婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉...你哋99會唔會成日對住個孫(現在個半月大)講\"媽媽唔比乜,媽媽唔比物\"例如:
(1)夜晚10點幾,我會將房燈較暗,等囝囝知道同白天有分別,但99入房時,會抱起囝囝對住佢講\"仲乜咁暗𠺢,媽媽唔比開燈呀!\"
(2)囝囝剛開始肚餓扭奶飲, 我仲有一啖飯就食唒,99會即刻抱起囝囝同佢囝講\"咁慘呀!媽媽唔比你飲奶奶,想餓死你咩!\"
(3)之前天氣未開始涼,平時幫囝囝冲完涼,都係幫佢著兩件和尚袍(一件半身,一件長到腳),再用厚毛巾包住,99見到又會抱起囝囝對住佢講\"做乜唔著條褲仔呀!媽媽唔比褲你著,想凍親你呀!\"

其實仲有數之不盡嘅例子,我同c6講,佢只係一笑至之...以家囝囝個半月大99已經成日響佢面前話媽媽唔好,到遲D我要返工時,如果佢日日同囝囝講\"咁慘呀!媽媽唔要你,剩係顧住返工呀...\",咁囝囝實會再理我啦!!!
我只係好唔明點解99成日要咁講嘢,又唔見我倒轉頭不斷對囝囝講99乜99物,佢好似想整到囝囝唔鐘意我咁,太過份啦!一諗到快要番工,已經無乜時間對住囝囝,心掛掛之餘仲要比人響囝囝面前數,真係好驚好驚囝囝唔理我呀...越諗就越驚,但係又唔知點去處理

別墅

引用:回覆+Yee_eey+的帖子 可唔可以唔好比佢湊

原帖由 jessicayoko 於 12-11-27 發表
回覆 Yee_eey 的帖子

可唔可以唔好比佢湊呀,聽你咁講,你99本身把口就唔好...把口唔好唔係一朝一夕嘅!
我之前都諗過搵我阿媽湊,但同99同住,咁做擺明剃佢眼眉咁...

suki.ywk  所以我生左次後,直情搬番娘家到住..  發表於 12-11-27 11:48

別墅

回覆:jessicayoko 的帖子

我以家都煩緊點好,但係之前問過我阿媽,佢話佢湊唔係咁好,因為99始終響度...

別墅

回覆:CECIMAN 的帖子

咁你當時點同你6299講話比阿媽湊?

別墅

引用:得閒揍開下,+再唔係咩返娘家住返一頭半個月

原帖由 bbkiki2011 於 12-11-27 發表
得閒揍開下, 再唔係咩返娘家住返一頭半個月, 唔好比99日對夜對, bb習慣左99就麻煩 ...
我都怕囝囝將來唔理我,只理99,到時真係欲哭無淚

別墅

引用:回覆+Evildada+的帖子 我都用過呢招,十個

原帖由 fifiwong 於 12-11-27 發表
回覆 Evildada 的帖子

我都用過呢招,十個得,不過都好睇C6點諗.99比說話我聽,我直接比番說話C6聽: ...
但呢招我唔太得,因為99之後會同62,2個姑奶及我阿媽呻...最終62成日借D意話我,阿媽就叫我忍下,當佢亂講,唔好黑面...

別墅

引用:老人家咁講,+無非都係想個孫親自己多過親媽

原帖由 tantanmama 於 12-11-27 發表
老人家咁講, 無非都係想個孫親自己多過親媽媽, 咁諗係超級白痴的, 因為母子點都親近過嫲孫. ...
但係佢哋唔係咁諗,琴晚62先話囝囝2-3歳大就搬去佢哋個面住(ps我哋係同一層有2個單位),我呢面又唔係無地方,點解硬要分開我哋喎...

別墅

回覆:Erica~ 的帖子

我之前都試過因為餵人奶而惡惡地話過99(因為佢好like奶粉),佢收聲完幾日,又恢復番以前咁

別墅

引用:你又喺你99面前同你c6講\"你媽媽唔餵你食飯

原帖由 小歪仔 於 12-11-27 發表
你又喺你99面前同你c6講"你媽媽唔餵你食飯呀?佢唔要你啦"、"你媽媽冇幫你沖涼咁衰衰呀"、"你媽媽搵我返黎 ...
同我c6講,起碼可以發洩一下

首頁

尾頁

跳至