自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我誤會左"不要太執意入名校"為"反對",該會員已澄清,故不想引起對我或對佢既攻擊

別墅

回覆:孟母3000 的帖子

文中有提及家境普通,讀書又普通既同學,靠做經紀,做保險,單靠中學已經賺曬。普遍傳統名校同學家底好,而且父母教養好,眼光會遠寬d,佢地既仔女都唔會歧視背景差既同學呀。

別墅

回覆:cloudyjess 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

回覆:lauvirginia 的帖子

無錯! 重有D 人以為傳統名校會谷得勁,其實相反,地區名校為左keep住成績,壓力反而比讀傳統名校大!

我有問我老公,果時讀中學係唔係日溫夜溫又狂補習谷到傻,佢答完全無,讀得上名中學都唔會太蠢,好多同學中四,中五時已經叻過曬d老師,所以佢地校園生活好開心,上聖經堂班會夾錢買佛寶機播佛寶歌 考試前同學會自組溫習團,輪流去各人家溫習,當年我老公間公屋都俾唔少名人踏足過。升到中學學習係靠自己,同學間互相幫忙,如果升中重要谷,咁真係會精神病。

重有,當年重有會考,我老公爆料,佢果屆d狀元全部無補習,但一放榜就有d現x教育,英
X教育利誘,話請佢全家去日本,答應扮係佢地學生 所以谷補習,真係唔好信曬廣告

梁太2010    發表於 15-10-3 08:53

別墅

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表我

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表睇

原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發表
想問下當幾乎九成同學仔暑假都去外地旅行,平日又豪洗食好著好既,你住公屋既c6, 當時如何自處?有冇自卑俾 ...
當年佢學校未興哩d歐遊活動,但我奶奶的確係好多事上曾經自卑過,例如大部分學生都要學樂器,我奶奶有4個仔女,全部讀名校,根本無錢俾佢地學。但窮人有窮人解決既方法,去政府音統署學樂器,學費激平,佢既家庭收入重申請到免費學。4個仔女都好生性,雖然只係政府學,但全部keep到而家,我老公每年都會返樂團表演低音大提琴。如果一味記住自己窮,自卑地避開上流人士,跟本眼界就如同當年攻擊我奶奶同老公既屋邨師奶一樣窄,相反,4個仔女都因為窮而更加生性,4個分別成為政府官,醫生,律師。

另外,我姑拉好叻做律師啦,當年以佢家庭背景,唔識人根本無可能搵到律師樓實習,除左叻,人脈更重要

別墅

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發

原帖由 dragonball0301 於 15-10-03 發表
我都有呢方面的憂慮,年青人好難會學不比較,樓主c6當時怎樣處理呢?

...
梗係有比較啦,特別女仔。男仔同學間的確無咁比較(想當年),但女校就比較到癲,我奶奶當年咩都唔驚,最驚d女自卑又貪虛榮會偷野,日提夜提人窮志不窮,教d仔女既然上天俾天分佢地讀書,又俾機會佢地認識唔同階層既人,就要珍惜,所以即使我姑拉會好羨慕別人,但佢都忍,讀書比人更用心,希望改變自己命運。

別墅

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發

原帖由 wonderlulu 於 15-10-03 發表
如果自卑心重,別人做乜都有嫌疑。同樣,抱住識人鋪路心態去巴結,真是當人傻瓜用金填個腦袋?
有能力入去 ...
贊成,樓上好多人質疑讀上流人=痴金糠,的確有人係咁,但我親身經歷眼見老公幾兄弟姐妹係真心識到一班朋友,可能真係好多個別例子一畢業就斷聯絡,但佢地大部分都keep到,有同學外國返香港,同學間都會搞聚會,有d同學未必成就好高,但真正友誼唔存在階級,識到班上流人始終係人脈方面會比地區校好。同樣地,讀普通中學都不代表全部人會keep住聯絡,根本係人既性格決定命運,一開始就自卑,一世都唔會真心識到朋友

別墅

引用:樓主同老公好功利,樓主覺得讀書是為識人,

原帖由 lulumelody 於 15-10-03 發表
樓主同老公好功利,樓主覺得讀書是為識人,老公專業人仕後侮無做生意,因為錢。經常歧視特殊需要小朋友,話 ...
我並無歧視sen學生, 我只係講左句,以我所知,喇小係世襲制25分必收影響下,上年小一收左30人有sen,當中包括智力障礙,反問家長為何明知仔女有智力障礙,為面子重要強行入名校。
我講緊既係\"家長應該因材施教\",但被人斷章取義講成我話sen=弱智,好無奈,好傷害。
另外,我老公可能真係因為窮而形成功利主義性格,但為何因為咁我就不可讀sen?功利主義者不可有愛心嗎?一定要窮,免費,義教,先叫幫sen學生?

別墅

引用:其實我想知樓主是否名校生?只是一味講c6,

原帖由 wai4919 於 15-10-03 發表
其實我想知樓主是否名校生?只是一味講c6,自己冇提過

如果不是,他也識左名校出富豪,現在享咁 ...
我唔係傳統名校生,正正就係所謂既地區名校,都係讀好普通既u,到當年學校日日逼我地留堂,追成績,派測驗時每科會按成績次序派,令我好大壓力。所以更加覺得如果仔女係有能力讀到地區名校,為何不選擇傳統名校?多一個人脈之利,而且學校鼓勵學生養成自學,培養自信。

別墅

引用:Quote:原帖由 glo000 於 15-10-03 發表好同

原帖由 toffeetong 於 15-10-03 發表
但好似冇乜聽到,亞xx大王,大有錢佬既仔女,係同同學結婚啊。
其實我重點唔係講痴金糟,而係傳統名校比地區名校既人脈廣闊好多,可能令人眼界大開,並不代表入名校為入豪門

別墅

SKYJUMPKICK 發表於 15-10-3 13:38
其實我只係話不需"執著" 或"強求"
噢,抱歉,我誤會了

首頁

尾頁

跳至