自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(...外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元...)

請你記住你所講 "支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝削", 通過後一定令中低產百上加斤, 不能再負擔昂貴外傭工資及不能盡錄之支出,水電煤倍增,包機票,包交通,包住,包食,包保險,包Agent費,包打爛o野,包整壞o野,包癌症,包生仔,包打斧頭,包失竊物品,包擅用物品,包有錢借,包過時過節心意,包驚風散-追數,虐兒,墮胎,鈎老公,加料餸等,仲有無?? 請工人已經無咩好處, 再加埋人工貴, 係你迫人一窩峰炒外傭, 又成為國際笑話隻鍋你要揹...

裁員,減薪,破產,欠稅,失利等情況不繼增加,你是聰明社團大佬,你應該精算出香港仲有幾多納稅人乖乖交稅? 希望你憑良心當個憂國憂民的好議員..

男爵府

邊個得益就唔知, 肯定又係搵僱主笨, 之前o個400又話係外傭人工扣比政府培訓, 點知外傭年年遊行, 政府就年年加, 4年內已經加突$400, 仲話要加, 政府議員係咪要為香港人做番D野呢...

不過我估唔會通過, 因為有好多政黨都有請外傭...

男爵府

"外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元,代表外傭的團體表明,僱主不用提供「超時補水」。"

睇真D佢o地係1萬大元人工..

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-5-5 20:46 發表

條數係外傭團體計出嚟ga, 而家僱主每月提供$5,188食宿, 水電, 再加而家外傭薪金$3,580, 即係而家外傭實際收入係 $8,768, 哩個收入喺香港點可以納入低收入人士? 外傭團體憑咩要求將佢哋納入低收入人士? 外傭仲係唔駛 ...

男爵府

均真D..計埋稅啦!

原帖由 eeyoredull 於 09-5-5 20:57 發表

咁咪計番1萬大元比佢地囉!不過人工可以同本地人睇齊唔該其他福利都要睇齊囉!
食住當然唔包,醫療一定無,機票、LEVY都唔駛比,可以同佢定試用期,唔啱可以炒得唔駛賠又唔駛送機票&補$比佢地。 ...

首頁

尾頁

跳至