自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BKFinder 發表於 22-9-3 17:28
盧局長批准左佢出聲未
或者喺李家超叫佢講嘅呢, 可能係除非唔係

侯爵府

ernbe 發表於 22-9-3 17:36
到時又有新變種

歐洲藥品管理局官員預計,冬季可能出現全新的變種新冠病毒,但現有疫苗仍然能夠預防重症 ...
pfzier 嗰隻都係要打原先版本先, 然後才打新版

侯爵府

Lopopo 發表於 22-9-3 17:48
人人都要打?
而家好多人都未打第一針喎

~50萭,7% of total population

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-9-5 10:16
仲講第二代?我女嬲到連安心apps都del埋
警方表示,新冠疫情嚴峻,政府早前為「疫苗通行證」加入「紅碼」及「黃碼」的新功能經已全面實施,但仍有個別確診人士漠視相關規定,擅自離開指定隔離地點並進入受《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》(第599F章)規管的處所。為保障公眾健康,警方聯同食環署、民政事務署、康文署及勞工處,於上星期一(8月29日)開始,一連7日在全港多處嚴厲執法,合共巡查776間餐飲處所及307間其他處所。

行動中,警方分別檢控了5名及拘捕了7名場所負責人,並向涉嫌違例的顧客,發出共71張定額罰款通知書。此外,警方又在各區的公眾聚集熱點執法及宣傳,就涉嫌違反《預防及控制疾病(禁止聚集)規例》(第599G章)的市民,合共發出238張定額罰款通知書以及拘捕了11名涉嫌違反599G規例的場所負責人;亦向涉嫌違反《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》(第599I章)的市民,共發出290張定額罰款通知書。

原文網址: 警方政府跨部門抗疫 一周巡查1,083間場所 拘控23人派599張告票 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article ... articlecopy&utm_medium=referral

侯爵府

唔係細路 發表於 22-9-5 10:26
有完第2代係咪仲會有第3、第4代? 用少少誘因氹你永續無限loop…
of course, 你唔知流感針每年都唔同嘅咩

侯爵府

mymarigold 發表於 22-9-5 17:31
係咪 mRNA先.... 剛剛又話有免疫系統問題喎....
唔知國產嘅疫苗會係BA點乜?

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-9-5 10:19
你唔好係又quote唔係又quote, 佢依家所有處所唔入呀 吹咩。
有政界人士坦言,縱使現時疫情反彈,放寬檢疫政策至「0+7」甚至更鬆,其實勢在必行
全文:https://bit.ly/3cPdrSM

侯爵府

Kittymummy 發表於 22-9-6 09:21
放寬比外人,並不代表放寬埋本地香港人。我對今屆完全冇期望。

放寬入境隔離措施對香港經濟有好深遠嘅影響, 我而家都係要戴口罩, 細路只可以返半日, 比起大陸呢啲好少問題啫, 唔行回頭路我已經收貨

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-9-6 09:26
好心啦, 佢當自己係專家明星咩? 成日走出黎博曝光率? 提高自己名氣?
沙士果陣都幾中意同尊重佢, 宜家都唔知 ...
講延禧同埋the good the bad and the ugly 好唔好

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-9-6 09:52
男人老狗中意睇呢d, 我接受唔到囉
諗起都毛管棟
你講盧局長?

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-9-6 10:09
唔係講緊 許專家咩? 你想屈我? 做乜無啦啦拉局長黎講? 原來你一直好唔妥 盧局長 想反政府?
...
你哋斷章取義屈人就最叻㗎啦

侯爵府

yuyueng 發表於 22-9-6 10:12
呢條茂利又黎推銷疫苗?揾ICAC查下佢好Wo。

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-9-6 10:55
又唔好咁講
係你唔妥盧局長 想屈我先
好彩 由頭到尾 我都有提及 許專家
講開舉報國安, 記得舉報埋嗰啲用台灣新聞誤導市民唔去打針 ,擾亂香港防疫政策哦

侯爵府

hct300 發表於 22-9-6 11:09
信許樹昌定劉宇隆?

若接種率理想兼無新變種株 劉宇隆:明年中或走出疫情毋須再打針原文網址:若接種率理 ...
我諗要等美國開始使用看實際數字先至會清楚

侯爵府

梁振英︰本港打針人數低是關鍵性缺陷 須採強制手段配合

大公文匯全媒體報道:本港第五波疫情持續反彈,今日(4日)新增10683宗確診個案。60歲或以上長者死亡個案中,有86.6%未曾接種疫苗或只接種1針疫苗。全國政協副主席梁振英在社交平台發文指,本港打針人數偏低,是控制疫情的關鍵性缺陷,認為政府除了作出呼籲以外,亦是時候用強制手段配合。
梁振英以「重視長新冠 強制打針」為題在社交網站發文。他指出,戴口罩和保持社交距離,香港都做得差不多,但打針人數仍然偏低,這是關鍵性缺陷。他分享外國對新冠肺炎後遺症的分析,包括引述美國《紐約時報》和英國《金融時報》的分析報道,指新冠和流感都可以導致腦退化疾病。另外,自新冠疫情發生以來,除了80歲以上人士外,所有年齡層人士的心臟病病發的個案都有所上升。

梁振英認為,報道顯示,英美醫學界都對日後醫療服務無法照顧長新冠病人表示憂慮。而近日特區政府、醫學界和教育界都不斷呼籲市民打針,看來除了呼籲之外,為了市民的健康,政府亦是時候用強制手段配合。他並反問道:「以目前的確診數,通關有可能嗎?」

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b033218a60cba8.html

侯爵府

【#UL醫療新聞】李家超:近日新冠確診數字高 長者幼童快打針否則後悔莫及
本港新冠疫情持續,行政長官李家超今早(6日)出席行政會議前表示,近日確診數字每日徘徊在約1萬宗,對於高風險人士帶來生命威脅,特別是一老一幼、長期病患人士。95%死亡個案涉及60歲以上長者,上月至今大約有20名確診兒童,變為重症進入深切治療部,其中1人不幸死亡。目前醫管局人手嚴峻緊張,一般非緊急服務已經縮減約3成。
他又指,有關人士的接種率仍不理想,尤其是80歲以上人士,大約兩成人未打針。12歲以下兒童,仍有兩成人未接種疫苗,3歲以下更有8成人未打針。
李家超指出,接種3針後的死亡風險,比未打齊3針少50倍,而政府專家一致同意,打針可以直接防禦輕症變重症、重症變死亡,無論哪款疫苗,打齊3針都達到保護效果,呼籲不要再等,如果未打齊針期間確診,可能後悔莫及。

首頁

尾頁

跳至