基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的潔癖是比一般人強,但自問也是合理,例如喜歡一麈不染,出街後要換衫上可上床睡/坐,不喜歡丈夫和別人穿鞋踏入大門近廚房的位置(小孩有時不穿鞋進出),見到丈夫有時這樣做也會出聲(不是罵,語氣也不是很差)近日他將露營後的睡袋放在剛洗乾淨晾曬乾了的衣物上,我出言表達他點解唔收好D衫先,他說冇問題,我說我介意,他就發很大脾氣,大家也為此不開心了幾天(當下嚇到我同仔女,事後檢討問佢地媽咪係咪語氣好差,佢地話唔係,爸爸仲差)。以為呢排佢工作壓力大和有點不舒服才會這樣,下了氣後跟佢談談,他說跟我談也無用,語氣還是氣冲冲,他說這是積下來的問題。心覺得好難過,原來大家都想對方改變,係咪一定要我忍佢不出聲先好?連講也不可以?大家也是基督徒,我覺得今次吵架真係在仔女面前失見證,現在大家在仔女面前好似平時咁,但兩個人時相對無言。請大家告訴我自己是否潔癖很嚴重而不自覺,為我祈禱,教我有智慧處理。

大宅

bee918 發表於 17-4-20 13:03
路過...

不用問 "點解唔收好D衫先", 直接叫他收好衫或索性你收也好.

其實佢已經收咗放了在上面,當時我處理緊袋裏面D衫,正準備出來收拾。或者係我呢句問得唔好,佢覺得質問緊佢(但我當時語氣不是好大聲好差,只是真係有D怪責佢)

大宅

lamlam2410 發表於 17-4-20 13:25
不是。這是基本清潔。為你們禱告。

我都有問我的仔女(7-10歲)我係咪好煩影響佢地,佢地覺得都未至於咁。但我先生仲係好生氣。佢覺得我懶乾浄,仲因此而「鬧」佢。出街食飯飲茶用洒精搓手,奶奶話小朋友食哂D化學嘢入肚,又減低佢地扺抗力,佢冇出聲但都唔鐘意。我其實不是不俾老公/奶奶著鞋入屋,只要叫佢入屋就除低放好,不好行入近廚房的通道,因為小孩有時不喜歡穿拖鞋就入廚房。老公就不喜歡,話應該叫仔女穿拖鞋,而不是叫他。小朋友跌咗糖就好自然想拾起食,奶奶見住小朋友咁都會照穿鞋入通道,我覺得保持屋企乾淨只是舉手之勞的習慣,但佢覺得我管佢鬧佢。

大宅

kmtse 發表於 17-4-25 15:12
「我出言表達他點解唔收好D衫先,他說冇問題,我說我介意,他就發很大脾氣」

佢願意收衫,點解重話佢 ...

我當時係叫佢應該收好D衫入房,佢就正正收咗放在梳化上,再將啱啱露營用過的睡袋放上乾浄衫上,用衣架晾個睡袋。

首頁

尾頁

跳至