自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

teresayan07 發表於 22-3-31 13:38
除非本來係香港人工唔高。。讀唔起 IS...
否則。。話為左小朋友讀書而移民好傻。。

ESF 一年13萬左右 又不用交denbuture

大宅

teresayan07 發表於 22-3-31 13:43
所以咪話與其話為仔女讀書而移民咁不如留係香港讀 IS 咪仲好...

(但 ESF 唔比 40萬買 NR 都唔易入。。 ...

no, 現在多人離開香港
ESF 不難有位

大宅

chitchit0520 發表於 22-3-31 16:21
其實個小朋友咁諗好正常,我哋中國人唔係成日話叫仔女讀書為了知識改變命運嗎?
但當外國生活,如果係心甘 ...

我聽到 別人講( 移民為小朋友好)

我就覺得 根本是推個波 俾小朋友
抬高自己

大宅

babytt2 發表於 22-4-2 13:22
香港家長是否接受到成百萬讀個學位,但就做基層??

yes, 我okay㗎

但大前題是 : 夫婦 要有足夠錢 應付退休生活, 不用靠子女養

大宅

virgokaren 發表於 22-4-2 23:47
係香港就算讀 ESF / IS 都吾代表你入到 HKU / CU 嘛。
無可否認去外國就幾乎可以讀到大學畢業。
所謂壓力 ...

(係香港就算讀 ESF/ IS 都吾代表你入到 HKU / CU 嘛。

無可否認去外國就幾乎可以讀到大學畢業。
所謂壓力細,咪係呢度。

不明白

如想入英國大學, 在香港 讀ESF /IS 的 機會率 比在英國讀 中學 低?

是嗎? 不明白

大宅

virgokaren 發表於 22-4-3 22:55
我意思係住喺香港,你讀 IS 都吾代表你入到香港的大學,因為學位唔夠分。

但係外國,你會輕鬆D都可以入到 ...

都是不太明

讀 香港esf /IS 都可以去 外國讀 大學

大宅

virgokaren 發表於 22-4-4 21:37

讀 ESF, IS, 甚至直資,私校,本地課程。

以兩者五年加半年的標準總和,如果小孩子需要在18歲入大學,那就是說,小孩子最好在12歲左右取得首次簽證。五年後,當孩子到了17歲,便能夠申請永居,並按申請呈序下最遲在17歲半取得永居資格。這樣,便能夠趕及在入大學時第一個學期的第一天,取得永居的身份,並以本地學生標準來繳交大學費用。

https://www.shemom.com/hot-topics/%E8%8B%B1%E5%80%AB%E7%A7%BB%E6%B0%91%E5%B0%88%E6%AC%84-%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B-bno-visa-%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E5%AD%B8%E8%B2%BB/

大宅

lovebb2 發表於 22-4-5 12:31
以兩者五年加半年的標準總和,如果小孩子需要在18歲入大學,那就是說,小孩子最好在12歲左右取得首次簽證 ...

現在BNO 5+1, 真係有信心 小朋友最後可以拿到 英國 永居資格 (交university local fee)?

i doubt

大宅

chubbymushroom 發表於 22-4-5 13:00
而家基本上身邊啲有好多人話移民去英國,有時聽到都覺得好煩,但係佢哋都係我啲好朋友,一個一個咁走,大 ...

等!

等 香港疫情 措施放鬆了, 香港人恢復正常生活.

旅行, 自助餐, 睇戲 等等

首頁

尾頁

跳至