跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 已經4個月啦! 除左抬頭轉身之外 ~
有冇留意bb已經開始認得身邊既人呢? 見到屋企人會笑,出街過手比陌生人抱抱會扁咀! 或會大喊。
開支奶係佢面前 "樣嚟樣去" bb會伸手要奶奶 ~ 好開心呀! bb認得個奶樽!
飲奶時候雙手仲會掂住個奶樽,好似好快會自己識攞住飲咁!
舉高雙腳,還試啜腳趾添!

誠邀6月媽媽暢談/分享下自己bb既發展情況,齊齊交流!

大宅

BB識得伸手搶玩具啦! 好開心呀!

大宅

BB應該未識認人! 這排比邊個抱抱都得!

大宅

千祈唔好迫佢食,會引起強烈反感,寧願餵密d,或者試下開始食糊仔or飲果汁!

大宅

bb近幾日轉左身之後, 個patpat"吉"高...對腳就係咁踢, 對手唔識郁!

看上去似想爬又似想坐起身咁, 當然唔成功啦, 可以係原地180度轉!

放bb係張床, 轉個頭看, bb個頭變左係床尾, 好搞笑, 開頭以為自己思覺失調添!唔記得bb放係咩方向!

大宅

係呀! BB反轉左頂住個肚好易嘔哂D奶出嚟!

而家食完奶擺低佢, 又驚佢反, 成日想佢快D識坐, 就唔駛驚佢嘔, 唸落,如果BB識坐, 成日坐係喥, 遲D叫佢睡, 佢就坐, 咪比佢吹到啤啤聲!!

大宅

應該係5個半月開始訓練食固體, 6個月正式食, 慢慢代1支奶!

大宅

大宅

COMBI的HIGH CHAIR條安全帶有問題的, 聽講係BB大左唔夠長, 要再配條長帶! 詳情去嬰兒用品, 有個COMBI信箱的!

原文章由 seavl 於 07-10-22 13:40 發表
yesterday, we go to shatin to see it, and my bb have try chicco & combi, she was very happy on it.

http://www.citybaby.com.hk/products/highchair/Combi/index.htm RU-490

http://www.chicco.com.hk/prod ...

大宅

好勁呀, 你知唔知今年個14歲女狀元都係大約3-4個月叫媽媽爸爸架!

原文章由 BabyAndre 於 07-10-23 15:07 發表
My baby 四個月前夕識叫「爸爸」、「媽媽」,好開心!但之後佢要哭才會叫「媽媽」,心情好時會繼續講自己啲BB話。
2d2_NSWHGFs

大宅

我成日同BB講 "Aee" "Wei" 佢都唔識跟返我講!

bb識轉身府臥之後, 有冇bb已經可以還原返仰臥, 做大長look??
我試推bb還原仰臥, 佢死都抓住張床單, 好好笑!

原文章由 BabyAndre 於 07-10-24 11:25 發表
好似報紙係咁寫,不過我會用平常心教兒子,不會拔苗助長,盡量俾佢一個快樂的童年。佢咁快識叫媽媽爸爸,可能在佢2個月開始,佢便鐘意望我哋張結婚相,咁我每日都會在佢面前重覆講幾次媽媽爸爸,日子有功,不要睇小BB,佢哋記憶力最好! ...

大宅

我今日又試餵好稀奶糊, bb都係唔識吞

大宅

我試過比佢自己坐, bb雙手係前面撐住, 最長數到40下唔跌, 最短1下就跌低! 都係唔穩, bb要抬高個頭條腰直先可以坐耐d, 如果眼望腳仔1下就跌.. 條腰未夠力!

大宅

我BB飲7安會容易ur奶,所以比佢食6安奶粉, 人奶飲5安!

大宅

識轉全身啦!

[ 本文章最後由 cc123456 於 07-11-3 15:17 編輯 ]

大宅

[ 本文章最後由 cc123456 於 07-11-3 15:17 編輯 ]

大宅

BB ~ 17磅

我而家晚晚都抱BB暗佢SLEEP! (大約15分鐘左右) 我驚第時佢大左, 我抱唔到佢咁耐!

BB大便一直水水稀稀無渣,又有小小酸臭味, 姑娘話佢係牙仔屎, 要注意手仔清潔禾! 你地有冇咁既情況?

大宅

但係我bb, 無食糊仔都係咁!
已經就嚟2個月, d便便都係好水無渣, 點算好?

原文章由 hiymama 於 07-11-7 17:09 發表

呢排我個b啲大便都係無渣ge, 以為係因為轉左飲明治. 牙仔屎係唔係出牙仔, 應該冇咁早ga
前兩日去健康院打針, 姑娘話唔好咁早俾固體食物b吃, 話最早都要5.5月, 我話:以前係話四個月開始ga, 佢話: 改左好耐你唔 ...

大宅

我bb唔肯飲apple juice! 買左2支, 最後都係我飲!

bb而家可以四肢橕起整個身體, 開始有爬行既訊號啦!

大宅

識爬時, 有排都唔得閒

首頁

尾頁

跳至