自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

日營果度, 如果大家有時間可以周圍8下, 因為我都未去過, 有料大家齊齊報上黎, 到時再作決定

男爵府

冰紫嫣,

自行copy返D人名, 再加返自己個名上去就得嫁LA!
一陣睇唔到你報呀!

轉戰水口村 (東涌)1/10 國慶日

12PM 東涌 MTR 等 CHECK過個日水退時間係10AM - 3PM.

1) GOGOBLUE
2)ccfu123 (2大1小,我早2天去過la,等我帶隊啦)
3)小馬仔 2大1小
4)vinyasa 1大1小
5)可愛的天使2大1小
6) 多利是, 2大2小
7) catnapper 2大1小
8) 法子 1大1小
9) WTTCLY 2大2小
10) 冰紫嫣 1大1小

記得帶鏟, 水桶裝蜆, 蚊怕水, 太陽油, 太陽帽, 糧水, 小朋友乾淨衫褲, 櫈仔(呢個一定要帶呀)

UP返上黎先...

原文章由 冰紫嫣 於 08-9-25 11:46 發表
我都去, 冰紫嫣 1大1小 (可能會2大1小)

[ 本文章最後由 eva1320 於 08-9-25 14:40 編輯 ]

男爵府

無錯呀, 呢個係烏溪沙沙灘

路口個灘叫"落禾沙里", 都會見到樓, 好好認就係有幾棟未起好, 仲有綠色沙綱圍住既"綠色樓"

可能你遇唔啱呢, 我地都見到, 唔係一隻隻, 係一群群

原文章由 kerkermui 於 08-9-25 15:17 發表

仲以為你地去有渡頭嗰個灘~ (烏溪沙站~ 站頭相嗰度)
因為次次去路口嗰個, 都未見過海星, 但係你地d相又影到好多咁!

同埋, 路口個灘, 應該見唔到d ...

[ 本文章最後由 eva1320 於 08-9-25 17:31 編輯 ]

男爵府

再去啦,真係好好玩

男爵府

到時你會好後悔

你見唔見到"櫈仔"隔離 ---->(呢個我覺得一定要帶呀)

就知佢既重要性

原文章由 小馬仔 於 08-9-27 20:54 發表
我今日去左樂富吉朱十蚊店度睇,好似大張左小小,我地諗諗下不如帶垃圾膠袋去坐,唔知好唔好呢?

男爵府

原文章由 gogoblue 於 08-9-28 00:22 發表

你睇吓我幾聽話,買完一張之後都怕怕...早幾日買多張..

寧願帶兩張櫈仔, 唔坐都可以放個bag丫...

男爵府

好提意呀

我上次都好似走難款嫁, 3大袋呢

原文章由 小馬仔 於 08-9-28 08:10 發表
我一陣出去睇櫈仔,帶得太多野,佢地話好似走難咁, 所以我諗住帶架買送車仔去一次過裝晒d野

男爵府

點會咁嫁, 唉!............希望去玩既朋友仔愛惜大自然環境, 好難得係市城入面, 唔洗撘幾個鐘就有得玩既沙灘仔, 如果一人留小小垃圾, 可以好快會無左個咁好玩, 咁乾淨既親子好去處嫁喇

希望我地愛佢唔會變成害佢啦, 我好鍾意"落禾沙里", 咁詳細介紹落禾沙里既所見所玩, 係想一齊分享, 好唔想見到佢有咁既下場

希望各位高台貴手, 好好愛惜大自然!

原文章由 BB2000 於 08-9-29 23:37 發表
各位,
我今日又去左落禾沙里啦,我地係米害左個沙灘呀??mouth:
成日話去呢度掘蜆,我記得第一次同eva,荷媽去呢個灘既時候,真係覺得好乾淨,今次第三次黎,去到已經開始水漲(3點幾),係小路一落到去,已經見到好 ...

男爵府

因為我同你地去完之後無自己再去過, 我所見果次個個媽咪都好好, 無留低D垃圾, 又無帶走任何海星, 我連蟹仔都無拎走一隻, 我唔知道會咁

我係度再3呼籲: 請各位媽媽帶小朋友去親親大自然既時候, 唔好忘記要珍借它愛護它, 如果唔係會好快無左個咁好既好去處

再借呢度同"落禾沙里"講聲對唔住, 我唔知會害左你

原文章由 jo2901chan 於 08-9-30 00:47 發表

唉~~~~我好早以發現垃圾問提,由其住附近,好心痛d蜆,海星等等,不過唔好意思掃d媽咪興,所以後期都無嘜出聲,有d悔不當初~~~本住親子的好去處,點知~~,而個d人唔珍惜~~~城市人愛大自然,但不是太愛自律,~~~~~無言~~~ ...

男爵府

荷媽,

OK, 我宜家逐頁望返, 有關既資料我會DELETE, THANKS!

如果你地都有出過教人去或者其他關於沙灘既資料, 請自行DELETE, 謝謝

唉.........我覺得好可惜呀, 我自己真係好鍾意帶2B周圍去, 諗住近近地, 方便好多城市B, 點知會攪到佢咁

仲有呢..........點算呀, 上次比你地睇果編野出左街嫁LA

原文章由 ZZdaphne 於 08-9-30 00:05 發表
eva

不如delete 個post 啦!!
我係度都睇過有人話去bbq,
我都有叫唔好!!!!

男爵府

我明白, thank u!

我都唔識點講, 我知道一定唔係呢度既媽咪, 因為2次個個都玩得好自律

希望大家都可以珍惜呢D難得既好地方

原文章由 joefoon 於 08-9-30 02:27 發表

eva1320
不要太介懷
我和你們去完之後、
另和老公囡囡去多一次、
在那日也發現有BBQ、
應是昨夜留底、
當日有人游泳和放狗、
我多口問句這處街方、
游泳和放狗、BBQ、的活動以前常常有、
只不過掘蜆團、今 ...

男爵府

多利是,

我都有諗過係潮漲既原因, 而且啱啱打完風, 係會污漕D, 不過係果度BBQ, 仲要留低垃圾, 咁就真係...............

原文章由 多利是 於 08-9-30 08:57 發表
大家唔洗攬晒上身既, 我去過兩次, 1次水漲, 老實講, 水漲真係會dirty好多, 乜q都沖晒過來~ 仲有人係度放狗..... 真係走都走唔切~ 我又試過水漲去長灣東灣, 真係乜垃圾都有~ 但我地之後個次 ...

男爵府

係呀, SORRY AR Fanny!

我黎唔到呀, 聽日要揍2個, 有機會下次再玩過
我地掘蜆團黎緊秋涼攪日營, BBQ, 希望可以再一齊玩啦

原文章由 ccfu123 於 08-9-30 14:13 發表
eva
你明天唔,有d失望添

男爵府

你地個個收穫都唔錯bor

不過小心............
.....................
掘上癮

男爵府

哈哈, 其實我真係好想好想去呀, 不過太遠要"訂"2件, 唔易呢

黎緊秋涼既BBQ大家再聚一聚丫

原文章由 ccfu123 於 08-10-2 11:43 發表
eva
你d蜆癮發作未呀,發作話記得call我喎

男爵府

嘩! 好勁呀你, 掘到咁大粒!

原文章由 catnapper 於 08-10-2 13:43 發表
HELLO~

好開心呀, 多謝ccfu帶隊及教我摸蜆, 今次收穫好豐富, 掘到好多大沙白, 我尋晚整o左三色椒炒蜆及蒜蓉開邊蒸沙白+粉絲底. d蜆肉細o左d, 成大碟只有幾隻有沙, 好好食
http://hk.myblog.yahoo.com/cla ...

男爵府

bbq..............................唉..................

原文章由 多利是 於 08-10-2 14:50 發表
hi

琴日我地都去左落禾沙里, 去到已好多人係度...初去到時, d水未係退得好靚, 就感覺幾dirty下, 玩到後來, d水退得7788, 咁就感覺d水清左好多.... but anyway, 都係有d唔應該有既垃圾係度....&近樹邊竟然有人係度bb ...

男爵府

好PRO呀你地

首頁

尾頁

跳至