自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

awah112 發表於 20-8-23 03:16
好多家長移民都係為咗仔女,既然係姐夫決定,點解唔係嬲姐夫?

無錯,好多家長都話為左仔女,為左下一代,但佢地有無問過仔女,問過下一代想唔想走?當年97問題,好多人都係咁講,驚。。。結果都係回流,點解?相信回流的人更清楚明白。

伯爵府

虎到金來勳章

老翻太太 發表於 20-8-23 11:14
好多人覺得去外國生活,培養仔女一口流利英語,變成一個竹升仔/妹就代表成功,就等於比最好嘅仔女,真係好 ...

其實人各有志,為未來打算係無可厚非,但個理由係為仔女好,呢個理由就。。。除非仔女非常樂意,什至有要求,否則,正如樓上有人講,移民係點,有無遺憾,要幾年先知,咁同一道理,留係香港係米唔好都要以後先知啦,但香港係米唔好?仔女既父母都係香港大,有幾唔好,心照啦,係米?

又講返樓主case, 咁姐夫可以用為仔女好的理由移民,咁點解家姐唔可以用為父母好既理由留低?所以,只係我個人覺得,乜野理由,都只係一個籍口要離開。

伯爵府

虎到金來勳章

Mm233 發表於 20-8-23 13:38
問下一代?下一代可能未夠10歲喎

回流個D係咪放棄埋外國國籍先?

我諗如果唔係bb, 又如果有10歲,想唔想離開,應該有想法,可能佢地既想法係膚淺,簡單,但亦唔見得大人既想法係成熟,可靠。

我無反對人移民,我亦有講人各有志,只係話,離開總有種種原因,但用為下一代好呢個理由,就。。。有d保留

伯爵府

虎到金來勳章

maynjune 發表於 20-8-24 00:51
如果為下一代的話,應該點安排好呢?我都頭痛緊。
留在依家的香港會有路行? 假若唔去外國的話, 返大陸 ...

為人父母,都想仔女好,但乜野叫好?做醫生,律師。。。專業人士就係好?我覺得人生係仔女自己,點安排,條路點行,應該由佢地自己決定。作為父母,供書教學,教好做人道理,有良好品德,唔作奸犯科,破壞社會已經盡左責任。當然,有錢比到富裕生活仔女,呢個就最好啦,但無亦唔係錯。邊到生活好,我覺得可以同仔女傾,睇佢想點,當然好細個,未必知咁多,但唔等如唔知,我地可以同佢分析,去或流,都有好,有唔好,父母責任係話比仔女知,條路點行會好行d,但唔係要佢地一定要跟住我地既安去行。好或者唔好,都應該由仔女自己話事。從申,我無反對移民,亦無叫人反大灣區。

伯爵府

虎到金來勳章

maynjune 發表於 20-8-24 07:34
講真, 大人有時自己都唔知道乜嘢叫做好, 何況係小朋友, 要比佢地自己做決定⋯⋯好似係超乎現實, 談何 ...

正如你講,大人有都唔知乜叫好,但就以為係好,要仔女一齊做。路係仔女自己既,既然大家都唔知係米好,就由仔女自己決定。

都係個句,人各有志,每人養育仔女方法唔同,無話邊個岩,邊個錯。做父母唔易就一定,一齊努力吧

首頁

尾頁

跳至