自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我身邊有個奇怪的同事,稱呼佢做A,佢既事蹟計有:

1. 本來我自己慣左係辦公室叮飯或call外賣,某次在外面一間餐廳見到A食lunch,咁佢話一齊我都冇所謂。之後佢就日日過來搵我食飯,中間有時我約左其他朋友食飯唔同佢食,佢會黑面,有時我會出遠少少同朋友食飯,佢又會睇下我幾點返來,如果遲左佢會俾說話我聽。

2. 同事專心工作期間,A會突然靜悄悄站到你身後好似背後靈咁,唔出聲望住你同你部電腦。擰轉問佢有咩事,佢就會話”冇,睇下你做緊咩之嘛。”

3. 我同A分開兩層坐,佢會成日失驚無事過來我個位或者打EXT搵我,咁我工作成日都要離開個位搵資料或者去其他層數搵其他同事傾野,佢一搵唔到我就會whatsapp問我去左邊,但其實係冇公事要搵我,之後又會俾說話我聽話”頭先你去左邊?”大佬我去左邊關你咩事?佢又唔係我上司,唔知點解要同佢匯報。有一次佢問我信口吹話”去左洗手間呀,得唔得呀?”,佢竟然答我”我頭先有去洗手間搵過,你都唔係入面。”

4. A鍾意趁其他同事唔係位度,走去人地個位,睇下人地個月曆mark左d咩,枱面有d咩,甚至望人地個垃圾筒有d咩,開人地櫃桶睇下有d咩。跟住mark底或用手機影底佢有興趣八掛的事慢慢返去研究

5. 承上,如果A發現其他同事在月曆記事,因多數人可能用自己先明的縮寫mark低提醒自己,佢會好努力想辦法破解,譬如佢成功破解甲同事星期三下午請假要見減肥醫生,佢星期三早上就會留意個同事會唔會同個醫生double confirm個appointment,跟住中午會同大家講佢知道甲同事下午的去向,星期四早上甲同事返工後就會搵機會去佢個位搵野。

6. 人地已經表明開緊OT,只想快快手做完d工作,歸心似箭,A會無端端走埋你身邊問你做緊咩,跟住話陪你OT,坐在你身邊不停係你隔離問三問四,你唔理佢佢開始去隔離同事個位度搵野影相,一邊不停同你講有咩發現。

7. 我地公司有個圖書館可以俾我地借工作上所需的書,佢好鍾意睇下D同事借左D咩書,跟住CALL番來等個同事唔可以再續借,但其實本書佢自己冇用。

8. 基本上對8成同職級同事都睇唔順眼,每次同級同事有d product出,一定會拎住人地件製成品好似驗屍咁睇下人地有咩錯,even老細冇出聲

9. 承上,A唔鍾意某d同級同事,even件事唔係佢incharge,一捉到d同事有咩出錯,佢會send email俾老細cc俾個同事。咁被捉錯的同事自然心有條刺,之後遇到A有出錯,人地照辦煮碗同老細講番,A事後狂鬧人地賤格,鍾意同老細打小報告。

10. 承上第6,有一次我手頭有d工作要趕出來第二朝交,但又約左人,希望可以快快手做完,當時已過公司辦公室時間,我又見到A CALL我,於是扮見唔到,我唔聽,之後又用whatsapp搵我,我只好扮睇唔到,個心已經好驚佢會落來搵我煩住我或追問我做咩唔聽電話,好似我20分鐘已完成份野,我覆左佢一個msg話我已不在office,同時打算即刻逃離現場起碼唔算俾佢捉住,正當我離開公司大門,出lift check番電話見佢有幾個msg,分別係"你走左咩?我見到你個位附近重有燈喎?", "其實你未走架係未?", "如果唔係你,重會有邊個在office呢......"真係救命!

諗到再講

後記:其實呢位同事係女性,真係好似有d JM估咁,由於佢d親人全部不在香港而且單身,令到佢有好多空餘時間,人地個個趕住收工返屋企, 佢會連星期六都可以返公司hea。

我本身唔鍾意人地跟住晒同煩住晒,初時以為自己對佢有偏見,但睇完大家的回應先知自己咁諗好正常,但佢實在幾煩,我都唔敢太強硬拒絕,驚後患無窮,我只想安安靜靜地做完工作就收工,唔想生事,點解都咁難,唉.....

bennypoon6    發表於 15-6-15 21:08
mmami    發表於 15-5-12 10:53
wcpcelia    發表於 15-5-12 09:29
PCMW    發表於 15-5-11 19:25
SiuBBee    發表於 15-5-11 15:49

男爵府

mini1204 發表於 15-5-11 13:32
佢係唔係好孤獨無朋友屋企人又唔O岩既人?

係! 佢的親人全部不在香港,而且單身

男爵府

c.vieri 發表於 15-5-11 13:36
我會疏遠佢,我好怕人咁樣。

其實我都好怕,好有壓迫感,

男爵府

rex13 發表於 15-5-11 13:34
咁痴線概, 男定女呀?咩職位?

女,由於有同事睇呢版,職位名稱不便公開,不過唔係管理層

男爵府

vvkennis 發表於 15-5-11 13:46
回覆 i_love_leslie 的帖子

敢問呢位同事的背景??其實佢咁做好傻,如果我知佢開過我柜桶,我一定會話佢 ...

其實佢俾同事B斷正過,B好嬲,想同老細講,但由於B俾A在老細面前打過小報告,老細對B印象麻麻,B又擔心老細會以為佢係想報復,所以自己嬲完一輪就算

男爵府

傻Y頭 發表於 15-5-11 13:39
你個同事本身做咩架,可以咁得閒既。你地有冇同佢上司反映呀!同埋佢咁鍾意開人櫃桶,如果萬一唔見野,其實 ...

其實我都覺得應該同上司反映,不過呢度d同事一向都多一事不如少一事..........呢個同事真係好奇怪,其實就算我好得閒,我都唔會好似佢咁做...........

男爵府

kmcatbb 發表於 15-5-11 13:40
唔理係男/女,佢一定係變態+暗戀你

哈哈(苦笑),佢係女啦

男爵府

neko138 發表於 15-5-11 13:44
佢直屬上司係咩職位?

老細

男爵府

tkkmama 發表於 15-5-11 13:49
見到D字彙, 你地係公務員?? 印象中我聽過親友講佢工作範圍內有尼類痴人.. ...
唔係呀,唉,我諗公務員唔會咁冇皇管........

男爵府

回覆 cdx91 的帖子

哇,佢係男定女?跟埋去餐廳好恐佈

男爵府

回覆 c.hutchson 的帖子

over 30

男爵府

回覆 happygirl_001- 的帖子

你同事可以同我同事做朋友!

男爵府

應該係心底入面太寂寞

男爵府

其實佢應該好鍾意(痴住)你

認真,我都好憎人地擅自拎我d野同睇我d野,我個位A同事都會咁,睇完重會問三問四,真係好討厭! 到底有冇家教架!!!

男爵府

回覆 肥格格 的帖子

其實我覺得輕微D講係無聊
但佢去到咁極端,真係可以講係精神病,
有時我諗就算我有咁得閒同無聊到爆,
都唔會走去睇人D私隱同翻人地D櫃桶垃圾桶
或CALL人地借左D書等人冇得續借,
真係變態同心地唔好先會咁

natjosejim    發表於 15-5-12 10:47

男爵府

引用:Quote:i_love_leslie+發表於+15-5-11+19:11

原帖由 cdx91 於 15-05-11 發表
佢行為真係好似女鬼,再加上佢個長髮齊陰頭,每次佢一行埋黎陰聲細氣咁講野,我就起雞皮

你點解頂得順架? ...
你形容到你個同事好好笑

你用陰濕一詞真係中,其實我覺得佢難頂,但又怕一反面佢唔知會做d咩,只好忍得就忍,避得就避

男爵府

回覆:evalau825 的帖子

我都係咁覺得,佢可能太得閒太寂寞

男爵府

引用:Quote:i_love_leslie+發表於+15-5-11+19:45

原帖由 cdx91 於 15-05-12 發表
對住呢d人真係只可以忍同避,係佢地眼中,你唔係朋友就係敵人
你個同事男定女,幾歲?點解佢咁得閒做咁多呢 ...
講得好啱!所以點解我唔敢反面,因為我覺得A同事真係只將所有人分為朋友or敵人兩類only, 我唔想後患無窮

佢係30+的單身女性,未拍過拖,可能同佢性格有關。

男爵府

引用:係咪心理變態?我覺得好驚驚!

原帖由 方方媽媽 於 15-05-12 發表
係咪心理變態?
我覺得好驚驚!
我覺得有d,其實佢工作方面好正常,而且係做得嘢個d,平心而論,我見佢對佢自己的親友、同學幾好,正常的,係唔知點解對住d同事咁變態。佢每次摷完人d嘢後,重洋洋得意咁話佢發現到d咩,佢有時重會網上search d同事嘅fb, blog之類的好似想起人底,真係好驚

首頁

尾頁

跳至