跳至

首頁

尾頁

大宅

小叭平均有2-3次, 不過最近成日都有4次, 仲要係好勁好多個D, 攪到流晒去旁邊 , 仲有個pat pat紅晒一點點....好心痛啊. 不過應該小叭自己都好痛下o架, 因為佢成日便便, 所以d紅點發大, 有用藥膏都係咁啊....已經一見佢去就立即同佢換片片了...小便都成日換, 點解仲會紅晒o架:-( :-( :-(
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

仲要係好多好多個d啊. 平過唔知點解, 呢兩日又d好似"all"水便咁, 但佢又無病無痛, 仲好鍾意玩....睇佢就來好似pat pat開花了.好慘好心痛啊...d紅點仲要係特出來的.

原文章由 伴伴me 於 07-11-19 01:02 發表

伴伴1﹣2次,小叭4次咁多,駛吾駛睇下醫生好d wor, patpat一定痛la,大人都痛,明白你心痛c:-(
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

黃黃地色咁....昨天一次水, 今天又係一次水, 其他個3次就係粥仔個d便便.....不過如果係腸胃問題, 醫生都好似係無藥食的. 要自己去清唯至的

原文章由 伴伴me 於 07-11-19 01:13 發表

會吾會腸胃問題呀,便便水狀吾多ok wor

大宅

唔通小叭知道食得多, "all"得多, "all得多pat pat就痛更多 呢個道理, 所以佢今天唔食o野

原文章由 伴伴me 於 07-11-19 01:24 發表

我唸住知到係mug時,自己有個明白law,不過如果日日都咁,bb好辛苦呀

大宅

今日佢六點飲完一次奶之後, 6點去一次, 7點去一次, 9點又去一次 , 1餐奶去3次大便.......不過工人話d便便係正常o架喎.....本身book左今日小叭去睇醫生, 因為佢都有d咳, 不過我家姐話現在bb 2yrs old以下, usa d醫生唔見意俾bb飲咳水, 因為對佢地幫助唔大, 只係心理上對大人好d喎, 加上有bb飲咳水死左....攪到我都唔知去唔去睇醫生好. 因為前日去兩次水, 昨日去一次水, 今日就無去水,係正常便便....工人話唔知係咪因為食左芝士呢, 佢前日開始食...... .不過佢11點個次奶一滴都唔肯飲啊, try左幾次, 之後開糊仔俾佢都唔肯食.....放佢去訓佢又訓喎....我家姐話因為佢病, 無胃口好正常, 佢個女(又係0612)昨晚發燒40度, 都無帶佢去睇醫生, 食完藥今日都無事了.....所以佢都叫我唔須要大驚小怪.....小叭咳兩下, 唔食o野, 去幾次便便好小事 , 我家姐兩個女o架, 一個2yrs old, 1個11個月.

原文章由 sweetcouple 於 07-11-19 11:58 發表
小boo一日一次, 有時出左街, 連果一次都唔去, 索性等第二日一野過..... (佢好似中意響屋企high chair度便便, 出左街差少少)

[ 本文章最後由 fion2504 於 07-11-19 12:59 編輯 ]

大宅

同小叭睇完醫生了. 小叭係腸胃炎加傷風咳, 所以要食兩只藥加"荼"兩只pat pat cream啊.....佢pat pat紅到一點點特起咁, 醫生話小叭係會痛o架喎......好慘啊. 剛食完藥訓左了.食藥時都勁喊..... 不過醫生話最好唔好飲咁多奶.....3oz奶粉,6oz水.....剛才只俾小叭食米糊加水咋.....希望佢快d好番啦.:-( :-(

原文章由 maggieddie 於 07-11-19 18:01 發表
謙謙一日一次大便 通常上午10點半同佢坐痰罐痾
我個學生兩歲就黎三歲 到依家都仲一日三四次大便 o係學校嬸嬸一日到黑都要同佢去洗手間
所以我諗你個baby應該都無咩問題o既... ...

大宅

今日"茶"左一次藥膏, 好似好左d, 紅點變細左了...不過都要一日"荼"3次...用菊花水我都好似聽人講過...小叭剛"茶"左一次藥膏現在訓緊....等我明天睇下佢有無少到先...如果無, 等我都試下先....thank you晒

原文章由 葦斌媽咪 於 07-11-19 23:56 發表
你可以試下用粥水開奶比小叭飲,聽人講粥水可以止柯,同小叭patpat红,你試下用菊花保水比小叭洗patpat,係每次柯完都要用菊花水洗,不要怕麻煩呀知道嗎? ...

大宅

昨晚仲發燒啊, 38.5度. 又死都唔肯俾我探熱 . 又成十幾個鐘才有一次尿,又好黃喎....c6話食左藥係咁的.俾多d水佢就得啦. 我話佢好似食左搖頭丸咁.....勁搖....唔肯飲, 佢話係咁o架啦. 用方法令佢飲喎(c6得個講字 ), 咳又好似有好多痰頂住好辛苦咁....佢現在都係用米水開奶飲咋...3oz粉6oz米水, 不過佢兩次都係飲左4oz咋...到現在19個鐘都無大便了.......好煩啊. 想再去睇醫生, c6又話無咁的須要?-( ?-(

原文章由 伴伴me 於 07-11-21 00:25 發表

都明白你好心痛,希望小叭快快好番

大宅

佢現在反而肯飲水唔肯飲奶啊. 每次飲水都話佢係good good boy, 指住個水樽, 係到好開心咁勁笑拍手好o野咁, 跟住佢會又想飲的. 果汁都要用同一個水樽(好彩我有2個)俾佢才飲, 如果唔係都唔飲啊....不過奶就唔育飲了. 佢都係無乜食o野啊.痰又好鬼多....成日都好眼訓, 但又要抱住才訓(平時唔須要), 一陏佢又醒:-(

原文章由 李小B太太 於 07-11-21 16:54 發表
不如試下用唔同的容器裝水俾小叭、呃佢飲丫。小笨都係0架, 用奶樽裝水死都唔肯飲, 後來用膠杯仔就鐘意飲, 新鮮完過幾日就唔要啦, 於是我地陸續用大人杯啦、飯碗啦、飲管杯A 啦、飲管杯 B 啦、普通飲管+大人杯啦、用 ...

首頁

尾頁

跳至