在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 22:37 發表
我尋日就勁開抽濕,我1部大1部細的抽濕機尋日都不停工作接近24小時呀,日頭就抽我地同酌b房,傍晚就抽toilet,夜晚我地訓晒就抽廳同kitchen。

不過今日有太陽就好好多喇喎,所以今日唔使開。

...

我屋企今日都滴水~~~

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 22:34 發表
肯食又食得好咪好囉,呢d咁o既情況係仲來唔會發生o係酌b身上:lol::" />

我唔知係佢大食, 定係我造奶慢佐, 佢已經食粥, 我就越來越少spare 人奶比汶汶...

伯爵府

難得今日咁齊人~~~
好消息, Amber媽初五都來到ㄚ!

伯爵府

尋日買佐...

1部1千像素, 十個情景模式, 防手震, 人面自動對焦... 的傻瓜數碼camera

1部手提DVD player

1部全黑晶8段火力的電磁爐

全部行貨, 有保養, 日本牌子...

total 大家估下幾多$$?

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 22:58 發表
SO GOOD! 又可以一齊玩啦, 個日逸希逸陶爸爸都來喎!

可能係唯一的爸爸!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:03 發表
HEIYEE的吸引力真係大啦!!!!

酌B都大個仔啦, 同逸希一樣都係表達得好左好多又多左不同的連接詞同形容詞TIM呢, 不過我估酌B應該好D, 就係逸希仲會有時講得好快, 得我先聽得明!
...

今日家長日, 老師竟然話汶汶的語言表達能力好, 我又唔多覺... 雖然佢多野講!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:10 發表
可能老師用同年齡來計, 真係好好架啦.
你都未聽過我地個D呀, 真係....

佢無用超細B來計... 不過, 當然唔係同超大B比... 佢係講in general的程度! 佢話汶汶可以完整地敘事&表達自己情感需要... 之但係, 亞女對住我又講d唔講d!

我仍然覺得佢係明顯心快過口好多好多!

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 10-2-10 23:09 發表
酌爸果日原來放假,但佢應該唔來,佢好怕我地呢d indoor的太太聚會,所以我都唔會勉強佢:lol

汶滔媽,不過,果日我或者唔join你地lunch,因為酌爸好like天后的清湯腩,我會同佢去食,食完我先來(但我會打去check o下佢地初5開左未 ...

OKㄚ...

其他mami, 今次我地可以唔使叫pizza... 我發現附近有間權發餐廳, 又好味又大碟!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:22 發表
不過, D小朋友係咁架啦, 佢地係學校係好好多的, 逸希都係一樣, 佢就算同圖畫班老師講野都正經D同清楚D啦!

對住我地又會撒嬌又會摟下計....
不過, 汶汶好叻喎"可以表達自己情感需要", 逸希呢樣野就係我成日同佢講想 ...

其實汶汶咩都講, 仲好o力投訴, 反問, 質疑, 講道理... 我期望~~ 如果佢講得再暢順d就更好啦!

我發現有樣野佢好醒, hehe~~

我同爸爸問佢:"你中意爸爸定媽媽?"
汶:"爸爸同埋媽媽"
"咁最中意邊個ㄚ?"
"爸爸同媽媽"

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:37 發表
所以酌B咁人見人愛囉! 真係乖仔!

伯爵府

原帖由 mavis_chiu 於 10-2-10 23:36 發表
問番英文係咩, 係佢想學新野姐...都係好事!

逸希有時都係咁問我又問普通話TIM, 有時我真係唔識普通話, 佢就會話爸爸返來問爸爸啦!

汶汶:"不如, 我地講英文啦!" "不如, 你講普通話啦!" "不如, 講中文啦!"
通常都係點我講, 唔係佢講!

話是話, 酌媽, 我見你之前的post, 都發覺酌B中+英真係mix得好緊要! 真係要言念言念辦法改改好d... 其實, 我覺得佢key words多數講英, 不如你同佢講英文... 學校就教佢中文!

伯爵府

原帖由 CottonCandy 於 10-2-10 23:26 發表
咁我估5500啦, 開估啦

精明的消費者, 嘉媽點估??

伯爵府

今日老師唯一的負面comment, 就係汶汶太心急~~

凡事要爭先~~~ 講野要爭, 攞野要爭, 做野要爭... etc...

我已經係屋企好多時都要佢耐心等候, 睇來又要train!

仲有, 汶汶有時要係老師的提醒下先肯同小朋友sharing... 等我仲覺得佢呢方面好好添!mouth: 學校係呢d方面的要求明顯高過我!

不過, 今日我最開心的comment就係, 汶汶成日都會幫助其他小朋友! :loveliness: (因為佢為人心急, 所以手腳快!)

伯爵府

伯爵府

原帖由 tupytupy 於 10-2-11 08:12 發表
係呀,所以我有時對酌b有d投訴都比ballma鬧我話我對酌b要求太高,其實我都明的,係我自己的問題,問心果句,酌b都真係好乖囉

其實真係每個小朋友都唔同,恩賜亦唔同,逸希雖然脾氣有時會唔好,但佢真係一個好學術型的小朋 ...

懂得欣賞自己的仔女係最的!

大家共勉之...

首頁

尾頁

跳至