跳至

首頁

尾頁

別墅

畀bb試左幾日糊仔, 原先食日本既, 每日好少咋, 不過幾日佢都唔多鐘意, 今日試埋babynat, 仲大喊tim...放棄!!

別墅

原文章由 lokjudy 於 07-9-20 12:31 發表
昨晚比bb食奶糊(雀巢),佢無抗拒都鍾意食喎!:D 不過初初唔敢比佢食咁多,比咗兩匙佢。佢仲嘗試(梅下梅下)呢!

你就好啦, bb鐘意仲識得梅梅下...我都唔知bb係唔鐘意用spoon呢?定唔鐘意食糊口既野.....

別墅

原文章由 ling_piglet 於 07-9-21 09:21 發表
elsacsy200,唔好咁快比有味嘅糊仔bb食呀~bb依架主要都係飲奶,唔食糊仔都無問題,最驚bb食開有味的東西,唔飲奶就幣啦~而且應該亨氏或雀巢有寫明有味的糊仔是六個月之後先食架~ 而四個月只是食米糊或奶糊~ ...

我都買左heinz, carrot&sweet potato係4個月食架, 不過我未試

別墅

原文章由 Dreamy 於 07-9-21 17:22 發表
HI米糊我就未開始食住,不過,試過比嘉寶牌的蘋果蓉佢食,佢個表情都好怪架,但佢都肯吞,大約食到1/3,昨晚都係食了第2次咋,其實點解比佢食呢,因為我地食晚飯時,佢眼仔look look咁望實晒,望左好耐,然後好鬼嘈,結果開了蘋 ...

係呀係呀, 就係食飯時佢眼金金, 又口擘擘又吞哂口水咁, 先試畀糊仔佢嘛, 點知佢又唔食又喊, 點解架 ........

別墅

原文章由 welcome 於 07-9-21 22:30 發表
jadeleejk,

你個仔張出浴照登一陣就收埋架,你怕睇洩嗎
上次奶媽敘會,其中一張你先生抱住我個女我個女笑得好開心的那一張相,好靚呀!我 c6好妒忌呀,佢話個女比佢抱都未試過咁開心! 我一陣就用黎整大頭相先!

講開食 ...

welcome,

哈哈, 你個女軟綿綿好好抱呢, 我老公不知幾想生個女呀 ...

我仲未買工具, 你有咩好介紹呀:mrgreen: . 你女女鐘唔鐘意食糊仔呀? 可能我都要加d奶試下, 會易入口d都未定 ...

別墅

慘喇, 剩係得我個b唔食 :-( , 我都試左3隻brand, 又煲埋粥, 都唔得..又塞埋乳線, 真係屋漏偏逢連夜雨:-(

別墅

原文章由 ling_piglet 於 07-9-28 16:50 發表
jadeleejk,慢慢黎啦~ 反而我覺得唔好轉咁多,阿b可能重難適應,即使係轉都比佢試清楚先轉啦~ 另外,粥仔起碼6個月先食喎,驚bb d腸胃未得,未消化得到~ 健康院d姑娘都叫我6個月先比bb食糊仔,依架我都係比bb試下,我都係諗住6 ...

又係既, 都係食同一隻好d , 同埋姑娘都真係話5個半月-6個月先啦...但係我有d心急, 覺得可以試下...
隔左成個week, 今日再試, 終於有進步喇 , 可能加左奶蕉, 香d甜d啦 , bb無再喊lu, 食左一半到啦(其實好少咋:lol ), 學吞但係"梅梅"下又"bit"一d出黎囉, 食到烏糟貓咁 , 但係好有興趣啦, 係咁捉我隻手同隻匙"更"埋口 ...

別墅

原文章由 welcome 於 07-9-27 00:12 發表
Jadeleejk,

星期六,日阿b好扭計,今日先試糊。

我用左媽媽奶+雀巢奶米sample開左糊仔,頭一羹佢唔係好識吞,見佢個咀係飲奶的動作,第二,三羹開始識食,到第四,五羹仲追住個匙羹添!
http://farm2.static.flickr.com/1147/144278 ...

又星期六喇, 阿b有無扭計呀
好叻女呀, 鐘意食野既bb真係易handle d啦

別墅

原文章由 welcome 於 07-10-1 23:23 發表
jadeleejk,

你個仔好叻叻喎。識得捉住你隻手話要食,你咪可以趁住佢鍾意食,每日都比一d, "曹"肥佢 !

星期六,日係扭計d, 可能見我地放假................., 這幾天訓緊覺會蓋著眼喊得好犀利,好似發惡夢咁,拍唔醒,要成個 ...

我bb都剛剛食左保嬰丹, 佢肚仔痛呢, 扭左兩日計
呢兩日無食糊仔呀, 可能食左奶蕉, 第一次食生果唔多消化, 今日先有便便...

別墅

原文章由 J.Kong 於 07-10-7 21:42 發表
慘啦:cry: 失敗咗呀:-( :-( :-(
我今日同bb沖完涼2.30pm比佢試食糊仔, 頭一啖佢好疑惑, 唔係好like, 之后再比多幾匙,都唔党有セ野問題, 之后有少少喊以為佢想爭住食肚餓, 點知食到約第十啖佢已經大喊, 所以既刻開番 ...

J.Kong,
嘩, 而家有無好番呀咁? 我bb初初都係喊, 食唔到十啖咁多tim, 所以停左一個week, 轉試食baby food, 即係4個月可以食既fruit mash, 就好好多喇, 唔喊, 可以食到半樽(好細樽啦:mrgreen: )...其實可能米都係heavy左dd, 難消化d都未定 ....

別墅

原文章由 J.Kong 於 07-10-8 22:44 發表
Hi mowmow2569 & jadeleejk,

BB無再嘔啦, 不過食奶真係食少左, 有時2oz,3oz, 有時又食得到全部180ml. 可能真係食"濟"左 食咗少少啫,估唔到有咁大反應
唯有過多一,兩個星期至比BB再試食第二種baby food la ...

heinz同gerber, supermarket買咋 ...不過bb呢個week便秘呀, 好擔心..雖然話人奶會可能咁樣既..

別墅

原文章由 J.Kong 於 07-10-13 00:46 發表

我見到taste有得賣呀, 不過老公話自己整新鮮D好D. 但係我就覺得買1瓶比佢試吓先, ok至再煮都無壞吖, 因為佢開始只係比佢試一啖之嗎:tongue: 我今個weekend会整apple puree 比亞女食呀, 希望今次ok啦 ...

其實我都係買黎試下, 遲d會自己整囉 , bb鍾意甜甜地好似蕃薯同南瓜囉, 今個week我再試米糊, 我見MYPPBB個bb食得幾好, 所以買黎試下, bb又真係幾鍾意, 但係其實佢唔想食哂(罐上寫3匙加2安奶), 而且佢好似飽到唔可以即刻飲埋奶... .

首頁

尾頁

跳至