跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章

hello
好像愈來愈多香港人在大馬呢,hahaha

naja,Krisflyer你地好,我來了大馬都4年了,跟jellyfish一樣不是完全適應了生活,但最少比剛來的時候好

做工這回事...在懷孕前我都有偷偷做freelance的,因為我做的是寫作,所以不用出去,只要留在家就可以了,比較方便&安全(我不會駕駛)

你要在大馬住了3年以上才可有機會拿到working permit的,未住夠3年就不行了

我跟其他媽咪都見過面的了,不過我比較少去 1-u同the curve,我住在keramat,近KLCC,所以去 1-u同the curve會遠左D,我反而多數去klcc,times square,mid valley果邊囉,近d嘛:lol:

我現正在懷孕(7個半月啦),12月中是預產期,所以現在都不會出來gathering,等我第日生完又休息好一定見見其他幾位新成員。

真開心有這麼多香港人呢,我們不會這麼寂寞

大宅

畀面勳章

回覆 #1 Karenkwchoy 的文章

Hello Karen,nice to meet one more HK mami

U lived here for 12 yrs??really a long long time

wish to meet u one day,keep in touch la

大宅

畀面勳章

原文章由 sp_flohui 於 08-11-19 13:21 發表
Halo..

你o地好呀! 我剛剛加入左親子王國不久。我都係from香港o架! 重有兩個月就做媽媽啦。而家好緊張.... 有無邊個係from香港又"就離" 做馬來西亞o既媽咪呀?
...

hihi
你現在住在大馬那一處啊?據我所知,我們這一邊的香港馬來西亞媽咪都沒有懷孕中,只有一位回了香港生bb,due date是今個月,我未知她生了沒有
今日我先同其中幾位香港馬來西亞媽咪聚會啊,有機會你也一起來(當時是過了你的坐月及辛苦時期先出啦,hehe)

大宅

畀面勳章

原文章由 sp_flohui 於 08-12-11 17:32 發表
你好呀! 我住係PUCHONG。會係SUNWAY生。o吾知有無香港離o既媽咪係SUNWAY生過呢?呢個係我第一個baby ja。時間過得好快﹐重有一個月。不過好彩到時我媽咪會來馬來西亞陪我﹐o吾係都o吾知點算。
...

我又無問佢地啊,只知有一個同我一樣在gleneagles生,有d就回香港生或在pantai,damansara果邊生

我上年生都係媽咪來馬來西亞陪我,起初生完回到家真係咩都唔識好亂的,有咩都可以找我地啊,,不過現在我地好多人都在香港渡假,但我諗到你生時我地都回大馬的了

時間過得好快係真呢,上年呢個時候我仲煩緊做咩個女過哂due date都唔出來,現在已經就快1歲,haha

大宅

畀面勳章

原文章由 sp_flohui 於 08-12-16 14:32 發表
嘩﹐你女女都一歲喇! 幾時諗住再生多個呀? 係未有阿b o既時間﹐本來我打算今個新年返香港o架﹐因為在這邊這樣久都未返過去過新年。而家又要再等多兩年先可以返香港過新年啦。

聽日我媽咪就到馬來西亞啦﹐o甘我說o吾洗o甘驚 ...

我都想呀,但要plan下,因為開刀所以唔敢太快又生,可能下年6月後先計劃,我老公就想等2010後阿女大d先,我就想早d,hahaha
我現正在香港啊,好多野吃好多野睇,但好倦,等我回大馬時慢慢再同你傾,但到時你都生左了,係咪?haha
記得keep in touch
你識唔識drive?我就唔識了,hehe

大宅

畀面勳章

IOBB,相信現在答你都太遲了,而且我不知道幾錢呢,SORRY ABOUT THAT

MFChan,hello nice to meet u
我的家都算幾近Pavilion,可惜我唔識driving,hehehe
關於屋,要先看你們的預算,因為如要近Pavilion而質素又要好的話,價錢一定很貴,我住緊果處就質素好一般,所以在同區叫最平了。

讀書方面我幫不到你,因我的bb只有13個月大,我都未知讀書的事宜..但如你有需要我可以幫你問問其他mami,不過最重要是你會住那一區,這樣才可以找回該區的學校啊

keep in touch^^

sp_flohui
睇到你張bb頭像相啊,真開心,你現在點呀???有機會出來見下啦

klphoebe
hello hello,你住邊區呀??佢地好少上來傾呢,你平時咩時間比較得閒出來啊??

大宅

畀面勳章

原帖由 MFChan 於 09-3-12 14:45 發表

Thank you for your reply. I still didn't know our plan and when we will move. How long you have lived in KL? Do you enjoy it? I visited KL a few weeks ago, and found it very different fr ...

My name is fish fish.u may called me Maggie too,haha
I have been living in KL nearly 6 yrs ,at the beginning not enjoy at all and hate it...cos everything is different with HK...but now I can tell U I prefer live in KL more than HK cos the air,ppl,place r better than HK.
my bb is a gal,soon will be 15mths old,haha
here we got a lot of HK mami in KL,when u come u won;t be alone,sometimes we have gathering ,u may join us after u move to KL
keep in touch and let us know when will u move to KL
P.S:Now I'm in HK,hahha

大宅

畀面勳章

歡迎妳啊,又一位新成員,hehe
你住那一區?我住keramat(都幾近KLCC/ampang)
我地有唔少香港mami在大馬啊,有時會出來的,你下次可以同我地見下面

原帖由 LiWard 於 09-3-18 16:09 發表
大家好,我剛由香港嫁到馬來西亞差不多3個多月。馬拉的生活的確跟香港很大分別,我雖然懂駕駛,但總是很難認路。因為在馬拉除了我老公外,真的沒什麼朋友,希望可以係度認識到多啲香港既女仔朋友。生活很苦悶呢...^.^ ...

大宅

畀面勳章

各位好啊

係呀,其實我地好多人都見過的,所以會轉左在msn傾或者電話傾的,間中又有出來見呢
我算比較多在這裡的了,其他舊人好少出現

我在大馬都住左5,6年,不過無試過話要我出境先apply到visa .,..果時開頭係比3個月,後來6個月,再之後1年,到現在係任我選1-5年。

好多mami住左十幾年都係extend visa only,根本拿唔到pr..唉

我都無做野,其實當初我來時immigration係話唔可以做野的,但我都唔知做咩間中會有人有野做ga wor...但近年來佢地話如我找到公司肯請我係得ga,只係我一來要take care我個女,二來我唔識駕駛,好難可以出去工作,所以都係努力做我既網上生意算了
早期我都偷偷做過寫文freelance(因我在hk之前做開記者),佢地有叫我做全職但我唔識駕駛所以無accept....

大宅

畀面勳章

Liward
唔駛咁驚喎,我咪一樣一個人照顧bb,我都無車牌,一樣咁生活,反正照顧bb好倦都無咩心機出咁多街,有時可以叫其他人車我地,呢度好多hk mami好好人,佢地都有車我出去gathering的,而且有internet都唔會悶,我生左果時一有野唔識同唔開心就打比佢地

sp_flohui
真係差唔多,我係2003年8月來大馬的,hehe
可能我做既係寫作(Media)所以大馬人反而好喜歡我係香港人,只不過我唔識駕駛做唔到記者了,佢地要記者去好多唔同地方訪問,無車真係死得啦

caraip
可以喎,有個hk mami都renew左5年visa啊,我都在2007年10月時renew左3年呀(佢任我選,我唔想比5年錢咁多,所以選左3年)不過呢度大馬既immigration一向係睇mood做野,佢地d rule係廢的,佢地想點就點,好多時我都比佢地激到嘔血
你住邊區呀?會唔會有機會出來?

大宅

畀面勳章

原帖由 caraip02 於 09-4-6 12:04 發表
我都好想見到其他hk人呀... 不過我住kuala terengganu....好少去kl....我係2002年來馬拉架 2003年結婚...而家大女5嵗啦 細仔明年又要讀幼稚園 所以而家正努力學車要考牌
話時話 你地識吾識講馬拉話呀... ...

馬拉話???緊係...唔識啦,hahahhahaa我來左5年幾6年咪又係只識少少單字,我連1-10都未識哂呀(記極都記唔到) 最叻咪叫野吃囉,但都係來來去去果幾樣,hahaha,我諗住等到個女讀書就會同佢一起學,見佢在幼稚園學到咩咪跟住囉,hehe

咁下次你有機會來KL記得話我地知,其實我知有好多都唔係住kl,有個住sarawak 森林區,有個住馬六甲,有個住Langakawi,又有住檳城,如有一次可以全部一起見就正了

你有無回hk??我剛由hk回來啊,個女仲燒到103,嚇到我死呀,好在去到醫院塞藥後好快無事
真係好開心識到咁多香港mami,我ar ma成日笑我地好似香港的外傭咁努力找同鄉人,hahahhahaha

大宅

畀面勳章

係啦,開頭真係好唔開心的,我勁想走,但耐左就會好d,加上又識到香港人,同埋現在有了女兒就更唔會諗咁多,近日我又開始做野(寫劇本),所以更唔得閒,少左上來呢

caraip,你要在大馬領事館叫佢地幫你translate結婚證明(if u get registered in malaysia)& bb birth cert,好平的,幾廿蚊一張,一日有得拎,有唔少mami都成功幫bb拎左香港居留,但我就唔得啊,話我唔夠資料,但明明我係跟足哂成功左既mami教我的去做啊,我已再寄了第2次,唔知得唔得....

bebe818,我地喜歡去mid valley的,可能真係佢地其中一d人都唔奇,hehe

其實住耐左覺得大馬都有好多野比香港好的,你諗下如果在Hk,多數我地都要出來拚命工作,又要交個bb比工人,生活壓力超大,在大馬就算只係老公打工,都勉強cheap cheap地過到活,人都無咁躁啊^^

大宅

畀面勳章

我現在在KL,之前12月到1月,及3月到4月頭都在HK啊,果時我寄APPLICATION FORM的,可惜又話我資料唔夠./..:;pppp:
但我真係跟足其他成功左既姊妹教的咁做

在大馬可以做到TRANSLATION的,^^

平時煮咩呀...睇心情,有時會好求其,有時又會好有心機整日式漢堡扒,煲仔菜咁,HAHA
我整素食多一點,因為我唔係好喜歡吃肉的^^Belancan我唔用的,出去吃就會叫,HEHE

我好AGREE Elefant老婆 ,出街要換片無房係我最嬲,好鬼煩,搞到我好多時唔知點算,回到HK我係變左要選地方去,因為無bb room會好多問題>_<

大宅

畀面勳章

bebe818
我好多野都係在supermarket買,好多比較香港既野都未必買到,我試過在hk買左拿來大馬用,hahahhaa
我來大馬最悶係頭2年,之後因為開始有工作做就好忙,因為我係寫野既,所以成日做到半夜(夜晚好靈感),之後仲同時幫埋大馬的東方日報寫散文,果時真係好充實,後來做左2年幾就大肚啦,咁就咩都無做了,直到近來才再幫漫畫公司寫劇本,所以又會勁忙啦,要照顧個女,又做eshop..我希望分到身啦@@

如有一次可以集合到所有hk mami就好了,hehehe

大宅

畀面勳章

bebe818,因為我做寫野既可以唔出門口,只要有pc就得了,所以我唔識駕駛都Ok,否則真係唔駛諗有工做...係呀大馬都有東方日報,但佢地話同香港無關係,唔知係咪呢@@之前佢地想我轉做佢地記者,但我就係唔識駕駛被逼拒絕..好在現在漫畫公司再call我叫我做野,倦就倦d但可以自己賺多個錢都好囉

你屋企一定好大呢,我住condo的想種野都唔得,我好羨慕人地可以種野...我都好喜歡organic fruit/food,hehehe

你都可以試下睇有無華人醫生診所請人,我邐 有d都可能接受只識中英的,問下無妨^^(醫院附屬診所最好做,見佢地好寫意)

我果時咩都買來大馬,煲仔飯鼓油呀,南乳,雪菜 etc,hahaha因為好多野都係覺得香港既好d,hehehe而且大馬又未必買到嘛,下次你回hk一定要買,同埋次次家人來我都叫佢幫我買啊

大宅

畀面勳章

caraip02
我在hk做的真係成份變英文的,如只得title駛鬼佢translate咩,你比佢地呃左>_<

bebe818
我都係,現在次次回香港後,回大馬果程就帶好多食物回來,仲有玩具精品(我自己都好喜歡) 我又係驚蛇蟲鼠螞..所以我唔多想買house..上次奶奶叫我諗下轉排屋,我話我好驚....始終比較prefer condo(可能香港住慣),細細地都夠住啦,香港仲細,所以我好滿足了,hehe

Elefant老婆
如果生活唔成問題,就真係唔做好過做的,因為呢度人工唔見得好好,不過有d mami話唔想日日在家所以人工低都做,有d就好似我咁啦,想多個錢旁身

大宅

畀面勳章

蛇入屋??????????????
好可怕呀......有什麼可以驅蛇嗎???唐人街這麼可怕嗎?
我看到小強都嚇到半死,如果看到蛇真不敢想@_____@

原帖由 caraip02 於 09-4-20 18:00 發表
蛇蟲鼠螞....真係好得人驚....我住唐人街...幾次蛇入屋 嚇到我半死 ...有次入左toilet...所以我而家每次去toilet都要睇清楚至入...

大宅

畀面勳章

sisiluretta
唔駛驚,我地呢處好多香港人的,你會住大馬邊度呀???

我地個個都係一開始唔慣,咩都要重新來,朋友家人唔在身邊係好慘的,但她在呢度真係唔少香港mami,又可以比錢安裝Astro(收費tv0現在仲可以比多少少錢安埋on demand channel,咁就日日有得睇香港劇,係同tvb同步的,haha我最開心就係睇呢台

大宅

畀面勳章

OUG Happy Garden????咁岩既,有個hk mami都係住果度呀,不過佢現在在香港,唔知佢遲d會唔會回來,haha

我好想搬呢,因為果時唔識大馬既野就亂咁買樓,買左馬拉區,勁唔好呀...如果搬,多數搬去bukit Jali果邊(都係好近mid valley),因為我老公既細佬住果邊,叫做有人照應下,但都唔知幾時先有機會搬

其實我地久唔久都會去mid valley聚的,你第日咁近mid valley大家可以見下啊

大宅

畀面勳章

我老公係大馬人但佢住Port Dickson,同埋佢在外地工作,都唔識KL D地方,當時只係諗住近klcc就買啦,點知係馬拉區...我真係唔敢一人出去呀,因為好似你咁講好雜啊

原帖由 sisiluretta 於 09-4-21 17:52 發表
太好喇!!又會咁岩既!
咁第日我咪可以同果位mami有照應law! yeah!!

果時買樓你老公唔知嗎?
你老公都係hk人?
聽我未來老公講馬拉區好雜啊,
你地出出入入都要小心d呢!!

...

首頁
12345...6

尾頁

跳至