自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我係一個單親媽媽,2個小朋友都返學,有家人幫下手。尋日我遲收工,我媽就打俾我問我係邊,我就話岩岩收工,佢下一句就話有無搞錯,我當時呆左,跟住問咩事,佢話叫我接細女放學,我話好,不過使唔使一講就話有無搞錯呢?咁都算,去幼稚園等,唔知點解尋日又遲放學,我自己拎住好多嘢,自己一個袋,書包,功課袋,被舖,行返屋企時聽到電話響,係我媽打黎,問我係邊,我就話返緊黎,就話我點解咁慢,又唔聽電話,我都未講完,佢就cut我線(我係好憎人cut我電話),我當時真係著著地,心諗,我拎住咁多嘢,聽唔到電話唔出奇,佢10次都有7-8次唔聽我都未著。咁我返到去都無乜點講嘢,就算。之後就全家出去。到夜晚食飯,我真係好攰,無胃口,我爸見到就話我不如返去瞓,第二日仲要返工,我媽就話咁帶埋細嘅走,咁是但喇,我返到去,袋都未執就拿拿臨同個細嘅沖涼,煲水,洗內衣褲,過一陣佢地返黎,仲話我點解未瞓,其實嗰時我只係離開餐廳一個鐘時間,我真係盡晒力,點解仲要咁話我呢?
唉。。。其實我真係好攰囉。呻完。

伯爵府

馬爾泰若㬢 發表於 17-10-21 09:20
其實你及媽媽大家都辛苦,媽媽要照顧兩個,可能忟憎咗d,希望你哋可以互相體諒。
...

我好感激我有屋企人幫我,我知呢啲唔係老馮一定要幫,所以有時我睇唔過眼嘅嘢我都無點出聲,只係覺得唔使一開口就咁講,我個心都會好唔舒服,我份工要對客,今日諗諗下都想喊。

首頁

尾頁

跳至