跳至

首頁

尾頁

伯爵府

馬鞍山規劃真係幾好, 成個市中心一個街錶泊車位都無, 推晒所有車入停車場, 條街乾乾淨淨, 大部份時間交通都唔會塞. 我98年開始住左幾年, 跟住搬左出大圍, 前幾年又返馬鞍山住, 前前後後都6-7年. 自從有馬鐵同埋馬鞍山繞道之後, 交通更方便. 而家住向南樓望住馬鞍山無遮山景, 真係唔捨得搬.

伯爵府

有時向山呢邊好風得滯, 半夜D風嘈到要關窗先訓到....
原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 06:42 PM 發表
翠擁都真係幾好住,有好風空氣又好~!!

伯爵府

入左伙成11年仲周圍整緊漏水, 唔漏水單位萬中無一. 我自己整過兩次, 雖然話發展商比錢, 但係又要等撘棚又要等維修又要等砌磚又要等試水.... 以前住新港城恆基樓乜事都無, 話過以後唔買長實樓. 翠擁升幅無平均咁高都可能係呢個問題. 不過村巴真係正, 得佢同聽濤有車去到鑽石山.
原帖由 hinwaimama 於 11-3-3 10:06 PM 發表
翠擁如果唔漏水就真係PERFECT~
我至LIKE個會所同村巴,
仲有室內泳池,如果恆溫就仲正!!
呢度向山大部分都風水好好GA~

伯爵府

雅典居質素唔錯, 幾年前買樓都有考慮, 但呎價較高, 咁又想買大D, 所以買左翠擁. 雅典居個位置就尷尬D, 因為行去海柏新港城又唔係近又唔係遠, 村巴班次又好疏. 不過佢最正係會所有餐廳, 價錢同質素合理. 因為有朋友住果度, 間中都會偷混入去食飯!
原帖由 kelvlam 於 11-3-4 05:18 PM 發表
just curious... which would be your "best" (by your own definition of course) pick for 私樓?
care to share why also?... so renter like me can learn!

伯爵府

幾個長實盤開賣之前吹到好咁大, 又話乜意向價一萬蚊呎, 最後開賣咪又係市場價, 真係服左佢...
原帖由 pineapple0983 於 11-3-4 07:32 PM 發表

我聽d朋友既老公講,佢地起樓比曬同一個建築商做,e度冇乜問題,但個建築商勁刻薄,鍊到d判頭渣都冇得食,可能會有,10次有1次咁lor。但你唔做9次,你唔知第10次會唔會係筍。
價錢唔好,咁唯有慳材料la。工人就請d平既;ed已經唔係咩 ...

伯爵府

我都有諗過海典居, 但係車位無得賣, 一定要同發展商租, 條隊又好長, 咁買左樓又無位泊車就會好麻煩, 所以最後放棄左.
原帖由 pineapple0983 於 11-3-5 11:59 AM 發表

雅典居亦曾經有過好大的漏水問題,佢向海有d落地窗漏得幾犀利下;後來SHK 搞番惦。
e區最好係海典,信和樓,自成一國;曾經係我的 dream house。
向西沙d房真係嘈到嘔。
之前聽濤間管理公司完全唔得,件事搞到好大,見曬報。 ...

伯爵府

咁好價都仲要蝕, 97年果陣真係好癲. 我98年買新港城1期中層$4200呎, 住左3年$3000呎賣, 3成首期輸晒走人. 間樓舊左10年, 價錢升左近一倍, 好誇張....
原帖由 pineapple0983 於 11-3-10 10:41 AM 發表

你想講樓價見左頂?d人等唔切,蝕都走?
其實佢個價算OK架啦,MOS 17年樓都$5,6xx呎,仲第三期添,好價黎架。買嗰個就勇啦。

伯爵府

我十幾年前住一期中層向警署, 主要係車聲同埋消房局聲. 而家住係翠擁向山真係靜好多, 不過好多時深夜或晨早有班車手係公路飛車, 比佢地嘈醒.
原帖由 titanlow 於 11-3-24 10:09 AM 發表

我去睇一期一個向四期o既單位, 個業主話佢以前係向警署個邊, 廿幾樓都好嘈, 經紀都同我講唔會介紹向警署o既俾我(好熟, 知我o既喜好), 因為好多人都係咁講...

我最終咪無搬...繼續係翠擁囉, 原本好想搬番去市中心, ...

伯爵府

警局同消房都唔係成日出車, 但係條路有巴士行就會比較嘈, 而且巴士好早開工好夜收工....
原帖由 Hello1809 於 11-3-24 04:16 PM 發表
中層都咁嘈, 警署消房局成日出車嗎 ??

伯爵府

翠擁向山低層反而會有隔音屏隔聲, 但係高層會望到高速公路西貢出沙田線, 果條線係鈄向上, D車要比油, 又無隔音屏, 所以更加嘈.
原帖由 小曳人 於 11-3-24 05:59 PM 發表

最憎嗰d改裝車!
不過可能我地住得高,係嘈囉,但無嘈醒!

首頁

尾頁

跳至