跳至

首頁
12345...42

尾頁

大宅

eshiro

enoch都去左游水啊 佢開唔開心啊. 我係14/7號都帶左小叭去游水啊.可能29/7號又會帶佢去多一次:mrgreen:

原文章由 eshiro 於 07-7-17 15:04 發表
CatieMa,

christie recovered yet?? sigh.. enoch also got 腸胃炎 since last thursday ar..... also 一食野就疴 for a few days! Today seems better.. at least not 一食野就疴.. but stil ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

eshiro

你個件係咪係玩具反斗城買o架. 好似一樣, 不過款式唔同 .你好似係帶enoch去bb池到游啊. 我頭一次都係, 跟住游左幾分鐘之後就過左去中池游, 因為橫樹小叭點都係唔到地的啦. 咁我又唔須要咁辛苦喎:mrgreen: :mrgreen:

原文章由 eshiro 於 07-7-18 09:48 發表
keke.. yes ar... enoch just had his first swimming experience on Sunday ar!! haha... 唔dor開心 bor! haha.. I think his daddy is moving too fast in the pool with him.. kekekeee!!

My husband wil ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

著著下就合身o架啦. 不過enoch肯帶泳帽都好喎, 小叭一放d o野係佢個頭就立即要扯落來睇下係乜. 想同佢帶帽影張相都唔夠佢快

原文章由 eshiro 於 07-7-18 12:21 發表
keke... 頭一次都係bb池 safe D .. kekeke.. besides, no one using bb池 mar! hahaa...

enoch 個件係 my husband's niece gar... it seems too big for enoch... haha.. but too small for his niece (22 ...

大宅

我自己teach小叭符住床邊企係到, 有時間又符住佢俾佢學行咁, 我c6都話快左d喎:-| .不過我都係每次幾分鐘咋. 所以都應該無乜問題卦 .

我昨晚出手推一下我個工人啊. 話說半夜兩點到, 小叭喊, 咁我去睇, 工人又去睇. 咁我話小叭好似"all"左屎, 但佢就無理到, 坐係sofa到等小叭訓. 咁我就番room啦. 跟住諗諗下唔順氣, 又走過去, 話小叭好似"all"左屎啊. 跟住佢才check下. 之後話無啊. 咁我見到小叭將個奶咀掉轉左, 個口成個食左個膠到, 只睇到少少個奶咁, 咁小叭好辛苦咁係到好似想嘔咁. 我立即拿出來, 用手背用力推一推工人叫佢小心d, 咁好危險o架. 之後我見佢好個樣突然同放大雙眼咁望住我. 之後我無理佢咁就走左回room, 小叭3點又喊, 工人今次無出來, 我自己攪掂左. 我想請問大家, 我咁做有否過份呢?-(

原文章由 小夢星 於 07-7-18 13:58 發表
eshiro
enoch 好得意呀!

我都好想帶蔚蔚去游水,但個C6話驚有菌喎,等佢大D先。

CatieMa,
christie 好翻D未呀?

而加蔚蔚唔係太肯食粥仔呀:-(:-(每次只肯食幾啖。你地煲D乜野 ...

大宅

eshiro

我昨日中午已經打電話問佢點解你睇唔到小叭掉轉個奶咀食, 佢話無啊. 我話咁你見唔到我就出手"點你",提醒你, 佢話無啊 我話你唔記得晒啊. 佢話無啊.... 無喎.....?-( ?-( .我話小叭咁用好危險O架. 佢話係小朋友都會咁做o架啦. 無乜出奇. 咁我話好危險o架. 所以我叫醒你. 可能你係到發緊dream, 如果唔係點解我睇到你睇唔到吖.... 佢仲係話無咁o既時發生喎 我都唔知點解?-( .咁回到屋企又無乜o野喎. 因為我的性格係如果佢有問題or我要知道一d o野, 我一定回問個明白, 但之後又唔會放上心到. 所以通常我係問完, 話完就算, 唔會黑面對佢, 咁佢都唔會黑得好耐 .但佢又知道我要乜,緊張d乜喎

原文章由 eshiro 於 07-7-18 21:26 發表
fion2504,

how's your 工人 tonight? "出手推" seems not too good...but it's mid-nite... if I were you, i won't be too consicious, too.... maybe you can find a chance to explain to your maid ta ...

大宅

little.sheep

樂樂o架船車好大o架喎 . 同佢d相好正喎

原文章由 little.sheep 於 07-7-18 22:51 發表
我似唔似蝙蝠俠呀?我可以做單手掌上壓,你地得唔得?
http://i151.photobucket.com/albums/s123/LokLok_album/IMG_4751.jpg

媽媽無訓練我企,只係我發現原來扶住床欄可以跪起來,又可以企,所以就愛上了,好好 ...

大宅

基本上個個工人都鍾意/一定會找籍口or講大話的. 所以好多時佢講o野我都當佢係費話, 俾佢講完之後就會同佢地講, 仲知跟我咁or下一次唔好啦. no next time啊.不過我個工人對小叭好,人都幾好,唔會傷害小叭.最多成日駁咀同態度唔係幾好姐

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 10:31 發表

I will you let 樂樂b eat the 瘦肉 gar.
用攪拌器磨爛糙米,另外瘦肉加水磨,南瓜steam熟加入粥.

對於工人,無時間睇佢點做野都ok,放假在家睇到佢點做野,就會覺得有d問題,我個印印以前一做錯事便講大話掩 ...

大宅

咁大個水泡咪要吹死人先得 .你係咪教師啊.因為現在放暑假了 咁咪可以自己教bb唔須要請補習老師了

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 10:40 發表

係幾大呀,我和他到大人池,佢飄下飄下又唔驚,仲牙癢到咬那水泡,我打算買一個頸水泡給他.
現在放假有時間看看樂樂b的相,睇得好開心

大宅

eshiro

係喎.你都好似話過你個度無會所的.咁你係咪帶enoch去朋友到游水啊.如果confirm的話我29�7號都可能約左我同事同佢個仔(大我地10天咋)一同游水,不過我唔知可否落水,因為可能"M"來,如果係就可以要取消了 .如果可以,睇下CatieMa帶唔帶囡囡來先:loveliness:

原文章由 eshiro 於 07-7-18 21:43 發表
CatieMa,

keke.. yes ar.. enoch好緊張ar!! so funny.. kekeke

don't go to public pool lor.. I think public pool will have more 箘.... go to those club house would be safer ...

hm.. If I ...

大宅

小叭都係大部份時間高聲尖叫的.我日日對住佢教佢講”媽媽”,不過佢都唔睬我

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 10:59 發表

我有氣泵,如果要我吹,吹完我都暈低啦.
係呀,我係教師,唔知係唔係平日太忙,少同樂樂b講野,印印英文又不很好,bb依家都唔識發爸爸媽媽的音,以前他會講un gu,現在只愛叫,

大宅

我住九龍塘, eshiro住何文田, CatiMa住觀塘, 小夢星住天水圍(對唔住大家,未問你地就幫你地答左

原文章由 little.sheep 於 07-7-19 11:02 發表

你們住邊區o架?我住屯門

大宅

小夢星,

我都未開始俾小叭食粥啊.現在都係煮D 野之後放落米糊到俾佢食先.因為到8個月大到就同佢轉2號奶粉,所以應該去完上海之後先開始俾粥仔去食.

原文章由 小夢星 於 07-7-18 13:58 發表
eshiro
enoch 好得意呀!

我都好想帶蔚蔚去游水,但個C6話驚有菌喎,等佢大D先。

CatieMa,
christie 好翻D未呀?

而加蔚蔚唔係太肯食粥仔呀:-(:-(每次只肯食幾啖。你地煲D乜野 ...

大宅

我未約,只係問下大家先,因為可能我"M"來探我,所以都唔知道con 唔confirm,下星期中應該知道,其實早d俾bb游水係好o架.等佢地唔會知道怕水,如果成1yr才開始,佢地知道乜叫做驚,係無咁好的.(朋友d經驗同老人家話喎

原文章由 CatieMa 於 07-7-19 11:41 發表
fion2504:
你約咗eshiro 29/7去游水呀?......我唔去得, 因為老公話bb太細唔好帶佢去住喎!...要等到下年summer先join你地一齊swim了!

大宅

原來大家都唔得....咁唯有下次先啦.

原文章由 小夢星 於 07-7-19 13:27 發表
fion2504,
不好意思呀!我都應該唔去得呀!....
我都好想去.... 但個 c6話唔好喎....:tongue::tongue::tongue:

大宅

eshiro

我8月中去上海,你9月幾去日本啊:mrgreen:

原文章由 eshiro 於 07-7-20 12:38 發表
yes! when my husband is back from his business trip, then we can go ar since we live so close mar! keke

大宅

咁可能係8月頭or8月尾攪一次游水先得了

原文章由 eshiro 於 07-7-20 14:39 發表
keke.. end of Sept ar~~

大宅

大家好!

小叭終於去studio 123影左相啦. 真係超.......辛苦啊(大人力細路) .平時超愛笑的小叭, 去到"芝"到唔笑, 成班大人和員工死晒啦, 辛苦到都無晒氣 初頭諗住小叭咁的情緒,實影得唔好啦. 不過出來的效果都ok喎. 唔係想像中唔好, 都幾好呢 .bk mum plan A $388有5個造型, 38張相. 如果你加多300元就有晒所有你影的相, 之後可能選50張俾佢地幫你做個page咁啦. 不過佢回家晚上訓得好差, 訓落去成日喊,已經俾左奶咁佢"含"住都要喊....好難攪啊

[ 本文章最後由 fion2504 於 07-7-22 22:50 編輯 ]

大宅

唔知係咪太多人太嘈和閃光燈, 小叭昨晚訓得超唔好, 成日喊, 食住奶咀都喊, 9點幾放佢落床, 幾個字後又喊, 食住奶咁訓左, 拿出來又喊, 之後食住都要喊, 所以昨晚第一次俾佢食住奶咀訓. enoch點啊, 訓得唔好係咪日頭玩得勁啊. 小朋友成日無la la夜晚喊, 無佢辦法 小叭d相可以去以下網址睇下, 不過得少少咋:loveliness:

http://s177.photobucket.com/albums/w229/fion2504/

原文章由 eshiro 於 07-7-23 10:12 發表
oh.. was 小叭 too scared ?? hope he is better today lar! enoch is not sleeping well at nite these days~ not sure if because of uncomfortable tummy nei??

when can see 小叭's studio pictures n ...

大宅

小夢星

你又講得對喎...真係(點整都唔笑)...

我想問你上一次佢地俾你個d相可否晒8R啊. 我今天拿去晒相, 最大只可以晒5R咋....咁點算啊:(

原文章由 小夢星 於 07-7-23 13:58 發表
影得好ok喎!可能第1次影小叭唔慣呀.... 我個時蔚蔚影相都係咁架...唔識笑架但d相影到小叭超可愛呀

[ 本文章最後由 fion2504 於 07-7-23 14:49 編輯 ]

大宅

eshiro

你自己一個可能攪佢唔掂啊. 真係好辛苦O架. 加上如果你無book到, 應該無位的.

原文章由 eshiro 於 07-7-23 14:27 發表
hm.. since my husband will on business.. now I'm thinking.. haha.. maybe I should take enoch to take the pictures by myself.....................

首頁
12345...42

尾頁

跳至