自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

其實最大問題係,小朋友識好多好深嘅野但唔識應用返出黎…

好似好我姪女5歲已經識背乘數表,但你同講買4蚊包包,比10蚊,找返幾多錢,佢諗好耐都諗唔到。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 OforOsaka 於 15-01-04 發表

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
我都覺,我姪仔10歲,考試默書明明識好多深宇,但叫佢睇一般兒童小説佢話「睇吾明」?佢讀區内名校成績中間 ...
所以家長學術上,除左谷小朋友,都要花心機去開發佢地其他生活上實用的能力(不過真係好難。)

有時我帶姪仔出街,例如沙田出銅鑼灣咁,會叫佢決定搭咩車出,要用幾錢車錢…等佢日常生活用下個腦。

伯爵府

引用:近來同小朋友面試小一,其中一間係要小朋友

原帖由 ACB 於 15-01-04 發表
近來同小朋友面試小一,其中一間係要小朋友串英文,數學錢幣加數等,對我小朋友真的不易,因真係沒有要求個小朋 ...
識唔代表乜野,但當好多野個個識你小朋友唔識………會影響自信

伯爵府

引用:Quote:原帖由 OforOsaka 於 15-01-04 發表

原帖由 channba31 於 15-01-04 發表
咪人比人比死人
何必呢
唔好話小朋友
但當去到現在屋邨學校都當啲學生係名校咁谷,就唔係自己想唔想比較的問題。

好似我朋友個仔間學校咁,原本一,二年級都冇乜野,去到三年級果年 ,換左校長,啲功課突然多左,默書又突然多左。最慘係,去到4年班果搞搞下,佢班上有幾個同學因為成績唔達標,只能「試升」5年班……

伯爵府

引用:課程深唔代表一定叻,所以出咗好多死讀書嘅

原帖由 Koala_Chu 於 15-01-04 發表
課程深唔代表一定叻,所以出咗好多死讀書嘅人出嚟,只跟模式做嘢,唔會變通,高分低能

...
我公司就係有一件「master」
個客投訴,一野就答公司規矩係咁,個客話要搵老細,佢比左老細個email出去

首頁

尾頁

跳至