自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢識亦曾經做過, 但聽佢講, 佢只屬基本功.......所以只可以算係識皮毛

嬰靈只係小鬼, 細路仔, 正常嚟講能夠見到靈界嘅人都可以睇到, 只要大家 channel 啱
原文章由 wagi 於 22/9/08 21:32 發表

咁係老公識唔識得落呢!!
係咪要搵c f 先知有無嬰靈跟住你

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

未必有人接就等於投胎快, 幾時可以投胎, 每個人都會唔一樣, 要睇生前嘅積福 / 作孽....

原文章由 clala 於 23/9/08 12:47 發表

原來係咁...等我仲o係度諗左好耐點解開頭就要俾人跟住..
之後就唔洗tim..

咁請問先人最快會可以去輪迴?
如果去世o既時候有人黎接~咁係咪代表會好快?! ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點解我又睇唔到d post架 淨係見到有人回post講嘢....但就show唔到出嚟....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉~~~~連我自己講嘢嘅 post 都見唔到.....攪乜呀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公就話除非師傅睇, 否則一般人都好難睇到某個人有冇中降, 通常被降者都會行為, 性格比以前有好大分別, 或者有怪病, 但去睇醫生驗又驗唔出有問題.....嚴重者會突然死於異常

原文章由 mamabinbin 於 23/9/08 19:25 發表
好呀, 唔該晒你 & 你老公!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

會, 唔一定每個泰國人都去學

原文章由 wagi 於 26/9/08 21:29 發表

係咪泰國人就會識d架,會唔會有唔識o既?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咦~~~cheechee你都啱呢d嘢架 睇唔出喎

其實電影電視劇情唔係全部都真, 有好多都會係比較誇張, 所以我哋睇親都會笑 但好多都會跟實情做引線, 所以唔多唔少會有機會有d相似

我係之前嘅post都講過, 我聽 "佢哋" 係比較弱, 所以好難同 "佢哋" 講到嘢, 而且, 問 "佢哋" 點死, 幾多歲....嘅問題, 係大忌, 正常係唔會問, 亦知道唔應該, 唔可以問

至於開眼, 民間有好多偏方, 但有冇效我就唔知, 不過我哋都唔主張隨便去開眼, 如果真係要開眼, 就最好搵師傅做, 咁會比較安全d

原文章由 cheechee 於 27/9/08 13:22 發表
哇! 呢個topic真係好正呀! 原來電視電影果d 劇情係真嘅!
睇完後成日覺得身邊好多"人"呀!
開頭好驚, 但睇完就覺得那些"人"原來係唔駛驚架!
咕b, 你試過和那些"人"傾過未架? 例如佢點死之類呢!

之前有個媽咪話佢 ...

[ 本文章最後由 咕b 於 08-9-28 00:18 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢樣我都有一個小經驗, 亦有聽人講過, 燶味就燒蕉鬼, 咸味(海水味)就水鬼......檀香味....好似話係後人燒香比 "佢" 多數都用檀香, 所以有檀香味 唔知係咪 , 我都唔係太記得

原文章由 clala 於 3/10/08 15:48 發表
親愛o既咕B~我又有疑問喇..

我記得有媽咪講過話見到"朋友仔"之前會有陣臭味..
咁我想問如果係有陣"亶"香味呢? 會係咩黎??

事原係我琴日一返到公司就o係我個位周圍有陣"亶"香味..
我哩幾日又冇去過拜神o既地方..公 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

要帶埋祖先走架, 如果唔係祖先會留係舊屋, 唔識去新屋

觀音, 土地都要帶走, 如果搬屋後打算唔再供奉就要請走

可以搵師傅幫你做
原文章由 Kingswood 於 3/10/08 17:16 發表
咕B,
我有問題想請敎你,
我家揾左師父請左觀音, 五方土地, 同埋祖先供奉, 如果有朝1日, 我們要搬屋, 咁應該點做?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

冇去過玩呀 我都好想去玩呀......

原文章由 (!_!) 於 3/10/08 21:22 發表
咕B

我想請問你有陰陽眼, 咁有冇去過海洋公園玩哈佬喂? 會唔會見到真"朋友" 同"假朋友"同場出現?

我去過玩那裡的鬼屋, 效果陰陰森森, 我真係驚會比"真朋友"係入邊開"" 呢. ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我?? 我唔會問

原文章由 adaleung0716 於 6/10/08 13:23 發表
好奇想問下如先人走左.......你會唔會幫手問下先人要什麼ka????

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

點解我又睇唔到post架

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你都係搵師傅問.....我不嬲都唔會裝香拜神 & 燒衣....我所知嘅只係大概, 未必完全正確

原文章由 Kingswood 於 6/10/08 14:03 發表

咕B, 請問你係點樣帶走架, 程序係點呢?
謝謝!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

可以咁講嘅......

每個人要受咩刑罰, 同受罰時間長短, 都要睇吓下面點判, 但我記得逢自殺嘅都會不斷重覆承受自殺時嘅經過同痛苦作懲罰

原文章由 adaleung0716 於 9/10/08 09:29 發表
其實朋友的世界係唔係同我們的一樣ka????

係唔係有天堂 &地獄ka?

如自殺個d係唔係投唔到胎ka? (但生前積左好多陰德呢)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

1). 應該會係, 但我就未親身遇過, "呢頭燒, 嗰頭就即刻著住" 咁嘅情況......

2). 呢個我冇詳細留意......

3). 唔明?! "咁d女明星屋企好多同道中心?" <---唔明咩意思

4). 唔會知, 只有搵信得過嘅師傅返嚟睇

原文章由 andyc2001hk 於 12/10/08 03:18 發表
咕b
可能妳曾經答過類似問題但可唔可以答多次

(1) 燒衣紙比仙人係唔係真係有用架?
(2) 有D新潮物品例如紙手機, 紙電視機....等等真係可以嚮下面用?
(3) 如妳所講係有咸濕鬼, 咁D女明星屋企咪好多"同道中人"?
(4) ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

1). 好耐以前曾經試過一次咁大把

原文章由 山SANDRA渣 於 20/10/08 14:05 發表
咕b or lau yau,

之前dpost 唔知有無人問過呢d問題,但因為太長, 偷懶唔想溫書, 煩請再解答以下問題:

1. 你地有無同"朋友"對話,真係一問一答嗰種
2. 如果上一題答案係有嘅話,佢地會唔會話俾你聽, 又或者你地又無聽 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果已經掛住咗, 咪由佢先囉, 戴一排睇吓壓唔壓得住先再算啦, 又唔需要過份擔心嘅, 未必一定有事......平常心啦

原文章由 kkttssng 於 21/10/08 15:43 發表
呢次麻煩啦..c6個老豆買左隻"皮休"俾c6扣係鎖匙個度呀...我睇之前個d post話如果壓唔住隻"皮休"會有麻煩...我想偷偷地處理左佢呀..可以點做呀?? 之前佢老豆有時係屋企開佛經聽我就走去熄左佢..佢屋企掛個風鈴我又拆 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我死咗之後再返嚟話你知.......

原文章由 awah112 於 1/11/08 13:15 發表
(1) 燒衣紙比仙人係唔係真係有用架?
(2) 有D新潮物品例如紙手機, 紙電視機....等等真係可以嚮下面用?

朋友去問米,話收到燒衣紙。

但唔知係咪真係有用,而且有冇電視臺播電視節目呢? ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

收到你pm, 已經pm覆返你, check吓

原帖由 Hellobmama 於 09-8-14 13:53 發表
咕b,

無意間 search 咗你呢個 post.
由頭睇晒..我相信呢個世界係有朋友仔.
我想請教你.. 因我舅父前幾天剛去世.
因為屋企人又唔想大攪.. 我只係想知他因病而去. 生前嗰病令佢睇唔到野同行唔到. 我想問佢去咗第2個 ...

首頁

尾頁

跳至