕,每日煮三餐,間中抹車,姐姐的工作量的確比其他家庭要重得多!我隔離得1個2歲小朋友都請佐兩個姐姐!同埋我女而加的興趣班都有6~7樣!cut邊個佢都唔願!所以湊佢出出入入絕對唔惹少!
老公話請少個鐘點,去少幾次去街食大餐,已經可以請個工人!

伯爵府

原帖由 CY826 於 11-3-26 13:17 發表

其實都幾難唔偏心,始終邊個最細邊個著數

我99都話, 亞媽最錫最細果個, 亞爸就最錫大仔!

佢呢句話都提醒我要多d錫大女!

伯爵府

原帖由 曲曲 於 11-3-26 11:15 發表
今日放工要去觀禮及食buffet, 夜晚去食飯
所以著咗對有跟鞋返工
點知行到公司對面段路就扭親隻右腳
已經敷冰及搽喜療妥
我真係好論盡

小心d...

伯爵府

原帖由 1234babies 於 11-3-25 23:56 發表
你真係勁,我又人幫都覺得辛苦....可能我年紀大啦

1湊3對我來講真係難以想像! 厲害!

除佐workload上面的辛苦, EQ都要超好... 我家兩個雖然都算聽話, 不過, 始終係小朋友, 總有激心的時候! 所以, 我每日都需要一段時間去抽離下...

伯爵府

原帖由 aloymom 於 11-3-26 18:24 發表
我屋企依家冇姐姐...做都做C我

你仲super... 比10萬個"服"字比你!!

你個賓炒佐咩? 唔係等埋新工人到先炒?

我知我的能力和忍耐力去到邊, 所以未陀B已經請定2nd工人, 等一bingo就有已經有兩個工人幫! 次次大肚就好似比人廢佐武功, 仲要脾氣勁差!

伯爵府

原帖由 aloymom 於 11-3-26 18:25 發表
我99最錫大仔
我同hb最錫細仔...
妹妹... 暫時未列入"最錫行列"
有D內疚...

我又唔擔心妹妹... 女仔通常乖些, 易湊些, 大個佐人又定, 又窩心, 你仲要係2仔+拉女, 實得寵!

伯爵府

原帖由 natalielin 於 11-3-25 19:48 發表

me too,點解要我姐,佢扎都得架~

呵呵~~~
我老公超好架... 我相信如果我堅持要佢紮, 佢都唔會逆我意...
不過, 佢咁多年樣樣野都為我言念, 對我和成頭家咁好, 為佢紮, 我又無所謂!

頭先我話好想食老婆餅&杏仁餅, 佢而加已經on the way去幫我買!

伯爵府

原帖由 快樂 於 11-3-26 00:22 發表
係我要馬C落地行0者!

我believe每個人都有個小宇宙, 逼起上來都唔會搞唔掂!

加油!

伯爵府

原帖由 aloymom 於 11-3-26 18:58 發表
未炒... 不過有佢=冇囉
我真係怕左佢...
唉, 因為呢個廢工人, 真係帶俾我好多煩惱!!!

工人有做家務既, 但好求其囉
唯有夜晚自己有時間&精力個陣自己執頭執尾
燙返哂D衫...
俾我發現佢將妹妹d衫混埋落我老公d衫度洗
...

真係辛苦晒... 你工人真係極品!

所以, 而加3唔識7的工人我寧願唔請, 肯做我呢份工的要捱得, 真係比心機打工先得! 我屋企請晒我舊工人家族的姐姐, 起碼知道佢地唔會來到過日神, 係勤勤力力wan$$的人!

伯爵府

原帖由 aloymom 於 11-3-26 19:12 發表
咁我之前個姐姐走左佬丫嘛
你好運氣, 舊工人已經咁好
羨慕死人喇!

其實我的要求唔算高~~~ 正常人一個, 最緊要肯聽話聽教, 勤力, 乾淨, 尊重我地... 跟得我ge, 要快! 因為我脾性都幾風風火火!

我好多朋友expect工人英文好, 識教小朋友...etc... 我完全無呢方面要求!

希望你來緊呢個工人可以幫到手! 姐姐幫到手真係差好遠...
唔好果d工人, 真係激到自己訓唔到!

伯爵府

回覆 natalielin 的帖子

我中間果個係成個家族的大仔(長孫)!!! 所以, 佢肯定唔會被忽略...

我反而要多d錫大女! 我99果邊都幾重男輕女, 我自己就有時覺得細佬得意, 對大女會嚴佐, 惡佐... 其實大女好聰明, 好生性, 好窩心的!

伯爵府

要開始執下細細佬的衫&用品lor...
生埋呢胎, 收工, 唔使周屋都係BB野lor!
遲d周屋都係讀書野!mouth:

aloymom  咁咪好囉, 有"書卷氣"~~ 我搬左屋.都未得閒unpack d 書....  發表於 11-3-29 22:13

伯爵府

回覆 曲曲 的帖子

曲曲,

小心啊! 大肚要行慢d, 再行慢d...

我又無咩漏尿or放屁... 呢胎唔知點解連抽筋都未試過, 唔知好定唔好! 陀細佬時都抽筋架!

可能認住之前BB頸皮厚, 自己係12周試過1日低燒, 所以我成日都擔心呢胎唔健康... 唉...

所以, 都好期待生完細細佬就收工~~~ 隨住細細佬大, 可以比晒d野比人, 又可以執下自己的樣&身型! 唔使再經歷陀B的辛苦&種種擔心!

CY826  放鬆d唔好先自己嚇自己~  發表於 11-4-2 18:04
曲曲  唉~ 我覺得陀呢胎真係超級辛苦, 個胎越大我就越辛苦 ><  發表於 11-3-31 11:45

伯爵府

FB個chat room開佐未呢?

首頁

尾頁

跳至