嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 3)

twinmama,

我覺得做半身麻醉幾舒服, even篤緊背脊都唔痛, 因為佢地會先用小小麻醉藥麻醉左個針位先, 然後再係骨膜打大劑量麻醉藥時, 個針位唔會痛.

雖然做左半身麻醉, but 我仍然feel 到醫生拎bb出來果個moment. 首先係sa 一聲, 一地都係胎水, 然後pop 一聲,feel 到個肚 左邊"吉"左, 我知阿囝出左黎, 跟住嘩一聲, lee 一聲真係好正, 妳一定要經歷下, 以後佢喊o既每一聲, 都唔會有lee 一聲咁震撼. 然後醫生好快又拎阿囡出黎, 又係pop一聲, 我又feel到右面"吉"左, 跟住係好柔弱, 好似貓仔o既喊聲, 阿囡都冇事........

我聽番醫院d 姑娘講, 我係當急症做(上午檢查完就即刻話要bb出世), 所以我個傷口係vertical, 同埋比較長. :-(

marblema

大宅

twinsmother,

我已經幫marble打左水痘針 (last nov), 因為佢地今年3月會讀書, 既係春天, 又驚係學校俾小朋友惹到, 所以打左先, 通常bb滿1歲就可以打, 不過梗係唔好同d 針card d 針黐得咁近.

marble打左之後, 正如irene報料, 冇乜side effect, 冇發燒, 冇特別扭計. 不過要注意, 打左針唔係即時生效, 唔記得要過幾多個月先至有若干的免疫力, 一樣會中招, 但係就冇咁辛苦.

marblema

大宅

twinsmother,

我個細孖都係濕疹型皮膚, 打左水痘針都冇問題, 不過期間就俾d 紅蘿蔔馬蹄水佢地飲lor!

marblema

大宅

twingirls,

有緣再見, 一路順風!

marblema

大宅

candy,

我marble 打lee 支針幾日後(around 5 days after the injection) 都有小小燒, minor 野, 唔洗擔心.

marblema

大宅

candy,

妳擦佢又擦咪得lor! 我都係咁同marble"玩". bb最鐘意模仿, 見大人做乜佢地又想玩埋一份.

marblema

大宅

twinsmami03,

我係中環返工, 有時間可以一聚.

marblema

大宅

leon,

恭喜晒! 有咁多工請妳, 證明自己仲好有market value, 對於好多想復出的全職媽咪來說, 妳個case好encouraging.

marblema

大宅

leon,

嘩! 妳咪妄自菲薄啦! 人工lee 傢伙野, 高處未算高, 低處未算低, 妳點知妳個ask係最低果個wor!

有份part time工都真係幾好, 一來可以照顧番小朋友, 二來又唔會同個社會脫節.

irene, 俾心機啦!

marblema

大宅

twinsmum,

我都覺得bb如果有充分的活動量去消耗佢地d精力, 個bb會乖d, 冇咁扭計. 不過我通常都係由公公帶佢地去玩, 要我咁早起身同佢地玩完先返工, 我就真係做唔到lu.

marblema

大宅

sumsum,

you got a twin boys? Great! But really a hardship wor! It's seems that you can handle them very effectively. I turst that they will get better when they get older.

加油!

marblema

大宅

Hi there,

marble 係3月初踏出佢地一生的第一大步 -- 返學校讀書.

學校俾一個月適應期, 最初由父母陪同一齊上課, around 1hr. 兩日後, 上課時間增至2 hrs, marbley亦要自己步入課室, 自己面對一齊. 第一天哭得很厲害, 第二天, 也有間斷的哭喊, 第三天, 只在daddy 媽咪said goodbye時哇哇大喊, 其餘時間也玩得很開心.

第四天開始在學校吃早餐和午餐, marble也能應付, 可以自己進食, 遠較想像中順利.

第二個星期, 阿囡已經完全適應學校這玩意, 也相當熱衷, 星期一返學竟主動byebye, 真是說變就變; 反是阿囝就慢熱一點, 對返學仍有掙扎, bye bye時, 有時會喊一兩聲, 有時又主動bye bye, 情況仍未stable.

下星期三, marble便嘗試在學校睡午覺, 看看能否適應.

marblema

大宅

twins mamas,

每個 b 的性格同"受"o既野都唔同, 大家多d交流揍仔方法真係幾好.

我冇乜用, 淨係識做書虫, 最近因為要陪大太子同小公主返學, 係等放學期間, 我蒲左一陣圖書館, 睇左幾本我覺得幾受用的教仔書, 等我返屋企抄左個書名同出版社, 再話俾妳地知.

其中有d 係"你的兩歲兒", "幼兒愛與懲罰", "大人格由小培養"等.

對於一d 探索好奇式的"百厭", 我會容忍, 有時仲會嘉許, 同埋好似babe咁教佢地一d 安全的方法.

原則性的東西, 我教marble係用一d 好basic的方法 - 堅持底線. 小b唔識乜野叫好壞, 冇是非觀念, 所以"有形"的"後果"好緊要, 例如玩肚臍, 我會搵佢地最唔鐘意最驚食o既保嬰丹出黎, 同佢地講: 玩肚臍會肚仔痛, 肚仔痛就要食丹丹, 然後作狀要整丹丹食, marble就會收手. 於是佢地知道:玩肚臍=肚痛=丹丹. 如此類推, 當然唔係下下用恐嚇啦, 但係後果最好係可以實行o既, 例如唔俾佢食餅餅, 唔俾佢玩某一樣玩具之類, 緊記要堅持同言出必行wor!

marblema

大宅

Dear all,

書名如下:

1. 幼兒的愛與罰 (Disciplining your preschooler and feeling good about it)

Mitch Golant, Ph.D & Susan K Gloant, 張韶華譯

2. 人格教養, 從小開始

繁多進 (日本), 蕭照芳譯

3. 你的兩歲孩子 - 又好氣又惹人愛憐的年齡

Louise Bates Ames & Francws L. Ilg, 陳竹華譯

正如twinsma所講, 有d 情況同現象係屬必然, 唔同階段有唔同難題, d 教仔書會講好多case, 令父母覺得安心, 唔洗以為自己個b有問題, 亦會建議一d方法, 令難關容易應付一點.

大家俾心機啦! positive thinking, proactive 一d 先至可以handle 到兩隻小魔怪 ga!

marblema

大宅

queenie,

個人覺得公家醫院生會平好多好多好多, esp. 當bb唔足磅要住暖箱, 私家醫院閒閒地要十幾萬. 亦有d 人係私家醫院生, 發覺bb有問題(例如唔足磅), 就transfer 去公家醫院.

不過好多媽咪都會排兩條隊, both private & public hospitals.

marblema

大宅

Kyliema,

最初個兩三個月, 因為勁嘔兼勁冇胃口, 我不單冇重過, 反而瘦到不得了, 直到四個幾月, 停左嘔, 先至開始gain weight, 仲要係回復原來的體重, 跟住約6個月我先至真係似大肚婆.

我一開始 (5 weeks)就知道係孖b, around 21 weeks 做detail scanning 就知道bb性別.

marblema

大宅

babe & candy,

我冇妳地咁有system, 一見到印印有乜唔對路就出聲, 覺得佢地做得好就即讚, 好似揍bb咁, 係咪好攪笑?

marblema

大宅

lalalam & rl,

我都認為生左marble之後同99的關係差左. bb成為不咬弦的導火線, 正如lalalam所講, 成日扮晒揍仔專家, 要我用佢的方法, 亦不時challenge 我的做法.

佢又唔知自己那一套已經outdated, 例如bb跌親, 佢唔會教個b小心d, 要為自己的行為負責, 淨係教個b打地下, 話地下曳曳, 咁只會教壞個b, 個b 點會learn到自己錯呢? 不過99就成日用lee d 古法泡製我對b. 好彩一個星期先至探我對b一次, 如果唔係就大件事lu!

marblema

大宅

babe,

又見到妳d草地情意結.

我有以下提議:
1. 動植物公園: 佢有一個大廣場, bb 可以周圍走, 亦有children playground, 小朋友可以玩餐飽.

2. 灣仔峽道公園: 環境一流, 亦有兩個children playground, 小朋友都應該好鐘意.

3. 維多利亞公園: 有草地 (雖然唔靚), 亦有children playground.

sorry, 全部都係HK Island. 以維園交通最方便.

我個人比較prefer out door 活動, esp. 有children playground 個隻, 因為等d 小朋友有d 細藝, 唔會悶親.

marblema

大宅

lalalam, leon, P&Jma, babe & 蚊滋媽,

marble2次生日都病病, 所以切下蛋榚仔就算, 都冇mood.
同babe一樣, 俾利是仔(都係智多kid) lor!

其實感受最深都係marble第一個生日, 冇特別慶祝, 只係打左電話俾媽咪, 話錫錫佢, 因為我終於明白做人阿媽甚艱難.

此外, 我仲寫低對marble o既期望同感受, 留番俾佢地第日大個睇番. 我一向都有幫marble寫日記, 一句半句咁啦, 記低晒佢地好多o既第一次. 我諗佢地大個睇番會覺得好得意, 原來細個果陣係咁咁咁ga, 亦都等佢地知道做父母有幾辛苦!

marblema

首頁

尾頁

跳至