夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

鍾太2009 發表於 19-3-23 22:37
其實女人好易氹,時而幽默,時而温柔,大事時幫女人做決定,女人係須要依偎另一伴,但現實生活,香港女性好 ...

我想表達的就是這些~同道中人!大家都要為自己婚姻努力(emoji)(emoji)

大宅

mingmama 發表於 19-3-23 23:12
完全明白你想表達什麼呢度好需要你呢類正能量post

多謝你,其實我睇完啲人的回應,真係有點自覺厚多士!打算從此再失蹤,唔好再亂出post,因為係度真是有太多判官

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-23 23:28
唔洗理人點睇,想講乜就講乜

大宅

samsang 發表於 19-3-24 09:30
樓主
我正正就經歷梗你講既情況

你是男是女?其實有補救的心,就仲有機會的!首先唔好要求另一半去做,先是自己踏出第一步!什至乎搵機會同另一半好好傾傾,祝福你和你另一半可改善現況有更好的將來

大宅

空巢媽媽 發表於 19-3-24 07:57
有無乜經驗同大家分享?
我相信唔係自己努力就可以令婚姻完滿
確實係要遇着對的人, 加上環境造就

其實現實生活的問題當然會有唔小,但兩個結咗婚的人有共同目標,一起承擔一起面對,這就是婚姻的本質!而且當你同另一半關係良好,就算有再溫柔的第三者,或者威猛的第三者介入,都不易破壞你倆的關係!這就是我目前的信念。當然有好多人會說沒有貓唔食魚,有免費餐無人會唔食,但到目前為止,我都仍相信一段好的關係,就沒有人可破壞!但相反,一對沒有溝通各自各玩的夫妻,對彼此的依靠都沒有,這樣不就是給空間其他人走入了自己的生活自己的世界了嗎?

大宅

PTMCYS 發表於 19-3-24 16:54
係架, 趣趣地又一世......以後乖乖地喇.....我會拍下佢個頭(老婆又會好霖...)

但有時比佢D 無賴 ...

我其實同你太太都幾似~haha我自問對住我老公又真係好無賴我都承認我應該搵唔到第二個男人肯比我咁無賴咁蝦!不過當然我也有爹佢,和就佢的時候~有時候真的見好就收!放鬆下又收緊下咁!見佢到頂,我又回避下,佢見到我低缐佢又停一停咁~所以呢廿年!爭吵當然有,但我到目前為止,敢肯定,我們是逃不掉對方

大宅

mimiNbaby 發表於 19-3-25 11:58
睇到我心有點(up), 我正正遇到呢個情況, 早幾年前已發現呢個問題, 我有向c6表達我既諗法, 佢只會答我: "你 ...

我情況就是這樣,我主動拖佢,攬佢我C6直情問我咩事!不過我會比佢知,我唔開心你咁嘅反應,咩野咩事,係咪要有事先可以攬?我選擇直接話佢知,佢的反應好hurt人!當然這也要相向,佢肯改善就可以大團圓結局!原來大部分男性都只有拍拖時會對個女朋友愛不惜手!一但結婚耐了,就什麼拖呀攬呀都多餘!這真係對婚姻關係一個嚴重破壞

大宅

空巢媽媽 發表於 19-3-25 16:05
無錯
但他們不覺得有問題
直到有外遇, 就頼老婆唔夠温柔, 唔夠如順, 唔夠吸引等

我而家就係努力減肥中!有時都會諗點解要咁辛苦減肥,佢又付出過什麼?不過我本身都係唔喜歡肥,所以又不是完全為了討好佢而減,慶幸的是我C6不喜歡在女人堆,減少佢和我好多煩惱!我keep fit係為自己更靚,自己自信都高啲

大宅

chu媽 發表於 19-3-25 16:10
回覆 空巢媽媽 的帖子

係呀,我老公就係好鐘意圍係d女人堆,佢d群組多數女人,成日就鐘意幫d女同事買乜買 ...

咁又離譜,幫人係好,但亦會比錯覺人地!試下問下佢咩事咁好人先⋯⋯比佢知你唔鍾意佢會唔會停止?

大宅

chu媽 發表於 19-3-25 18:45
回覆 aeaemama 的帖子

比我知道佢出軌之後,我都有同佢傾過,叫佢唔好成日幫人,佢話同小三斷左之後一個月 ...

嘩!直情係小三就緊係唔可以啦!再有什麼聯繫都接受唔到

大宅

longsky 發表於 19-3-26 12:47
agree,其實婚姻裏面有很多野是需要學習。

尤其信任係最重要。

我其實十分信任我老公,但都會睇佢電話,我要的就是大家乜都坦白,這樣就不會有什麼誤會

大宅

20162016 發表於 19-4-28 21:52
問你咩事呢下又真係幾hurt架~

但現實中又真係好多C6係不解溫柔

大宅

powergirl911 發表於 19-4-28 06:43
好明白樓主,我都好有呢種感覺

因為大家都有個粗心大意C6

大宅

meiky 發表於 19-5-26 08:08
我老公都係,坐沙發想挨一挨佢膊頭,就閃,話好重

男人真係好粗心大意~又不解溫柔,不過我屋企嗰個踢下話下都肯郁下

大宅

kc_01k 發表於 19-5-29 13:51
出軌都應該係想搵個人,有返甜蜜時候嘅感覺。所以,結婚後,太清楚大家,完全冇晒神秘感,都係致命傷。拍拖 ...

你呢句道行淺都好易出軌講得好好~好在到目前為止,C6同自己都仲好清醒

大宅

elbb01 發表於 19-7-26 02:21
好多謝你咁正面嘅post。婚姻真係要兩個人一起經營。女人有時候真係要做吓弱者,比男人覺得佢自己係英雄。女 ...

係架!硬掽硬只會更傷感情!我死佬都踏入中年,所以開始暴燥!好多時都要自己走開~費事同佢嘈

大宅

anna59 發表於 19-8-6 20:37
回覆 aeaemama 的帖子

咁暴躁,吾會有小三

小三唔會有,似更年期,體力精力都大幅下降,以前一個星期開三晚餐,而家一個星期一次,仲要去街都無力咁!但佢繼續準時交人,一放工放假一定陪我陪女,所以反而我嫌棄佢多

大宅

Wishsss 發表於 19-10-22 01:39
偶然發現這post
好有共鳴

多謝你有共鳴~其實我之前寫出來都係想比人睇多個角度!其實一段感情中係雙方面的,一定係兩個人都要付和出

大宅

Emmyy 發表於 19-10-24 23:44
想有番拍拖甜蜜感覺就出面搵人
點解唔係搵番自己老婆呢?
呢d真係理由嗎?

其實我覺得雙方面都要主動,同佢結得婚,當然係搵自己的老公老婆嚟揾返甜蜜!但如果一直只有單方面去搵,另一方無這個心,而令對方出去另找別人,或根本即搵別人也大有人在!所以我都贊成自己也要保持競爭力!使自己也不至于太差!你可能覺得是籍口,但人和人之間相處,真係一步之差,便可以有好多唔同結果!所以我會多方面咁睇

首頁

尾頁

跳至