跳至

首頁

尾頁

伯爵府

報到!
岩岩check到, 好淺~~

大女3歲8個月!
細仔13個月!
呢個係亞3...

Due Date: 5月23日
點解咁早Check到, 因為我周期27日, &我用的棒棒係dodo後10日度就可以check到啦!

伯爵府

愛貓's ..................... 1/5/2011
jolibi.........................2/5/2011
lkfamily....................2/5/2011
at903's .................. 3/5/2011
jojodic's ................. 3/5/2011
conniesuen's ........... 5/5/2011
DorothyTsang's ....... 5/5/2011
pathymama's .......... 7/5/2011
Gift@20100101....... 未知
rrMM.........................8/5/2011
P 車...........................9/5/2011
WINCE_612..............未知
jjtseung.....................23/5/2011

伯爵府

原帖由 jolibi 於 10-9-7 15:18 發表
報到!5月2日. 第二胎,大仔宜家13個月,頭暈,要請工人姐姐...

hi,

我家細佬又係13個月, 佢係7月尾出世!

伯爵府

原帖由 jojodic 於 10-9-10 17:19 發表

到時no.2 出世時,no.1 就1歲8個月,我都未決定讀唔讀 pre nursery 呀.... 好多野要安排,唔知點算

到時先決定應該無位啦wor! 因為大部份而家就要報名&interview!

我細佬就會讀啦!

伯爵府

原帖由 jojodic 於 10-9-10 17:17 發表

你可以睇下資料再諗下自己適合咩方法先決定,因為周圍有好多人俾意見你架 :)
我自己就開刀,我係好驚青D人,上次陣痛時(我比手術時間早咗)我唔係痛到陣,係驚到陣 haha!
所以我一定係開刀。但我識幾個朋友順產都好順利架! ...

我就係順產, 兩胎都接近7磅半, 第一胎痛d; 第二胎2個鐘就開到10度, 好快生佐出來, 傷口only痛佐4日, 第5日已經箭步如飛, 坐櫈都唔痛! 正!

伯爵府

原帖由 w_elsie 於 10-9-10 17:14 發表
大家好
我的預產期係3/5, 今次係第2胎
大囝兩歲半, 返緊 NURSERY

hi...

伯爵府

原帖由 fsammi 於 10-9-10 12:34 發表

其實我都未決定去C+定政府生, 但我d人話可以2邊做檢查, 所以諗住係咪都登記咗先

你call就近醫院啦! 頭頭登記係醫院的!

我係政府生, 第一, 因為我prefer順產! 其次, 老公係公務員, 住私家房, 超抵, 生大女$500, 生細佬$400... 計埋亞3, 我生仔都han佐十幾萬!
東區, 住私家房的service勁好ㄚ!

伯爵府

原帖由 w_elsie 於 10-9-10 17:38 發表
你好呀!
你好勁呀!
一囝一囡湊夠個好字, 你仲生既?

如果我呢胎追到個女, 我就收工架喇!

3個先好玩ㄚ!
我都想追女! 女女女女女女!

伯爵府

原帖由 fsammi 於 10-9-10 18:12 發表

jojodic, jjseung, 唔該妳地, 我會再諗吓o架啦.

jjseung, 咁如果普通人去住政府醫院的私家病房係咪同去私家醫院生差不多?

fsammi,

唔同, 政府醫院無得揀醫生, 你係HK公民的話, 只收病房$$, 即係2K~3K per day, 一般頭一胎順產住3日, 如果第二胎好多時2日就走得! 無其他收費! 我朋友通常產前住大房, 因為大家都無得訓, 之後產後住私家房, 比2日錢, 幾千買單!

私家醫院好似點都要3萬幾... 好處係, 可以揀醫生, 可以揀順產or開刀...

我都有私家醫生跟, 不過一開始已經講我係政府生!

我算lucky!(TOUCH WOOD) 兩次係政府生的經歷都唔錯!

伯爵府

原帖由 jolibi 於 10-9-13 10:01 發表
我no.2出世時,大仔1歲9個月,我諗住比佢讀pre-nursery呀,原身諗住半日,宜家諗緊全日,因為我要返工,工人加婆婆揍,想讀要報名啦.好多都開始左收表了.

如果比老人/工人湊, N1寧願返全日! 到K1再睇下會唔會考d心怡的學校...

伯爵府

原帖由 daisylhn 於 10-9-15 15:37 發表
我第一次做媽媽呀,
last period 17/8, 預產期 5月24日!

多多指教﹗

same as me!

不過我因為周期27日, 所以預產期係5月23日!

伯爵府

大家預7weeks度去醫生度照最好... 應該可以照到個胎&心跳啦!

咁隔多4周(around 11周)再去見醫生, 做Oscar...

伯爵府

原帖由 mongshingshing 於 10-9-17 19:28 發表
各位, 我第一胎, 咩都唔識...

我13/8是上次M的D1, 咁我而家17/9係幾多週呀??

我用網上的計算, 佢話我預產期是20/5. 我仲未睇醫生呀, 想問要WEEK幾去睇架??

...

你今日岩岩5weeks!

hello! 我第三胎啦!

伯爵府

原帖由 mongshingshing 於 10-9-17 20:08 發表
咁等我都同醫生預約下先...

嘩, 你生第三胎?! 太厲害了!!!

我驚我生完第一胎就已經怕怕了!

BB好得意架! 遲d你就知!

快d約啦, 好多醫生都無mud新症期... 我原本想換一日, 點知姑娘話10月尾之前全部full!

首頁

尾頁

跳至