自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

早2日係屋企驗Bingo,咁今日就去普通醫生(大埔大元村)到驗多次同拎埋醫生証明,打電話預約既時候問咗驗孕$120,去到登記都講係嚟驗孕,但埋單時收$520,藥房姑娘話驗孕$120+轉介信$400,我話吓轉介信要$400,咁藥房姑娘就問醫生就收返張轉介信後收$420($120驗孕+$300醫生錢),我話打嚟問過驗孕$120,另外$300醫生錢咪仲貴過平時睇醫生,咁登記姑娘就出聲話邊到驗孕都要收醫生錢,仲話我登記果時淨係講驗孕無話唔睇醫生,仲態度越嚟越激動問返我你係咪淨係講驗孕無講唔睇醫生?仲要好大聲講,雖然診所唔係好大,但都有8-1x人係到,始終尼d都係我既私隱
藥房姑娘就出返嚟同我講:唔好意思,可能溝通上既問題,醫生話你想俾幾多就幾多? 咁個登記姑娘就彈出嚟話我:咁你係睇咗醫生呀嘛,咁你就係要俾嫁喇,你又無講你唔睇醫生!
藥房姑娘就不斷同我講唔好意思,因為我覺得$420就over咗我既價,但因為溝通上既問題而家淨係俾$120我就會好肉酸,咁我俾一半喇,但我俾小小意見,下次可以問下人見唔見醫生?
個登記姑娘又彈出嚟話我:你而家話我錯呀,咁你係咪無講無睇醫生,你睇咗醫生就係要俾嫁喇!
我話無話你錯,佢就好激動話我:你咁講仲唔係話我錯!
藥房姑娘不斷講唔好意思,我知道係個別姑娘問題,但我出咗診所就係喊出嚟,點解我睇醫生要咁受氣……

別墅

moscowcow 發表於 17-4-8 19:14
街市對面?

係呀

別墅

cudy119 發表於 17-4-8 19:33
唔好意思樓主
驗孕錢和睇醫生錢應該真係分開的
咁你驗孕$120, 醫生寫轉介信$300

我表達係個登記姑娘既態度,我當時聽到$520咁貴,只係問清楚個收費,佢已經好激動!
我都同佢講,我唔係個個月驗孕,所以唔清楚有分見醫生同唔見醫生

別墅

回覆樓主:

同埋我打咗去問價錢先,如果佢有講我會明白個收費,亦可能係溝通問題,所以各自付一半責任,你地唔好誤會,我無話診所收費問題,我亦無診所嘈到,但咁樣俾人鬧法,真係好無辜

芝麻街    發表於 17-4-8 22:37

別墅

回覆樓主:

今次當學野,只怪自己問價錢問得唔清楚,下次會問清楚仲有冇其他收費

我要澄清一點我唔係無錢睇醫生,亦唔係睇完賴皮,如果收費清晰係免除咗不必要誤會~

別墅

艾森 發表於 17-4-8 20:45
轉介信?係咪即係醫生寫既懷孕証明?要收錢唔係問題,咁係人地黎到診所驗孕前講明要醫生寫証明會收幾錢好d ...

就係咁,你講到我既心聲……

希望其他JM唔好再誤會我

別墅

mybabylove 發表於 17-4-8 21:38
驗孕、見醫生、攞葉酸唔係分開計架咩?咁你平時睇醫生幾錢?比返睇醫生+驗孕錢咪算囉,我睇第一次加埋$600 ...

平時3日藥$280左右,反而而家要$300

其實我當時都覺得要局俾,我係已經拎咗錢出嚟,但個登記姑娘都要鬧我,個藥房姑娘都唔好意思收,最後傾好俾一半佢先收……

別墅

MrsWong 發表於 17-4-8 21:48
我上星期四去醫生度攞份報告,講咗5句,收我$500,我以為對上一次去化驗加見醫生收我3仟幾已包埋攞報告,點 ...

所以以後會問清楚收費

整件事我同藥房姑娘都平靜咁解決問題,只係個登記姑娘好激動鬧我
其實我登記已經講我嚟驗孕,我點知有分見唔見醫生,佢只講驗孕$120,又無講其他收費

別墅

ricky0223 發表於 17-4-8 22:25
我記得我之前(二年前)自己驗到有,但都係要去睇醫生拎轉介信去政府約期,印象中係幾舊水,因為醫生係收診 ...

我無話診所錯,你應該無爬文,我嬲係個登記姑娘態度,我已經拎咗$420出嚟俾錢,醫生同藥房姑娘都覺得溝通上問題,所以佢地都有責任

別墅

siumeow 發表於 17-4-8 23:05
放心,我明白你

我上一個回覆係睇完一樓就回,完全get 你嬲咩

多謝明白我既人,呻完訓醒唔記得

別墅

kafu__so 發表於 17-4-9 20:01
劉醫生?

嗯…

別墅

mimokoala 發表於 17-4-10 15:16
個姑娘咁似我c6同事的對白嘅
少少事就跳制好鬼得人驚
(呢位同事確有情緒病)

其實我當時問點解咁貴既,另外個姑娘解釋俾我聽既時候,佢已經好激動……

有d Jm話係分開收費,有d Jm話一個價錢,我明白唔同診所收費都會唔同,但同一個服務有2個收費既係咪應該要解釋俾人知,當人去登記時只講平既價錢,當做就收第2個收費,有Jm反問我係咪無睇過醫生,只是你地睇到收費光明清晰既醫生,醫生唔會只會睇一個,我學到野既同時亦希望大家都問價錢都再三問清楚……

我呻完

首頁

尾頁

跳至