自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:阿b今日仲有冇鼻水呀?

原帖由 yuenyuen126 於 15-11-29 發表
阿b今日仲有冇鼻水呀?
抖左兩日, 好d 喇。 仲有兩聲咳

珍珠宮

vivian468 發表於 15-11-30 10:09
你地講野好過份,
老人家係你地或者你地老公老婆既爸爸媽媽,
唔好發奶奶脾氣好好地溝通;
由始至終我99 咁樣整我個仔, 我做新抱的都無鬧佢一句,
可能你偉大, 你大方,
我見到我個仔成面爆晒拆時, PATPAT 俾片片up 到紅晒,
又餓又凍, 我無辦法和顏悅色笑住同99 傾計,
而我老公之後都無用鬧的方式去責怪佢,
只係問佢點解要咁做,
到個孫再次感冒, 對方一點內疚都無,
請問, 係咪上一代的人做事前就唔需要諗下後果?
係咪上一代的人就可以整病個孫仲大條道理?

唔知你做左人媽媽未,
亦唔知你99 對你好唔好?
但我想講, 大道理人人都識講,

其實做女人的, 就算個心幾唔中意99 都好,
如果99 正正常常客客氣氣, 願意尊重後生一輩
無新抱會想正面同99 有衝突而令老公難做。

99 整到個孫病左, 如果99 一句"唔好意思呀" 或者"下次會注意"
成件事已經解決左啦... 做子女的一定唔會咬住父母唔放囉!
佢仲怪返我轉頭, 咁佢又係咪傷害緊佢?

基本的尊重同禮貌, 其實同學歷教育無關,
佢都識教我老公要有禮貌, 要尊師重道, 連過馬路佢都會叫老公見到綠公仔先過,
但自己就唔識???
係真係唔識? 定恃老賣老, 大家心裡有數啦!

kitwong    發表於 15-12-2 02:54

珍珠宮

beehoneybee 發表於 15-11-30 09:50
樓主,真係鄧你慘,又係嗰d三姑六婆間晒命嘢的禍。你99擺到明就係依樣畫葫蘆,人去迪迪尼佢又去迪迪尼,要 ...
唔知呀, 99 尋日趁我上午出街已經上左屋企"探b" 喇.... 仲同老公講, 話我怪獸家長太保護個小朋友... 愈講愈遠...

珍珠宮

beehoneybee 發表於 15-11-30 12:05
遊花園,遮掩自己過失,賴落你度?
But阿Q咁諗,起碼佢知衰咗,即刻上去睇b補鑊,怕你唔比孫仔佢見。
你下 ...
佢因為唔信BB 真係病左, 以為我地嚇佢所以上黎睇下BB... 不過算啦... 要講的都講晒... 佢唔覺得有問題就由佢啦... 反正我都唔會再拜託佢第二次了, 佢點諗都唔重要了!

珍珠宮

chan_chi_mun 發表於 15-11-30 14:43
如果係,仲好,我們一齊剷爆佢

珍珠宮

bowling2004 發表於 15-11-30 14:37
嘩,聽到我想星你奶奶兩巴 好難頂!
不過有我陪你,我老爺奶奶都係超難頂的。做啲嘢出嚟就算全世 ...
呢個就係上一代的思想。不過我相信我99 知道的, 只係死剩把口啫...

珍珠宮

YongXin 發表於 15-11-30 14:36
樓主已經係一個非常有教養同埋EQ極高既人; 而呢度大部分姐妹既反應都係人之常情.

輩分高唔代表可以亂嚟, ...
女人仲易體驗, M到果日6小時唔換, 著埋睡衣去迪士尼, 只係飲水, 睇下佢地有冇心機玩到睇埋煙花先走...

珍珠宮

bowling2004 發表於 15-11-30 14:53
樓主講啲嘢你知!
我仔細個嗰陣,我老爺試過用橡筋彈我仔手背,係彈咗好多下。 嗰陣我仔得11個月大。彈到手 ...
嘩, 真係好變態wor!!! 無病呀佢地??
你應該開post 嘛! 睇下有冇jm 留言話彈下je 好小事, 都係錫孫同佢玩下之嘛...

如果我6299 咁做, 反而我會兜口兜面話, 咁好玩不如我彈下你啦好嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 YongXin 於 15-11-30 發表回

原帖由 vivian468 於 15-11-30 發表
我覺得佢唔係惡意害個孫,
可能係寂寞見人地去迪士尼玩又唔想自己一個去玩先咁做,
如果講道理佢唔聽,
大家討論區都係講下啫, 唔通真係摑佢兩巴咩… 但我唔認同你所謂上一代同我地一代唔同啫... 我唔覺得上一代嘅人就可以亂黎

珍珠宮

引用:如果係惡意害孫既, 直情唔係人啦下話

原帖由 YongXin 於 15-11-30 發表
如果係惡意害孫既, 直情唔係人啦下話?

問題係食到一把年紀仲無厘分寸, 將個孫既利益擺到最後, 仲唔認錯就 ...

成段野我最認同佢話99 唔係惡意害孫, 咁我都信嘅, 想整病一個BB 開凍水淋佢已經得啦, 駛乜特登去迪士尼吹風。 不過佢唔尊重我, 加上當個孫係打卡工具就絕對係事實囉…

珍珠宮

引用:Quote:bowling2004 發表於 15-11-30 14:53

原帖由 咪肥媽媽 於 15-11-30 發表
呢個方法幾好喎

首頁

尾頁

跳至